Hudebník to přehnal v darování spermatu. Teď ho žalují

0
13747
spermatu
Agilní dárce spermatu Jonathan Jacob Meijer / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz, zdroj YouTube.com

41letý hudebník Jacob Meijer z Nizozemska, který byl dlouhá léta velmi agilní dárce spermatu, čelí žalobě. Podle ní se stal biologickým otcem stovek dětí, čímž dalece překročil pravidla dárcovství.

O případu informoval list The Times i další světová média. Podle nich se na soud obrátily poškozené rodiny, kterým 41letý Jacob Meijer pomohl k narození potomka. Žaloba argumentuje tím, že Jonathan Jacob Meijer svým neuváženým chováním podstatně zvýšil riziko náhodných příbuzenských svazků, incestu a vzniku psychických problémů „svých“ dětí. Právě ty jim hrozí v momentě, až se dozví, kolik mají sourozenců.

„Kdybych věděla, že už je otcem více než stovky dětí, tak bych si takového dárce nikdy nevybrala,“ tvrdí jedna ze žalujících žen, která vystupuje pod křestním jménem Eva.

Meijera si jako dárce vybrala na základě inzerátu na sociálních sítích v roce 2018. Což se stalo rok poté, kdy Nizozemec dostal oficiální varování, protože už se stal biologickým otcem 102 dětí.

„Když si uvědomím, jaké to může mít pro moje dítě důsledky, tak se mi dělá zle od žaludku. Obrátit se na soud byl jediný způsob, jak můžu svoje dítě ochránit,“ dodává Eva.

Sdružení DonorKind, které žalující zastupuje, tvrdí, že jedině rozhodnutí soudu může Meijera zastavit, aby již v dárcovství nepokračoval.

Jaká jsou pravidla pro darování spermatu v Nizozemsku

Podle pravidel se nesmí v Nizozemsku sperma od jednoho dárce využít u více než dvanácti matek. Jeden muž pak smí za pomoci umělého oplodnění zplodit nanejvýš 25 potomků. Meijer tuto kvótu ale dalece překročil, a to zejména kvůli tomu, že klinikám poskytoval nepravdivé informace a vystupoval pod pseudonymy.

Meijer, hudebník z Haagu, který nyní žije v Africe, postupně daroval sperma 13 klinikám pro léčbu neplodnosti a nabízel sperma i soukromě na sociálních sítích. Není tak jasné, kolik dětí nese jeho genetickou výbavu, on sám ale ve vzkazu jedné z matek připustil, že má asi 500 biologických potomků. Morální pochybení odmítá. Podle jeho názoru naopak prospěl mnoha párům, které se potýkají s neplodností. A svým darováním spermatu podpořil i mnoho členek komunity LGBT.

Nejde o první problematický případ

Nizozemsko v posledních letech řešilo několik skandálů, které jsou spojené s neetickým způsobem darování spermatu. V roce 2020 vyšlo najevo, že gynekolog Jan Wildschut z města Zwolle v letech 1981 až 1993 používal vlastní sperma při umělém oplodnění pacientek. A stal se tak otcem nejméně 17 dětí.

Muži mohou kvalitu spermií zlepšit vlastním přičiněním

Podobný případ gynekologa, který bez vědomí pacientek používal k inseminaci vlastní sperma, byl odhalen v roce 2019. Na klinice u Rotterdamu lékař Jan Karbaat za dobu své kariéry zplodil nejméně 90 dětí s ženami, které vyhledaly jeho odbornou pomoc.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here