Prevence rakoviny plic se nabízí druhý rok, ale využívá ji hrstka lidí

0
11580
rakoviny
Ilustrační foto: Pixabay.com

Kuřákům i bývalým kuřákům nabízí tuzemské zdravotnictví bezplatné preventivní vyšetření rakoviny plic již druhým rokem. Využije ho ale jen hrstka z nich. Zhoubný nádor na plicích přitom umí lékaři i vyléčit. Pokud ho ale objeví v jeho raném stadiu.

Vzhledem k vysoké úmrtnosti na nádory plic kvůli pozdní diagnostice prosadili pneumologové v Česku preventivní program časného záchytu rakoviny plic. Od ledna 2022 k bezplatnému a nebolestivému vyšetření doporučují kuřáky a bývalé kuřáky jejich praktičtí lékaři. Dosavadní praxe ale ukazuje, že o prevenci a včasnou léčbu nádorů Češi zase tolik nestojí.

„V České republice teoreticky půl milionu lidí splňuje podmínky vstupu do screeningu,“ říká předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti [ČPFS] ČLS JEP prof. Martina Koziar Vašáková.

Podle dosavadních dat praktičtí lékaři nabídkou preventivního vyšetření oslovili přibližně sedm tisíc pacientů. Což v porovnání s potenciálním počtem účastníků podle ní rozhodně není vysoké číslo.

„Těch, co odmítli, je docela dost,“ podotýká prof. Koziar Vašáková.

A to i přesto, ž loni u vyšetřovaných pacientů specialisté zachytili sedmdesát nálezů a tyto pacienty odeslali na podrobnější vyšetření do speciálních center.

„V národním onkologickém registru je zaneseno 15 případů a více než polovina je ve stadiu I, které je operovatelné,“ říká prof. Koziar Vašáková s tím, že konečné číslo bude vyšší, protože nemocnice ještě do systému zadávají data.

„Ukazuje se, že program funguje a že lidé, u nichž jsme našli nádory v časných stadiích, díky němu dostávají šanci se uzdravit,“ říká.

Pacientům se nabízí i plně hrazená léčba rakoviny plic

Zdravotní systém pacientům i se zhoubným nádorem na plicích nabízí několik léčebných metod i jejich vzájemnou kombinaci. Tím základním kamenem v léčbě karcinomu plic je chirurgická léčba, tedy odstranění nádoru. Předpokladem pro tuto „ideální“ léčebnou terapii je však stáří karcinomu, tedy jeho stadium, které se odvíjí právě od doby jeho odhalení odborníkem. Právě k včasnému záchytu a chirurgickému odstranění nálezu má sloužit již druhým rokem v Česku fungující screening rakoviny plic.

„Řada pacientů není včas identifikovaná a propásnou to okno, kdy mohou být operováni,“ říká přednosta III. Chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol a vedoucí Národního programu transplantace plic pro ČR a Slovensko prof. Robert Lischke.

Každý čtvrtý občan EU umírá na rakovinu

Operabilita nádoru na plicích podle něj v Česku dosahuje přibližně dvanáct procent, a to je velmi málo. Dobrý příkladem pro Česko i jiné země je podle profesora Dánsko, kde hrudní chirurgové odoperují až dvojnásobný počet pacientů s karcinomem plic.

Vyšetření odhalí i další nemoci

Mimo včasného záchytu karcinomu na plicích se ukazuje, že při vyšetření lékaři odhalí i některé jiné nemoci. Často jde o chronickou obstrukční plicní nemoc [CHOPN] či plicní fibrózu. Což je další důvod, proč si nechat plíce preventivně a zadarmo vyšetřit. Plicní fibróza se ukázala u osmi z vyšetřovaných pacientů, 19 procent pacientů mělo neléčenou CHOPN a přibližně 18 procent pak chronickou bronchitidu.

„Je známo, že CHOPN či plicní fibróza rakovině plic často předchází, případně ji doprovází,“ podotýká pneumoložka.

Pacientům se proto snaží jít systém naproti nejen pomocí zmiňovaného preventivního vyšetření [screeningu], ale i ustanovením několika specializovaných center, kde se jim dostane vysoce odborné péče.

Na ministerstvo jsem si nešla odpočinout, říká Vašáková

Od června 2023 ministerstvo zdravotnictví ustanovilo osm pneumoonkochirurgických center. V nich pracují zkušení specialisté z oboru pneumologie, hrudní chirurgie, radiologie, onkologie a radiační onkologie. V těchto centrech se pacientům dostává té nejmodernější léčby, říká prof. Lischke.

„Například už letos u vybraných pacientů před tím, než podstoupí operaci, začneme s novým protokolem léčby. Pacientům aplikujeme kombinaci imunoterapie a chemoterapie,“ přibližuje nové a účinnější metody léčby rakoviny plic.

Odborné studie totiž ukazují, že skoro čtvrtina pacientů se zhoubným nádorem plic se ho touto léčbou nadobro zbaví.

„Dojde k takzvané kompletní patologické odpovědi,“ dodává prof. Lischke.

Což je další důvod, proč preventivní screening karcinomu plic podstoupit. Účinnost i této terapie totiž podmiňuje stáří nádoru, tedy jeho stadium.

Rakovina plic zabíjí, protože se na ni přichází pozdě

Vyšetření se ale netýká pouze bývalých kuřáků nebo těch, kteří rázem přestanou s kouřením, jak by se mohlo na první pohled zdát.

„Pacient nemusí souhlasit, že teď hned přestane kouřit, ale bude souhlasit se vstupem do programu na odvykání kouření,“ vysvětluje prof. Koziar Vašáková.

Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

K vyšetření doporučují praktičtí lékaři pacienty ve věku 55 až 74 let, kteří kouří nebo kouřili dvacet a více let zhruba dvacet cigaret denně. Anebo deset i více let 40 cigaret denně.

Ročně v ČR zhoubným nádorem plic onemocní kolem 6 600 lidí a téměř 5 400 jich na něj umírá. Jasným rizikovým faktorem vzniku rakoviny plic je kouření. K příznakům nemoci patří kašel, hemoptýza [vykašlávání krve z dolních cest dýchacích nebo plic], chrapot, dušnost a bolesti na hrudi. Nicméně jakmile se dostaví takové příznaky, nádor už je obvykle ve stadiu, kdy ho nemohou lékaři odstranit operativně. Pak jim nezbývá, než nasadit jiné metody léčby. Například chemoterapii, radioterapii, imunoterapii nebo cílenou či terčovou léčbu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here