V Česku sílí zdravotní turismus, jsme kvalitní a levní

0
1555
zdravotni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Přetížené zdravotní systémy v Evropě přivádí za zdravotní péčí do Česka stále více turistů. Nově roste mimo estetickou a reprodukční medicínu zájem i o oční operace. Cizinci si operace v Česku chválí. Jsou kvalitní, levné a rychle dostupné.

Z turistů, kteří do českého zdravotnického zařízení přijedou za oční operací, jich připadá zhruba 70 procent na cizince z Velké Británie, Irska a Německa. V posledních letech přibývá takových pacientů i ze severských zemí.

„Nejčastěji jezdí cizinci na refrakční výměnu čoček a na operace šedého zákalu s implantací trifokální čočky. Právě zahraniční klientela vždy vyžaduje takové implantáty, které je zbaví závislosti na brýlích i v pokročilém věku, odpovídá na otázku, o co mají zahraniční turisté v Česku v oftalmologii nejčastěji zájem ředitel Očního centra Praha Adam Janek.

V Británii se do stávky zapojilo 100 tisíc zdravotních sester

Na jeho klinikách tvoří zahraniční klientela přibližně patnáctiprocentní podíl. Typickým zahraničním pacientem je osoba starší 50 let, která naplánovaný oční zákrok spojí i s prohlídkou metropole a jiných českých měst, dodává.

V Británii se na výkon čeká dva roky, v Česku měsíc

Vzhledem k přetíženým zdravotním systémům a vysokým cenám za zdravotní výkony v privátních zařízeních na západ od Česka se dá očekávat, že zdravotní turistika v Česku v následujících letech ještě zesílí. Navíc české zdravotnictví se v Evropě těší dobrému jménu. Tuzemská lékařská péče obecně platí za velmi kvalitní, oftalmologií nevyjímaje.

Konkrétně v Británii není žádnou výjimkou, že v zařízeních napojených na tamní státní zdravotní systém NHS [National Health System] čekají pacienti na operaci šedého zákalu až dva roky. V úhradách v tamějším veřejném zdravotní systém narážejí navíc na problémy,  jak upozorňuje Adam Janek.

„Lidé v rámci NHS nesmějí připlatit za lepší implantát. Proto odcházejí k soukromým poskytovatelům, kde je ale problémem vysoká cena,“ říká.

Brexit britskému zdravotnictví neprospěl, chybí mu cizinci

A tak britští, ale i němečtí pacienti nacházejí dostupnou zdravotní péči v Česku, kde jsou ceny za zdravotní služby ve srovnání s Británií třetinové. Zdravotním turistům česká zařízení  garantují zajištění termínu operace do jednoho měsíce i solidní komfort zdravotní péče.

Zdravotní turismus: Z Londýna do Prahy za hodinu

Zahraniční turisté využívají zdravotní péče v Česku, hlavně v Praze i díky skvělé dostupnosti a husté síti zavedených leteckých linek. Z Londýna do Prahy se letadlem dostanou pohodlně za dvě hodiny a létá se i několikrát za den. A přímá letecká spojení fungují ze všech evropských zemích, kdy doba letu obvykle nepřesahuje tři hodiny.

Na rostoucí zájem zahraničních turistů o takzvaný medical tourism neboli zdravotní péči poskytnutou ve zdravotnickém zařízení v Česku už zareagovaly někteří podnikatelé. Komplexní zajištění výkonu, včetně rekonvalescence a návratu domů tak nabízí nespočet agentur. V nich se zahraničními pacienty většinou komunikují takzvané zdravotnické koordinátorky. Pomáhají jim s vyřízením cestovních dokladů, doprovázejí je na vyšetření, operační výkony i kontroly.

A byť dvouletá pandemie covidu plná lockdownů zcela zastavila podle Janka zdravotní turistiku do Česka, tak nyní už jsou oční kliniky na předcovidové úrovni a trh stále roste. V této souvislosti ale upozorňuje, že dostupná je u nich oční péče i pro české pacienty.

I v Česku je ale očních lékařů jako šafránu

Ani v Česku ale nejsou kapacity očních lékařů zcela neomezené. Podle personálního ředitele oční kliniky Geminy Tomáše Joška na rozdíl od západní Evropy a USA, kde patří oční lékařství mezi nejprestižnější specializace, v Česku je o obor mezi mediky zájem spíše průměrný.

„Oftalmologie je v rámci medicíny velmi úzká profilace. Studenti se jí během studia dotknou jen okrajově. Z pohovorů s mladými lékaři vychází, že se k oční medicíně dostali buď na základě vlastní zkušenosti s očními vadami či nemocemi, jako pacienti nebo v rodině. Případně pochází z rodiny, kde je některý z příbuzných očním lékařem,“ tvrdí Jošek.

Oční lékaři v Česku scházejí nejen v nemocnicích, ale s personálními problémy se potýkají i soukromé oční ambulance. A to přesto, že většinou nabízejí lepší platové i provozní podmínky. Přičemž příležitost [stejně jako i ostatní zdravotnická zařízení, pozn. red.] dávají rovněž začínajícím lékařům.

„Oční lékaři nemají po absolvování vysoké školy problémy najít uplatnění. Naopak kliniky se o ně ‚perou‘. Lékaři si zpravidla mohou vybírat, kde svou praxi odstartují. Častou volbou jsou soukromé oční kliniky, které kromě vyššího platu nabízejí i jednosměnný provoz bez nočních nebo celodenních služeb,“ vysvětluje přednosta zmíněné sítě očních klinik Pavel Stodůlka.

Nabídka lékařů – oftalmologů je ale v Česku podle něj rok od roku menší. Podle něj se na nedostatku lékařů obecně podepisují i odchody mladých absolventů do zahraničí. Každý rok opustí brány osmi lékařských fakult v Česku zhruba tisícovka začínajících lékařů. Podle některých odhadů až třetina z nich vyráží hned za hranice.

„Česká oční chirurgie patří ve světovém měřítku k jedněm z nejlepších. Vybavení očních klinik je na vysoké úrovni. Lékaři mohou pracovat s nejmodernějšími lasery, vícero operací bylo v Česku provedeno vůbec poprvé na světě,“ říká k očnímu lékařství závěrem Pavel Stodůlka.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here