Od ledna 2023 zdraží i pobyt v dětské skupině

0
827
v_detske_skupine
Foto: Pixabay.com

Za pobyt dítěte v dětské skupině zaplatí rodiče od ledna 2023 namísto stávajících 4 tisíc korun až 4 720 korun za měsíc. S valorizací počítá nové nařízení Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV].

Za pobyt dítěte v dětské skupině s příspěvkem státu mohou jejich provozovatelé za stávajících podmínek požadovat nanejvýš čtyři tisíce korun za měsíc. Od ledna 2023 by se částka měla zvednout o 720 korun na 4 720 korun. Ministerstvo zvýšení limitu v nařízení zdůvodňuje vyššími náklady na provozy dětských skupin.

Cenový strop upravuje novela o dětských skupinách, která platí od loňského října. Podle normy vláda stanoví cenu vždy na daný rok od ledna, pokud od poslední úpravy do konce září zdražování v zemi dosáhlo nejméně pěti procent. Inflace letos v říjnu činila 15,1 procenta, v září 18 procent. A o inflaci se podle návrhu zvýší i maximální částka, kterou mohou rodiče ke státnímu příspěvku platit. Od ledna by tak měla činit 4 720 korun měsíčně.

Bez dětských skupin mají lidé problém

Ministerstvo v podkladech k navrhovanému nařízení uvedlo, že zvýšení úhrady může na rodinné rozpočty nepříznivě dopadat. Autoři na druhou stranu ale zdůrazňují, že náklady rostly a vyšší platba poslouží právě na jejich pokrytí.

„Poskytování péče v dětské skupině není výdělečnou činností, náklady na službu se zvedají a v některých případech by službu nebylo možné dále poskytovat. Což by mělo ještě větší sociální dopady pro rodiče, kteří by bez zajištění služby nemohli dále vykonávat výdělečnou činnost,” vysvětluje důvody pro valorizaci ministerstvo.

Podle stanoviska Evropské komise musí služba fungovat jako nezisková. Měsíční platba od rodičů nesmí převyšovat státní příspěvek. Úhrada nesmí zároveň překročit třetinu minimální mzdy, letos tedy částku 5 400 korun. Pro příští rok navrhuje ministerstvo práce zvednout minimální mzdu ze 16 200 na 17 300 korun. Platba od rodičů by tak nesměla od ledna přesáhnout 5 767 korun.

Minimální mzda od ledna 2023 vzroste nejspíš o 1 100 Kč

Dětských skupin v poslední době přibývá, a to hlavně díky evropským dotacím. Jen z Národního plánu obnovy může do budování a rozšíření skupin a jeslí putovat na sedm miliard korun. Podporu je ale nutné vyčerpat nejpozději do konce roku 2025.

V Česku funguje 1 449 dětských skupin

Ministerstvo práce uvedlo, že díky těmto investicím by se mohl počet zařízení zvednout o 40 procent. V Česku rodiče i zaměstnavatelé dlouhodobě upozorňují na nedostatek zařízení pro předškolní děti. Chybějí zvlášť ve větších městech. Situaci letos umocnila migrační vlna válečných běženců z Ukrajiny. Což v konečném důsledku dopadá na zaměstnávání rodičů. Oproti západních zemím patří Česko k regionům s nízkým podílem pracujících matek s malými dětmi.

Výdaje MPSV příští rok prvně atakují bilion korun

Dětské skupiny se starají o děti od šesti měsíců věku do začátku školní docházky. Podle registru MPSV ČR v Česku nyní funguje 1 449 takových zařízení s celkovou kapacitou 19 461 míst. Stát skupinám za určitých podmínek na provoz přispívá. Podporu poskytuje na místo, které obsadí minimálně na tři hodiny denně dítě rodičů, kteří pracují, studují, podnikají či si zaměstnání hledají. U dětí do tří let pak stanoví nejvyšší možnou cenu, kterou mohou rodiny ke státnímu příspěvku hradit.

S úpravou cenového limitu nesouhlasí Českomoravská konfederace odborových svazů [ČMKOS]. Podle odborářů je navýšení, které projedná vláda, příliš velké. Což nepříznivě dopadne na rodiny s dětmi.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here