Bor na Tachovsku staví domov pro seniory za 120 mil. Kč

0
576
Bor_na_Tachovsku
Foto: MIRAS - stavitelství a sanace

Bor na Tachovsku se 4 400 obyvateli staví vedle polikliniky domov pro seniory s 32 lůžky. V regionu u hranic místa v takovýchto zařízeních chybějí. Jde o největší investici města po roce 1990.

Podle projektu měla výstavba sociálního zařízení vyjít na 90 až 100 milionů korun. Kvůli rostoucím cenám to ale bude přibližně 120 milionů korun, uvedl starosta Boru Rudolf Kodalík [Občané Borska].

„Současná investice umožní našim občanům, aby mohli zůstat tam, kde prožili celý nebo velkou část života,” dodal starosta Kodalík.

Stavba objektu začala loni v červenci a měla by být hotová v lednu nebo v únoru příštího roku. Včetně vybavení dojde k finalizaci domova zhruba v polovině roku.

„Letošní ´zimní počasí´ nám přeje, co se týče staveb. A tak nezastavujeme a jedeme bez přerušení – výstavba nového domova pro seniory, domu s pečovatelskou službou v Boru. Zadavatelem veřejné zakázky je Město Bor,“ uvedla 3. března na FB profilu stavební společnost Miras, stavitelství a sanace.

„Chceme ještě vedle parkoviště vybudovat parčík pro oddech důchodců,” dodává k plánům Kodalík.

Výhodou nového domova pro seniory bude podle něj jeho těsná blízkost polikliniky, jež by městský seniorský dům provozovala. V poliklinice, která bude s novým objektem propojená, již funguje jedno patro domu s pečovatelskou službou.

Zájem o místa v domově je obrovský

Starosta Kodalík dále uvedl, že zájem o místa v novém domově je minimálně třikrát větší, než se očekávalo. Nejbližší seniorské domy jsou v Tachově a ve Stříbře a větší krajský domov sociální péče v Kurojedech, kde nyní pobývá hodně lidí z Boru.

„Lidé už se nám hlásí teď,” řekl Kodalík.

Ceny pro klienty zatím radnice nestanovila. Stavbu domu pro seniory bude město hradit z úvěru a vlastních zdrojů. Dotaci zatím nesehnalo.

„Pokusíme se ještě něco zpětně ‘vydolovat’ i od kraje. Za to bychom byli moc rádi,” upřesnil starosta Boru.

Ministr Válek ocenil domov pro seniory za 70 000 měsíčně

Podle něj město dosud žádnou tak velkou stavbu nebudovalo. A ani současná nová stavba se nerodila snadno: „Měli jsme původně vybranou ještě lokalitu U Parketu. Tam ale má na pozemek smlouvu soukromá firma, která chce stavět něco podobného.”

Podle dostupných informací by mělo jít o výrazně větší projekt zhruba za tři sta milionů korun. Firma projekt podle starosty prozatím ale jen projektuje.

Bor na Tachovsku strategicky plánuje

Město Bor leží v západní části Plzeňského kraje, asi 20 km od hranic s Německem. V současné době má město bez svých osad téměř 2 600 obyvatel. K městu náleží jednadvacet osad, které mají dohromady více než 1 200 obyvatel.

„Město Bor a oblast již dlouhodobě využívá moderního strategického plánování k systematickému rozvoji a zvyšování kvality života občanů,“ stojí na stránkách města.

Ty dále uvádějí, že úroveň zdravotní péče ve městě Bor představuje dlouhodobě nadstandard pro obyvatele města i širší region. V oblasti sociální a zdravotnictví ve městě funguje domov důchodců Kurojedy, pečovatelská služba a poliklinika s odpovídajícím počtem ordinací pro dospělé, pro děti a dorost, včetně specializovaných pracovišť a ošetřoven.

Stránky informují o tom, že Bor lze aktuálně vyhodnotit jako obec s poměrně dobře saturovaným spektrem a kapacitami v oblasti poskytování sociálních služeb. Sociální služby jsou poskytovány i ve smyslu terénních služeb pečovatelské služby pro pokrytí potřeb pro
osoby se zdravotním postižením nebo kombinovaným postižením. Ve městě rovněž působí terénní pracovník pro romskou komunitu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here