Po chemoterapii se mi dost ulevilo, říká pacientka Lucie

0
16215
Lucie
U paní Lucie, která pracuje jako účetní, se rakovina plic projevila jako běžná viróza. Kašel ale neustupoval, naopak se zhoršoval. Proto Lucie navštívila lékaře. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Minulý měsíc jsem byla na kontrolním CT. A mám štěstí, že se rakovina nerozlezla nikam dále. Mám to sice stále na plicích a na játrech, ale paní doktorka říkala, že i to je velký úspěch,” říká v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz paní Lucie.

Rakovina plic se u dvaapadesátileté Lucie projevila jako běžná viróza s tím rozdílem, že kašel přešel do stavů dušnosti. Po půl roce ji lékaři potvrdili to, čeho se obávala – rakovinu plic s metastázami na játrech. Nyní paní Lucie prochází léčbou a věří, že nemoc nakonec přemůže.

Kdy jste si poprvé všimla, že je s vámi něco v nepořádku?

Loni v dubnu jsem dostala virózu a začala kašlat. Vyzkoušela jsem různé léky a kapky na kašel, průduškové čaje, dokonce i dithiaden. Kašel se ale stupňoval, neustupoval. Byl stále více dráždivý, a nakonec jsem už i spala vsedě. Proto jsem po čtrnácti dnech neúprosného kašle navštívila praktického lékaře.

Jak vás lékař tehdy vyšetřil?

Lékař mě poslechl a poslech byl čistý. A tak začal vylučovací metodou. Ve své podstatě říkal, že by to mohl být reflux žaludku.

Reflux žaludku se projevuje kašlem?

Nevím, nejsem lékař, nerozumím tomu, ale lékařům důvěřuji. A důvěřovala jsem i jemu. Nicméně kašel bohužel nepřestával. Začala jsem být ještě více dušná a lékaře poprosila, ať mě pošle na rentgen plic.

Viróza vám začala v dubnu, kdy jste se dostala na rentgen plic?

To byl srpen 2022, na rentgenu se nic neukázalo. Jen to, že mám počínající rozedmu plic. Proto mě lékaři odeslali na vyšetření do specializované plicní ambulance, tam jsem se dostala koncem srpna. Tam mi udělali kompletní vyšetření, spirometrii a test na alergie.

Co následovalo, jaké byly výsledky vyšetření?

Pak jsem odjela na měsíc do lázní. S lékaři jsme se domluvili, že po návratu mi udělají CT vyšetření, které ukáže víc.

V pátek jsem volala do nemocnice, v pondělí mě vyšetřili

Do lázní jste odjela kvůli té rozedmě plic?

Do lázní jezdím každý rok pravidelně na léčbu, protože mám revmatoidní artritidu. V lázních se můj zdravotní stav ale podstatně zhoršil. Pociťovala jsem silné bolesti ramen, což ale není u revmatoidní artritidy nic neobvyklého. Ale cítila jsem, že je to jiná bolesti, navíc jsem byla stále neskutečně unavená.

Co následovalo po vaší léčbě v lázních?

Po návratu z lázní jsem šla na CT vyšetření, to bylo hned na začátku října. Zhruba po dvou týdnech, v polovině října, mi paní doktorka volala, že je tam nález na plicích, dvoucentimetrový značně cípatý nález. A že se musím co nejdříve objednat na vyšetření do specializovaného pracoviště na další vyšetření.

Kam tedy pak směřovaly vaše kroky?

Na plicní oddělení do Fakultní nemocnice Bulovka. Tam jsem zavolala a objednala se. Hned následující pondělí jsem šla na podrobná vyšetření.

To vás vzali rychle…

Pochopila jsem, že to nebude jednoduché, a i paní lékařka mi řekla, ať se nenechám odbít. Tak mě vzali hned v pondělí ráno, což bylo super. Do plicní ambulance FN Bulovka jsem volala v pátek odpoledne a hned v pondělí ráno mě vzali na vyšetření.

Rakovina plic se u paní Lucie rozšířila na játra

Jaká vyšetření jste absolvovala?

Během čtrnácti dnů mě poslali na bronchoskopii a PET a CT vyšetření. Ta ukázala, že rakovina plic se zřejmě rozšířila, metastázovala na játra. Poté jsem absolvovala magnetickou rezonanci, která měla potvrdit, nebo vyloučit další metastáze. Bohužel se moje největší obavy potvrdily a nebyla jsem z lékařského hlediska schopna operace.

Operaci lékaři kvůli rozšíření rakoviny vyloučili, jak vás léčili?

Na Bulovce jsem se dostala k lékařce – onkoložce Janě Krejčí. Ta nasadila léčbu chemoterapií spojenou s biologickou léčbou dohromady. V prosinci jsem nastoupila na první chemoterapii, celkem jsem absolvovala šest cyklů. Poté přišla biologická léčba.

Zabrala vám terapie?

Minulý měsíc jsem byla na kontrolním CT. A mám štěstí, že se rakovina nerozlezla nikam dále. Mám to sice stále na plicích a na játrech, paní doktorka ale říkala, že i to je velký úspěch.

Neuvažovali lékaři ani o odstranění nádoru na játrech?

Zasedalo konsilium a paní doktorka říkala, že chirurgové chtěli operovat. Ošetřující onkoložka jim to ale rozmluvila. Měla strach, že mám metastáze rozlezlé i na nadledvinkách a nechtěla proto riskovat.

Chemoterapie mi ulevila, říká k léčbě paní Lucie

Jak jste snášela chemoterapie, daly se zvládnout?

Chemoterapii jsem snášela docela dobře, první tři dny mi bývalo vždycky špatně od žaludku, ale na to jsou dnes dostupné léky. A dost se mi po chemoterapii ulevilo, cítím se lépe, nezadýchávám se tak moc. Ale po biologické léčbě se cítím více unavená, to může být i tím, že tělo už je delší čas v léčbě.

Jak často chodíte na kontroly?

Jsem z Prahy a na Bulovku to nemám daleko. Na biologickou léčbu chodím každé tři neděle, stejně tak jsem to měla i s chemoterapií – po třech nedělích. A navíc pravidelně podstupuji kontrolní rentgeny plic.

Prevence rakoviny plic se nabízí druhý rok, ale využívá ji hrstka lidí

V jakém stadiu byl nádor v době, kdy vám jej lékaři objevili?

Lékařů jsem se ptala hned po diagnóze, kolik času mi zbývá. Dostala jsem odpověď, že doba přežití je pět let. Stadium nemoci nevím, ale doba přežití je pět let. Lékař mi tehdy řekl, že před deseti roky by mi odpověděl, že doba přežití je jeden rok.

Dopadá nemoc a její léčba i na vaše psychické zdraví?

Léčím se stále i na psychiatrii a jsem za to opravdu vděčná. Bez antidepresiv bych to asi nedala, mám velkou podporu i od rodiny. Partner se mi snaží pomáhat a rodiče také.

Lékaři tvrdí, že rakovina plic se v 90 procentech případů rozvine u kuřáků, kouříte nebo jste kouřila?

V životě jsem nekouřila, kouření nesnáším. Otec kouřil do mých 12 let, pak toho nechal i kvůli mně, protože jsem to opravdu nesnášela. Je ale pravda, že v prvním zaměstnání se na pracovišti ještě běžně kouřilo.

Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

A v rodině někdo prodělal onkologické onemocnění, nejen rakovinu plic?

Babička zemřela na rakovinu plic ve svých 80 letech. Jiné onkologické onemocnění v rodině nemáme.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here