Nemocnici v Užhorodu Vysočina podpoří 5,5 mil. Kč

0
138
v_Uzhorodu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na výstavbu rehabilitačního centra nemocnice v Užhorodu přispěje Kraj Vysočina 5,5 miliony korun. Centrum má pečovat o vojáky zraněné ve válce. Na jeho přestavbu přispějí Užhorodu i jiné české kraje a ministerstvo zahraničních věcí.

O příspěvku 5,5 milionu korun na přestavbu jedné z budov náležící nemocnici v Užhorodu na rehabilitační centrum pro zraněné ukrajinské vojáky dnes [12.9.] rozhodlo zastupitelstvo Kraje Vysočina. Zřízení centra vyjde odhadem na 325 milionů ukrajinských hřiven [cca 200 mil. Kč]. Na jeho výstavbu přispějí i další české kraje a česká diplomacie.

Pověření pro řízení stavby získala oblastní rada Zakarpatí, která je již třináct let partnerským regionem Vysočiny. Rehabilitační centrum vznikne rekonstrukcí jedné z budov užhorodské nemocnice a její přístavbou. Stavební práce započnou ještě letos v listopadu a proběhnou v několika etapách. Rehabilitační centrum má zajistit péči až o 134 pacientů najednou.

Nášlapné miny se objevují i v ukrajinských nemocnicích

Výstavba potrvá podle stávajících plánů do června 2025. Ukrajinská samospráva se zavázala, že centrum bude funkční. A s péčí o pacienty bude pokračovat i po skončení válečného konfliktu s Ruskem.

V Užhorodu se starají i o válečné uprchlíky

Finanční pomoc Ukrajině zajišťuje Kraj Vysočina již několik let pomocí dobročinného fondu ViZa. Podporu východní země dříve využívala převážně na opravy škol a zdravotních a sociálních zařízení. Často z ní financovala také spolkové činnosti. Zatímco v letech před válkou na Ukrajině fond podpořil ročně několik projektů spíše nižšími částkami, tak loni směřovala většina peněz na rekonstrukci internátu v Užhorodu. Jeho budovy město rychle přestavělo na byty, do kterých se nastěhovali uprchlíci z východu Ukrajiny.

„Jsou tam především obyvatelé měst, která už dnes takřka neexistují. Byli jsme na pracovní cestě, kdy jsme byli kontrolovat tento projekt a všechno proběhlo v pořádku,“ řekl k využití peněz hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek [ODS a STO].

Letos nechali zastupitelé kraje na samotném vedení města Užhorod, aby rozhodl, které projekty si žádají podporu nejnutněji.

„Nakonec jsme se shodli na podpoře výstavby objektu rehabilitačního centra,” dodal Schrek.

Česko Ukrajině darovalo autobus přestavěný na JIP

Na Ukrajinu Vysočina darem odešle také ochranné pomůcky, a sice respirátory třídy FFP3 a obleky, které ji zůstaly ještě z dob pandemie covidu. Ochranné pomůcky nabídl kraj nejprve organizacím na Vysočině, zájem o ně ale neměly.

Konkrétně jde o více než sedm tisíc ochranných respirátorů a dva tisíce obleků. Obojí v hodnotě takřka tří milionů korun. Vedle toho Vysočina i letos zajišťuje odborné stáže pro ukrajinské studenty bohemistiky a sociální pracovníky. Podpory kraje se dočkalo také vydáni knihy pro ukrajinské děti, aby se rychleji naučily českému jazyku. A desítky tisíc korun poslala Vysočina letos regionálním spolkům náležící k Zakarpatské oblasti.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here