Stodská nemocnice má novou ambulanci a rehabilitaci

0
368
stodská nemocnice

Stodská nemocnice [Plzeňský kraj] minulý týden zprovoznila přístavbu ambulantního traktu nemocnice a rekonstruované prostory rehabilitačního oddělení. Stavební úpravy vyšly na 20 milionů korun. Změny podle vedení nemocnice ocení především pacienti.

V ambulancích, čekárnách i na rehabilitačním oddělení pacienty čeká větší komfort, více soukromí a efektivnější léčba. Například čekárny byly dosud na úzké chodbě nemocnice. Nyní jsou prostornější a nejsou průchozí.

„Přístavba má dvě podlaží. Ve spodním se rozšířilo a zároveň zmodernizovalo rehabilitační oddělení a vznikly tři ordinace s čekárnami. Do nich se v nejbližších dnech přestěhují dětský praktický lékař a neurologická a rehabilitační ambulance. Do horního patra přístavby se pak přesune celý provoz gastroenterologie,“ popisuje využití nových prostor ředitel nemocnice Alan Sutnar.

Nové tělocvičny pro pacienty

Rehabilitace má i nové přístrojové vybavení poskytující širší škálu procedur. Na rehabilitačním oddělení využívali pacienti dříve tři větší tělocvičny, které byly odděleny pouze posuvnou zástěnou. I to se změnilo.

„Nyní máme k dispozici pět tělocvičen, kde bude každý pacient v jedné místnosti pouze s terapeutem, což umožňuje větší soukromí pro pacienta a individuálnější péči.  A zlepšily se i prostory šaten a sociální zařízení,” říká primářka rehabilitačního oddělení Ludmila Wabneggerová.

Upozorňuje i na přesunutí rehabilitační ambulance k rehabilitačnímu oddělení. Pacienti ani personál už nebudou muset komplikovaně přecházet z jednoho pracoviště na druhé.

Co dál chystá Stodská nemocnice

Nemocnice chystá ale i další změny. Gastroenterologie a ambulance dosud byly v lůžkovém traktu nemocnice. Tyto prostory začne už letos nemocnice přestavovat na novou lůžkovou stanici oddělení následné péče.

„Oddělení dosud působí ve stísněných podmínkách. Aby uspokojilo vysokou poptávku po tomto typu péče, jsou některé pokoje i vícelůžkové. Chceme ale, aby pacienti měli větší prostor a standardní kapacita pokojů byla tři lůžka,“ vysvětluje šéf nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

Aktuální přístavba je další z etap postupné modernizace komplexu nemocnice, která začala v roce 2014. A bude pokračovat i v dalších letech. Přestavbu financuje Plzeňský kraj.

Stodská nemocnice pracuje i pro okres Tachov

Stodská nemocnice zajišťuje lékařskou péči v nejdůležitějších medicínských oborech lidem ze spádových oblastí zejména pak z jižního Plzeňska. Kvůli zániku nemocnice v Plané je Stodská nemocnice nejdostupnější zdravotnické zařízení s komplexní akutní péčí pro obyvatele Stříbrska, Plánska a Tachovska.

Nemocnice má přes 20 ambulancí a odborných poraden. Ambulantně ročně ošetří zhruba 41 tisíc pacientů a přes 102 tisíc jich vyšetření. Nemocnice má 185 lůžek, z toho 120 standardních, osm intenzivních a 57 následné a sociální péče. Ročně na nich hospitalizuje okolo 6 400 nemocných.

Zařízení je vybaveno třemi operačními sály, kde ročně provede téměř 2 200 operací. Dále provozuje lékárnu s nemocniční i veřejnou částí. Nemocnice má zhruba 310 zaměstnanců, z toho 58 lékařů a 210 nelékařských zdravotníků.

Stodská nemocnice zároveň na konci loňského roku [spolu s Domažlickou a Rokycanskou nemocnicí v Plzeňském kraji] obdržela akreditaci od Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] pro vzdělávání lékařů v základním kmeni interním a chirurgickém. Stodská nemocnice pak i v kmeni gynekologicko-porodnickém.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here