Ve Španělsku se schyluje ke schválení eutanazie

0
451

Debata plná bouřlivých emocí předcházela [11.2.] ve španělském parlamentu hlasování o návrhu zákona o eutanazii. I tak ho španělští poslanci posléze valnou většinou postoupili k dalšímu projednávání. Kritici eutanazie mimo jiné argumentují tím, že vláda jím chce ušetřit peníze za zdravotní péči v zemi. 

Eutanazie i asistovaná sebevražda jsou ve Španělsku stále nelegální a hrozí za ně trest ve výši až osmi let vězení. Proti návrhu vládních socialistů hlasovali poslanci Lidové strany [PP] a krajní pravice. Ti obvinili španělskou vládu, že chce chystaným zákonem ušetřit výdaje za vážně nemocné pacienty. Poslanec PP Ignacio Echániz označil návrh zákona o eutanazii za „sociální inženýrství“, jímž vláda maskuje snahu o ušetření výdajů ve zdravotnictví.

„Sociokomunistická vláda chce takto manifestovat nejvyšší moc nad životem a smrtí,“ uvedla poslankyně krajně pravicové strany Vox Lourdes Méndezová s tím, že zákon státu poslouží jako stroj na peníze a lékaře promění v popravčí.

I podle ní je návrh zákona reakcí vlády na „krachující penzijní systém“.

Argumenty mají i zastánci eutanazie

Ve španělském parlamentu se ale ozvala i podpora návrhu zákona. Na kritiku návrhu zákona pravice reagoval levicový poslanec Pablo Echenique, který je kvůli spinální svalové atrofii upoután na invalidní vozík.

„Jaké odporné věci ještě musíme slyšet,“ řekl.

Avšak okamžitě sklidil posměch a rozhořčení.

„Odporné je, že ty tohle hájíš,“ ozvalo se z lavic pravicových poslanců.

Echenique se ale nedal. Vyzval ke schválení návrhu zákona a vzpomněl mimo jiné na asi nejznámějšího Španěla, který bojoval za právo na smrt a o němž byl natočený i oscarový film Hlas moře. Šlo o Ramóna Sampedra, který byl téměř 30 let ochrnutý upoután na lůžko, než mu v roce 1998 pomohla zemřít jeho přítelkyně. Pro nedostatek důkazů nakonec nebyla odsouzena.

Zákon prošel do dalšího čtení

Návrh zákona i přes hlasitý nesouhlas opozice prošel do dalšího četní. Schválili ho levicové strany koaliční vlády a menší regionální strany, včetně katalánských separatistů či baskických nacionalistů. Celkem bylo pro 201 poslanců ve 350členné dolní komoře parlamentu, proti hlasovalo 140 poslanců a dva se zdrželi.

Nyní se bude návrhem zabývat parlamentní výbor pro zdravotnictví, poté půjde návrh do Senátu a pak se vrátí ke konečnému schválení poslancům. Ministr zdravotnictví Salvador Illa řekl, že doufá ve schválení do června.

Možnost úmyslně usmrtit nevyléčitelně nemocného pacienta na jeho vlastní žádost za účelem zkrácení jeho utrpení, takzvaná eutanazie, je ve většině zemí nezákonná. V Evropě je legální jen v Belgii, Lucembursku a Nizozemsku. Některé země světa, například Švýcarsko, umožňují asistovanou sebevraždu, tedy sebevraždu vykonanou s pomocí jiné osoby. V České republice ani jedna z možností legální není.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here