Bezplatný screening kolorekta v ČR běží 23 let. Zájem je malý

4
3459
screening_kolorekta
Foto: Pixabay.com

Lidem nad 50 let hradí zdravotní pojišťovny preventivní vyšetření konečníku a tlustého střeva na rakovinu. Takzvaný screening kolorekta ať už pomocí testu na okultní krvácení, nebo kolonoskopií podstoupí sotva čtvrtina těchto pojištěnců.

Preventivní vyšetření na karcinom kolorekta nabízejí pojišťovny svým klientům přes třiadvacet let. A ani za tak dlouhou dobu se jim danou skupinu pojištěnců, která je ve vyšším riziku rozvoje rakoviny tlustého střeva nebo konečníku, nepodařilo přesvědčit k vyšší účasti na vyšetření. Přitom včasný záchyt nálezu zvyšuje šance na vyléčení a zároveň i snižuje dobu a dopady samotné léčby.

„Zatímco v případě pacientů diagnostikovaných v prvním stadiu dosahuje pětiletého přežití téměř 90 procent z nich, ve třetím stadiu pouze 60 procent a ve čtvrtém stadiu jen deset procent,” přibližuje přednosta Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu [MOÚ] v Brně Igor Kiss.

Pozdní diagnostika vedle zdravotních dopadů znamená i významně vyšší náklady zdravotních pojišťoven na léčbu. Podle Igora Kisse léčba pacienta s rakovinou tlustého střeva nebo konečníku v prvním stadiu nemoci nepřesáhne 300 tisíc korun. Oproti tomu náklady na léčbu ve čtvrtém stadiu už se pohybují v rozmezí 700 tisíc až 800 tisíc korun.

Screening kolorekta v Česku běží třiadvacet let

I přes dlouhé roky bezplatně nabízeného vyšetření kolorekta se podle přednosty Kisse ale přichází na polovinu všech nádorů ve střevě a konečníku pozdě. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] ročně lékaři odhalí zhoubný nádor konečníku a tlustého střevu přibližně u 7 700 pacientů. Kolem 3 500 pacientů na tyto nádory každý rok umírá.

Kolorektální karcinom přitom patří k onemocněním, kterým se dá předcházet. V Česku od roku 2000 funguje screeningový program pro lidi nad 50 let bez jakýchkoliv potíží. Ti obvykle u praktického lékaře a ženy i u gynekologa dostanou při preventivní prohlídce po dosažení věku 50 let jednoduchý domácí test na okultní krvácení do stolice, který poté odevzdají v ordinaci lékaře.

Kolonoskopie: Jak jsem navštívil své nitro

Další možností je pak rovněž od 50 let věku pojištěnce hrazená kolonoskopie. To je endoskopické vyšetření pomocí ohebného přístroje zavedeného do konečníku pacienta, s jehož pomocí lékař vyšetří tlusté střevo i konečník. Výkon zabere zhruba půl hodiny a není nijak bolestivý, spíše nepříjemný.

Test na okultní krvácení má 30% riziko falešné negativity

Podle lékařů se vyšetření ať už jde o test na okultní krvácení, nebo kolonoskopii, účastní asi jen čtvrtina všech lidí, kteří by měli. Zároveň upozorňují, že vyšetření stolice pomocí laboratorní analýzy odebraného vzorku odhalí méně nádorů než kolonoskopie.

„Testy mohou mít falešnou pozitivitu, kdy krvácení způsobují třeba hemoroidy. Mnohem důležitější ale je, že mají třicetiprocentní riziko falešně negativního výsledku,“ říká primář Gastroenterologického oddělení MOÚ Jan Trna.

Pacient se pak mylně domnívá, že je zdravý, i když tomu tak ale není.

„Z polypu nebo nádoru se pouze v době provedení testu neuvolňovala krev,” vysvětluje důvody falešné negativity primář Trna.

Po chemoterapii se mi dost ulevilo, říká pacientka Lucie

Kolonoskopie podle něj jako jediná umožňuje nejen diagnostiku, ale ve většině případů zároveň možnost odstranění polypu, z něhož následně onemocnění nemůže vzniknout.

„Potřebujeme pacientům vysvětlit, že kolonoskopie není strašák. Musíme vyvracet mýty o bolestivosti a zároveň vysvětlovat, že někdy je dobré zvládnout určité nepohodlí,“ říká Jan Trna s tím, že i lékařům je jasné, že každého k výkonu zřejmě nepřesvědčí.

Zvýšit účast na preventivním screeningu karcinomu kolorekta by podle něj mohly nové typy neinvazivních testů.

