Agenturu pro sociální začleňování opět povede Martin Šimáček

0
499
socialni_zaclenovani
Martin Šimáček / Foto: Institut pro sociální inkluzi

Agenturu pro sociální začleňování povede od března 2023 nynější ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček. Jeho předchůdce David Beňák z pozice odešel letos v březnu na nový odbor sociální integrace ministerstva práce.

Martin Šimáček se do vedení Agentury pro sociální začleňování vrátí po osmi letech. Agenturu vedl od března 2009 do dubna 2015, kdy ho odvolal tehdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier [ČSSD]. Odvolání ministr zdůvodnil chybami v zakázkách. Šimáček jeho slova odmítl. Pracovníci Agentury se za něj tehdy postavili. Proti odvolání svého šéfa protestovali a většina zaměstnanců vstoupila do stávky, část podala výpověď. Spor o podobu Agentury a její další fungování pak trval několik týdnů.

V Česku žije více chudých lidí, než uvádějí statistiky

Po návratu do funkce v příštím roce v březnu se chce Šimáček zaměřit hlavně na řešení situace v takzvaných ghettech a na to, jak předcházet chudobě. Plánuje se zabývat opatřeními ke zvládnutí předlužení. Soustředit se chce i na kroky ke srovnání podmínek v méně rozvinutých regionech se zbytkem Česka.

„Agentura musí mít dobrou pozici na národní úrovni. Je potřeba koordinace s legislativou. Musí být hlavním nástrojem vlády na podporu sociálního začleňování,“ uvedl Šimáček.

Úřadů pro sociální začleňování přibývá, ghetta zůstávají

Agentura začala fungovat v březnu 2008 jako jeden z odborů úřadu vlády. Měla přispět ke zlepšení situace v místech s takzvanými vyloučenými lokalitami. V minulosti se mluvilo o jejím osamostatnění a nezávislosti. Což prosazoval i Šimáček. V minulém volebním období tehdejší vláda Andreje Babiše [ANO] Agenturu od ledna 2020 přesunula pod Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Jeho krok odborníci zkritizovali. Poukazovali na to, že se agenda netýká jen bydlení, ale i zaměstnávání, vzdělávání, bezpečnosti a zdraví. Tvrdili, že řešení problematiky začleňování a prosazování změn oslabí.

Romové v Předlicích v Ústí nad Labem mají úplavici

Podle údajů webu Agentury pro sociální začleňování je v Česku 216 sociálně vyloučených lokalit. Žije v nich přes 60 tisíc lidí. Tradičně nejvíce jich je v severních Čechách a v Moravskoslezském kraji. I přesto, že řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit patří mezi mnoha politiky k akcentovanému tématu, na hustotě takzvaných ghett se toho v posledních letech moc nemění.

Vedle Agentury pro sociální začleňování navíc funguje od letoška ještě zvláštní odbor sociální integrace, který si na svém úřadě nově zřídil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. A do vedení odboru „posadil“ právě bývalého šéfa Agentury Davida Beňáka. Podle vyjádření ministra nově ustanovený tým připraví návrh, jak postupovat při začleňování lidí z vyloučených lokalit.

Lidé z vyloučených lokalit umírají o deset let dříve

A nečinný nezůstal po svém odvolání z vedení Agentury v roce 2019 ani Martin Šimáček. Po odchodu z Agentury založil Institut pro sociální inkluzi [IPSI]. I tato iniciativa se zabývá sociálním začleňování a tím, jak nejlépe předcházet sociálnímu vyloučení. 

„Členové IPSI se shodli na základní vizi české společnosti, která by měla být soudržná a solidární, uznávat a naplňovat podporu rovných příležitostí pro všechny občany, hodnoty spravedlnosti a solidarity, a která má předcházet sociálnímu vyloučení zranitelných skupin a jednotlivců,“ popisují směřování své práce lidé z IPSI.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here