Další oddělení Sušické nemocnice končí, tentokrát interna

0
1147
Susicke_nemocnici
Sušická nemocnice na Klatovsku od února zavírá oddělení lůžkové interny. Před dvěma roky skončila i lůžková chirurgie. Vedení města jedná o převzetí nemocnice Plzeňským krajem. / Foto: Sušická nemocnice

Další oddělení městské Sušické nemocnice v okrese Klatovy nevydrželo. Od února se kvůli odchodu lékařů uzavírá interní lůžkové oddělení. Před dvěma roky skončila lůžková chirurgie. Jedná se o převedení nemocnice pod Plzeňský kraj.

O uzavření lůžkové interny Sušické nemocnice jednalo ve středu [18.1.] zastupitelstvo města, které je jejím plným vlastníkem a provozovatelem. O uzavření interního oddělení rozhodly výpovědi několika lékařů podané ke konci února. Podle jednatele nemocnice Luďka Cibulky odchází i primář a jeho zástupce.

„Interna je nejvíc nedostatková odbornost. Lékaře není možné nikde sehnat,” uvedl k personální situaci Luděk Cibulka s tím, že už před aktuálně podanými výpověďmi byl na oddělení podstav 1,6 úvazku.

Podle lékařského náměstka Vítězslava Kuhna si musí lékaři ve výpovědi vybrat ještě dovolenou. Interní oddělení proto od 23. ledna nepřijímá nové pacienty, aby byl čas ty stávající do 3. února propustit. Anebo přeřadit na oddělení následné péče a akutní pacienty pak přeložit na interny v nedalekých Klatovech a ve Strakonicích.

„Od 6. února oddělení nebude fungovat, problém může nastat i s fungováním interní ambulance i lékařské služby první pomoci,” podotkl Kuhn.

Konec interny Sušické nemocnice ovlivní i další oddělení

Zrušení lůžkové interny zřejmě ovlivní i fungování sonografie, radiodiagnostiky a laboratoří v Sušické nemocnici. Bez ní totiž ztratí většinu práce. Podle Kuhna se vedení města a nemocnice snaží rozšířit kapacity alespoň oddělení následné péče, kdy je nyní 55 lůžek. Počet lůžek plánuje zvednout na osmdesát. Do oddělení následné péče mají podle Kuhna přejít zbývající lékaři z dosluhující interny.

Náměstek Kuhn stále doufá, že od letošního května by mohla v nemocnici zahájit provoz jednodenní chirurgická péče. Nic ale není jisté, jelikož panují vážné obavy, že začnou nemocnici opouštět i zdravotní sestry.

V Sušici se už několik let diskutuje o novém provozovali místní nemocnice. Starosta Petr Mottl [ODS] uvedl, že na necelé čtyři roky přijde hrazení ztráty nemocnice jedenáctitisícové město na zhruba 150 milionů korun.

„Rádi bychom slyšeli, zda je Plzeňský kraj schopen převzít provoz Sušické nemocnice, případně za jakých podmínek,” řekl na zasedání zastupitelů Mottl.

Názory na další chod nemocnice se rozcházejí

Zatímco koalice složená z ODS, ANO a Sušické veřejnosti s jedenácti z 21 hlasů v zastupitelstvu je pro to, aby nemocnici provozoval kraj, opoziční Piráti, ČSSD a Nezávislí ze Sušice by si představovali, aby nemocnici nadále provozovalo město s příspěvkem od kraje.

Kraj se převzetí Sušické nemocnice dlouhodobě nebrání. Zařadil by ji do portfolia svých zavedených nemocnic. Hejtman Rudolf Špoták [Piráti] to zastupitelům na středečním jednání zopakoval.

„Čekáme na koncepci nemocnice a na to, jestli je město připraveno odevzdat ji kraji či nikoliv,” řekl.

Do čela nemocnic Plzeňského kraje míří Zdeněk Švanda

Dohodě o převzetí nemocnice totiž brání to, že kraj chce nemocnici převzít včetně majetku. Provozoval by ji jako své nemocnice, čímž by pro ni mohl jako vlastník žádat o dotace EU. Například na investice do energeticky úsporných opatření a další modernizace.

Do skupiny Nemocnice Plzeňského kraje patří čtyři nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu a dvě nemocnice následné péče s léčebnou rehabilitací v Horažďovicích a Svatá Anna [v Plané].

Město se obrací na kraj

Místostarosta Sušice Karel Požárek [Sušická veřejnost] na zasedání ale představil návrh dopisu pro vedení hejtmanství. V něm navrhuje, aby měl kraj nemocnici v nájmu a provozoval ji. Město by peníze z nájmu investovalo do oprav budov. Dopis mimo jiné obsahoval rozsah péče, který by město chtělo při případném převzetí zaručit.

„Pochybuji, že jako představitelé města se můžeme podepsat pod bezplatný převod nemocnice,” uvedl Požárek.

Špoták argumentoval, že si neumí představit, že by si kraj nemocnici za miliony ročně pronajímal, provozoval ji a hradil její každoroční ztrátu a ještě v ní musel udržet péči podle požadavků města. Opoziční zastupitel Jan Janda [Piráti] upozornil, že už předchozí vedení kraje v roce 2021 řeklo, že nemůže v případě převzetí garantovat zachování plné čtyřoborové péče [od února už jen plné tříoborové péče, pozn. red.].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here