Ministr Válek: Na Česko se žene vlna chřipky a covidu

0
1546
chripky_a_covidu
Foto: Pixabay.com

Vlna respiračních nemocí v podobě chřipky a covidu Česko podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] letos na rozdíl od předchozích let nemine. Podle něj nastal čas na očkování. Sledovat protilátky nemá význam.

„Žene se sem vlna chřipky, žene se sem vlna covidu, ono strašně záleží na počasí,“ uvedl na tiskové konferenci [25.10.] k letošní sezoně respiračních nemocí a ochraně proti nim ministr Válek.

Za kritické měsíce co do šíření zmiňovaných respiračních nemocí považuje listopad, prosinec, leden a počátek února. V těchto měsících bude podle ministra na 100 procent růst počet pozitivně testovaných osob a po novém roce i eskalovat šíření nemocí.

„Teď je optimální čas se nechat naočkovat proti covidu a proti chřipce,“ uvedl Válek.

Současně doporučil simultánní očkování proti covidu a chřipce. Vakcín má Česko v tuto chvílí dostatek. Zmínil i to, že v rámci českého předsednictví v Radě EU se podařilo vyjednat dodávky vždy těch posledně upravených vakcín proti covidu-19. Navíc, jak zdůraznil, v Česku podávané především mRNA vakcíny již Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] plně schválila. Tedy u nich skončila podmínečná registrace.

Sledování protilátek už je k ničemu

S jeho doporučením k očkování proti covidu a chřipce souhlasí vakcinolog a předseda České vakcinologické společnosti [ČVS] Roman Chlíbek. Více než 95 procent všech současných nákaz covidem podle něj způsobila omikron varianta viru. A právě ta je součástí bivalentní vakcíny, s níž se nyní v Česku proti covidu-19 očkuje. Avšak s výjimkou základního očkovacího schématu, při kterém se podávají původní verze vakcíny proti covidu-19.

„Proto je teď nejlepší doba se přeočkovat něčím, co nás posílí,“ řekl Roman Chlíbek.

Praktici začali s očkováním proti covidu i proti chřipce

Jeho doporučení se týká očkovaných v loňském roce i na začátku letoška stejně jako pro ty, co onemocnění prodělali v minulosti. Ani oni totiž nemusí být proti současně cirkulující variantě dostatečně chráněni. Loni ani počátkem letoška totiž zřejmě nešlo o současnou omikron variantu viru. A odpovídající ochranu podle Chlíbka nepřináší ani sledování hladiny protilátek proti koronaviru.

„Nemá smysl si vyšetřovat nějaké protilátky,“ řekl jasně s tím, že není možné poznat, jestli jde o protilátky proti původní variantě nebo proti omikronu jedna.

„Prosté číslo hladin protilátek vůbec nic tomu člověku neřekne,“ dodal.

Souběh chřipky a covidu je rizikem

Před očekávanou vlnou respiračních nemocí odborníci doporučují očkování proti covidu-19 stejně jako proti chřipce. Ani chřipku není namístě po dvouleté odmlce v nastávající vlně podceňovat. Každoročně [před pandemií covidu, pozn. red.] u nás chřipkou onemocní přibližně deset procent dospělých a 30 procent dětí.

„A to je tam ještě velká podhlášenost, protože se ne vždy určí to, že je to chřipka,“ dodává Chlíbek.

V souladu se světově uznávanými autoritami v oblasti očkování tak podle něj Česká vakcinologická společnost doporučuje každoroční očkování proti chřipce všem od šesti měsíců věku. Se zaměřením zejména na rizikové skupiny lidí. Za zvlášť důležité považuje očkování proti chřipce pro chronicky nemocné, jako jsou diabetici, kardiaci, ale třeba i epileptici. Obecně pak pro děti do pěti let věku a také těhotné ženy v jakékoli fázi gravidity.

„Aktuální data ukázala, že se opakuje v České republice scénář z let minulých,“ tvrdí Roman Chlíbek s tím, že chřipka už nastupuje u dětí předškolního věku.

„A tyto děti v tuto chvíli už překročily epidemiologický práh v ČR,“ dodal.

Děti navíc podle něj vylučují chřipkové viry v porovnání s dospělými delší dobu. Je samotné tak onemocnění často nepostihne, virus ale šíří ve své širší rodině. Tedy i mezi seniory, u nichž mívá chřipka podstatně horší průběh.

Podle odhadů Romana Chlíbka se šíření chřipky kolem vánočních svátků přenese mezi starší školáky, poté na dospělé a počátkem ledna se dostanou chřipkové viry zřejmě i do zranitelných skupin populace. Za výhodu považuje to, že zdravotník může proti covidu a chřipce naočkovat zájemce v tentýž den.

„Do jednoho ramene očkování proti chřipce a druhého ramene očkování proti covidu. Nemá to vliv na vyšší nežádoucí účinky nebo reakce,“ ubezpečil vakcinolog s tím, že považuje takový postup za komfortní, kdy při jedné návštěvě dostane pacient očkování proti dvěma respiračním nemocem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here