Zemřel významný chirurg prof. Vladislav Třeška

0
10345
Vladislav_Treska
V pátek 17.2.2023 zemřel prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc., dlouholetý přednosta Chirurgické kliniky FN Plzeň. / Foto: FN Plzeň

Ve věku 65 let zemřel v pátek 17. února plzeňský chirurg a přednosta chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň [FN Plzeň] prof. Vladislav Třeška. Zasloužil se o vznik největšího centra jaterní chirurgie v Česku.

Ve vedení chirurgické kliniky stál profesor Třeška od roku 1999. V pozici jejího přednosty z ní vybudoval prestižní lékařské pracoviště a položil základy největšího centra jaterní chirurgie v Česku. Profesně se zabýval také cévní chirurgií a transplantologií. Za své dlouhodobé přínosy vědě, výzkumu a vzdělávání obdržel loni státní vyznamenání.

„Odešel vynikající odborník uznávaný na celém světě, pro kterého byl pacient vždy na prvním místě. Odchod profesora Vladislava Třešky je pro celou FN Plzeň velkou ztrátou,“ uvedla na webu plzeňská nemocnice.

Profesor Třeška se narodil v Plzni. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni a svému rodnému městu zůstal věrný po celý život. Celý profesní život působil na chirurgické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. V roce 1999, kdy se stal její přednostou, zaměřil tamní péči především na cévní chirurgii, chirurgii jater a žlučových cest, hrudní chirurgii, chirurgii gastrointestinálního traktu a experimentální chirurgii.

Prof. Třeška obdržel Medaili Za Zásluhy I. stupně

Chirurgická klinika se pod vedením profesora Třešky stala rovněž významnou součástí traumatologického centra pro dospělé a děti. Svou velikostí, zaměřením a rozsahem výkonů dnes klinika patří k předním chirurgickým pracovištím v České republice. V roce 2002 provedli specialisté na chirurgické klinice, a to vůbec poprvé v zemi, transplantaci ledviny z takzvaného nebijícího dárce.

Během několika málo let se prof. Třeška stal mezinárodně uznávaným specialistou v oboru transplantologie a cévní a jaterní chirurgie. Absolvoval mnoho zahraničních stáží, například ve Velké Británii nebo USA.

Loni převzal z rukou prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti vědy, výchovy a školství. Byl rovněž držitelem Ceny města Plzně. Čestné uznání za celoživotní práci loni obdržel i od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09].

Prof. Třeška přednášel na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni, kde působil také jako proděkan. Zastával pozici předsedy České transplantační společnosti a Vědecké rady Univerzity Karlovy v Praze a lékařské fakulty v Plzni. Je autorem mnoha odborných monografií. Počet jeho domácích i zahraničních publikací přesahuje čtyři stovky. Byl také častým hostem domácích a zahraničních odborných fór.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here