Adresné oslovování pojištěnců účast příliš nezvýší

Od roku 2014 zdravotní pojišťovny k vyšetření tlustého střeva a konečníku adresně zvou klienty starší 50 let. Například Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR v roce 2022 pozvánkou obeslala přes 51 000 svých klientů, na screeningové vyšetření se dostavilo jen 13 000 z nich.

„Na karcinom prsu nebo děložního čípku se programů účastní přes 50 procent,” uvedla pro srovnání ředitelka zdravotnického úseku pojišťovny Zdeňka Salcman Kučerová.

Náklady na léčbu zhoubných nádorů v tlustém střevě a konečníku podle ní přitom každoročně stoupají.

„Loni jsme za léčbu uhradili 343 milionů korun, tedy o třetinu víc než v roce 2020,” uvedla.

Ředitel MOÚ Marek Svoboda připomněl, že asi jen u šesti procent pacientů způsobí onemocnění geny od rodičů. Až dvěma třetinám úmrtí na rakovinu kolorekta se dá podle Svobody předejít zdravým životním stylem. Riziko vzniku onemocnění nejvíce ovlivňuje kouření cigaret, nadměrná konzumace červeného masa a masných zpracovaných výrobků a pití alkoholu.

„Dalším 30 procentům úmrtí by se předešlo, kdyby se většina lidí starších 50 let zapojila do screeningu kolorektálního karcinomu,” dodal ředitel MOÚ Marek Svoboda.

–ČTK/VRN

4 KOMENTÁŘE

  1. Kdyby pojišťovy proplácely kapsli s kamerou nebo jinou metodu např. CT, kromě “oblíbené hadice” určitě by se přihlásilo na takové vyšetření více lidí. Sám o sobě již tzv. Informovaný souhlas se zákrokem, kde mimo jiné podepíšete, že v případě např. natržení střeva a tp. za nic nikdo neručí, je taky odrazující.

    • Přesně tak. Tlusté střevo je uzpůsobeno na pohyb zevnitř ven a to ještě poměrně vazkým materiálem, který skoro nemá šanci střevo a jeho vystýlku (včetně neškodných a běžných polypů) jakkoliv poškodit. Kolonoskopie se silně invazivní technika, která má šanci až v procentech případů tuto vystýlku nejen poškodit, ale pak následně zavdat příčinu k mnohem horšímu stavu. Můj otec pečlivě chodil na koloskopii a po 10 let zkončil život bez tlustého střeva po operaci údajného nádoru.

  2. Užitečnější by bylo říci pravdu. Nelze tvrdit, že to vyšetření není bolestivé. Stačí se zeptat lidí, co ho absolvovali. Ani ta příprava den předem s obrovským odvodněním organismu při čištění se na wc není bez rizika. Ledviny za to asi nepoděkují. Souhlas k provedení koloskopie, při které může dojít i poškození střeva, rozhodně nepovzbudí. Já sama jsem na tom vyšetření byla a přes injekci, která mě měla zklidnit a navodit spavý stav, jsem byla bdělá jako nikdy. Působila přesně opačně. Po 30 cm pak vyšetřování lékař celou akci pro zvyšující se bolestivost utnul. Nejsem zbabělá, bolest vydržím, ale tohle bylo i na mě moc. Je to invazivní metoda a kdyby byla možnost, jak píše Bára, využít jiné metody, lidé by jistě na preventivní vyšetření střeva chodili více.

  3. Dobrý den čtu zde hlavně negativní komentáře, ale já mám zkušenosti jiné.
    Byl jsem na kolonoskopii v 55 letech a samozřejmě jsem měl z toho strach.
    Ale nakonec musím říci, že nehorší na tom byla ta příprava kdy den před výkonem
    musíte vypít cca 2 litry “sladkoslaného blivajzu” s příchutí citrusů a prakticky neopustíte
    tak 6 hodin WC. :-))
    Na ambulanci jsem dostal injekci a z celého vyšetření si pouze pamatuji že jsem dvakrát řekl “au”. Zřejmě proto, že dosud byla má “zadní tvář” panic. 😀 Odebrali mi pár polypů a cca týden jsem jen netrpělivě čekal na výsledek testu. Vše dopadlo OK. Pokud by Vás to mělo ochránit před karcinomem tlustého střeva tak tohle vyšetření je procházka růžovou zahradou.
    Samozřejmě komplikace můžou být vždy, zvláště pokud má někdo srůsty na střevech. To je potom hodně bolestivé. Vím to od kolegyně z práce co má Crohnovu chorobu. 🙁

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here