Ukrajina zakázala dovoz ruských učebnic do škol. A nejen jich

0
869
ruskych
Foto: UNICEF

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon zakazující dovoz ruských knih. Učinil tak více než rok poté, kdy zákon přijal parlament. Uvedl to list Ukrajinska pravda s odvoláním na Zelenského sdělení na sociálních sítích.

Zákon kromě dovozu tištěné produkce ze “země agresora”, jak Kyjev nazývá Rusko, zakazuje i její dovoz z Běloruska a z okupovaných částí země. Jedná se i o školní učebnice, s nimiž pracují děti ve školách na ukrajinském území okupovaném Ruskem. Podle odhadu ukrajinské vlády žije na obsazených oblastech asi 120 tisíc dětí.

Pozornost nedávno vzbudila například nová ruská učebnice dějepisu. Ta uvádí, že Západ využil Ukrajinu jako „údernou pěst“ proti Rusku. Anebo, že Ukrajina chystala útok proti Donbasu a Krymu. A proto Rusko “muselo” zasáhnout.

„Naše věc je spravedlivá. Nepřítel bude poražen. Vítězství bude naše!“ stojí například na  konci kapitoly zaměřené na Ukrajinu, kde učebnice bez kontextu cituje sovětského ministra zahraničí Vjačeslava Molotova a jeho provolání po německém útoku na Sovětský svaz v roce 1941.

Učebnice, která ruskou agresi proti Ukrajině popisuje jako preventivní opatření [demilitarizace a denacifikace, pozn. red.] je určená žákům 10. a 11. ruského stupně.

Nejde jen o knihy, ale také o učitele

Co se týče škol na Ruskem okupovaných území, ne vše jde tak hladce jako v ruské učebnici dějepisu. Například na začátku letošního nového školního roku v Primorsku v Záporožské oblasti otevřela kvůli nedostatku učitelů jen polovina z tuctu místních základních škol. Podobný problém přiznala správa obsazeného Melitopolu.

Kreml ukrajinské ředitele a učitele nutí ke spolupráci pomocí výhrůžek a úplatků. Ruská státní televize prezentuje i takové názory, že nepoddajní ukrajinští pedagogové by zasloužili převýchovu v pracovních lágrech. Ukrajinská vláda podle Rádia Svobodná Evropa [RFE] nadále platí učitelům dvě třetiny jejich platů. Snaží se zabránit jejich spolupráci s Rusy z finanční nutnosti. Ne všude se k lidem peníze ale dostávají.

Na druhé straně Moskva poptává ruské učitele, kterým za přestěhování se na okupovaná území nabízí až 140 tisíc rubů [cca 57 000 Kč] měsíčně. Ruský prezident Vladimir Putin krátce před začátkem školního roku oznámil, že zaplatí jednorázovou částku deset tisíc rublů [cca 4 000 Kč] všem rodinám v okupovaných regionech, které zapíší své děti do škol kontrolovaných Moskvou.

Zákon zakazující dovoz ruských knih

Zákon o zákazu dovozu knih z Ruska, Běloruska a okupovaných území čekal na podpis prezidenta rok. Více než roční prodlevu mezi přijetím a podepsáním zákona prezident vysvětlil tím, že jej zaslal institucím Evropské unie, aby vyhodnotily, zda ustanovení zákona nemohou kolidovat s ukrajinskými závazky ohledně ochrany práv národnostních menšin, zejména jazykových.

„Zákon pokládám za správný,” napsal Zelenskyj v aplikaci Telegram.

Na Ukrajině v mezičase vznikla petice, v níž její autoři požadují, aby šéf státu podepsal zákon přijatý ukrajinskými poslanci už loni 19. června. Na výročí schválení zákona se odehrála protestní akce pod heslem “Vydavatelská produkce agresora je také okupací. Pane prezidente, podepište”.

Ukrajinská mládež často rezignuje na českou střední školu

O den později Zelenskyj odpověděl, že zákon dosud nepodepsal kvůli pochybám, zda neodporuje ustanovením ukrajinské Ústavy. V ní je totiž obsažen zákaz diskriminace podle jazyka. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vysvětlilo, že zákon v nynějším znění neodpovídá normám a standardům EU v oblasti lidských práv. Což by mohlo zkomplikovat přijetí Ukrajiny do EU. I proto se ukrajinský prezident obrátil o doporučení na Evropskou komisi.

–ČTK/DNA

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here