Vapování ano, nebo ne? Shodne se jen málokdo

1
1278
vapovani
Foto: Pixabay.com

Spor o to, jak se postavit k vapování, se prohlubuje. Jen na jedné věci se vědci, lékaři a odborníci na zdravotnictví shodují: Chtějí, aby lidé nekouřili. Tím jejich jednota ale končí. Tématu se věnuje bruselský list Politico.

Od počátku tisíciletí, kdy e-cigarety vstoupily na scénu, rozdělují lékaře, vědce i regulátory. Například Brazílie a Panama elektronické cigarety zakazují, zatímco v Británii a Kanadě jsou pro zájemce volně dostupné. Ostatní země mezi těmito krajními polohami balancují.

„Nikdo není na pochybách, že jde o návykovou záležitost. A nikdo nepochybuje o tom, že jsou přitažlivé. Nikdo na světě nepochybuje o tom, že by je neměli začít používat nekuřáci. A nikdo na světě nepochybuje o tom, že nejsou vhodné pro dospívající,“ říká k e-cigaretám Vinayaka Prasad ze Světové zdravotnické organizace [WHO].

O čem už ale podle něj panují pochyby a co zdánlivě nepřekonatelně rozděluje vědce a země, je to, jak mají být vědecké důkazy převedeny do politické praxe. Profesorka z Oxfordské univerzity Jamie Hartmann-Boyceová tvrdí, že věc není zdaleka tak jednoduchá, jak se může zdát. Kouření e-cigaret neboli vapování stejně jako kouření jakýchkoliv tabákových výrobků zdravé není. Avšak vapování se u kuřáků může ukázat jako „lepší řešení“ než klasické cigarety.

„Je to opravdu výrobek, který je pro někoho dobrý a pro jiného škodlivý. To nevypadá jako úplně komplexní prohlášení, ale jako něco, co je pro mnohé lidi těžké pochopit,“ říká.

Vapování ano, ale i ne

Jamie Hartmann-Boyceová vedla v roce 2022 výzkum Cochranovy organizace, celosvětové nezávislé společnosti vědců, zdravotníků, pacientů a pečovatelů, která shromažďuje nezávislé a kvalitní důkazy poskytující podklady pro rozhodování zdravotníků. Předmětem výzkumu byla otázka, zda e-cigarety mohou kuřáky přimět přestat kouřit. Výsledky ukázaly, že e-cigarety v tomto smyslu fungují lépe než tradiční nikotinové náhražky, jako jsou náplasti nebo žvýkačky. Pro zastánce vapování je to silný argument.

Hartmann-Boycová uvedla, že od té doby, co se Cochranova organizace začala téměř před deseti lety tématem zabývat, mnohé se podstatně změnilo. Jednak samotné nástroje pro vapování a efektivnější je také přenos nikotinu. Což je pro lidi, kteří chtějí přestat kouřit podstatné. Avšak problematická je situace u nekuřáků, mládeže a dětí, kteří se závislostním zlozvykem začínají. Navíc ne všichni jsou přesvědčeni o tom, že je vapování pro většinu kuřáků vhodné v dlouhodobém výhledu.

V USA provedli transplantaci plic kuřákovi e-cigaret

Jorgen Vestbo, klinik a emeritní profesor respirační medicíny v Univerzitní nemocnici v jižním Manchesteru, který se nedávno vrátil do rodného Dánska, souhlasí s tím, že náhodně prováděné testy ukazují, že e-cigarety mohou kuřákům pomoci se jejich návyku zbavit.

Rovněž ale poukazuje na výsledky klinických studií, které ukazují, že lidé využívají pomoci e-cigaret mnohem déle, než když si pomáhají nikotinovou žvýkačkou. Vestbo tvrdí, že dokud jsme závislí na nikotinu, zvyšuje se pravděpodobnost, že opět začneme kouřit.

„Není pochyb o tom, že vapování může lépe než jiné nikotinové náhražky vést lidi k tomu, aby přestali kouřit. Neaplikujeme ho ale jako lék. Vapování není na předpis, e-cigarety si může koupit každý. A tak není možné závěry z náhodných pozorování považovat za prokazatelné. A v tom se podle mě neshodneme,“ říká.

Co [ne]říká WHO

Nejsou dostupné ani údaje o dlouhodobém účinku e-cigaret, což některé činitele, jako například WHO, vede k přijímání preventivních varování ohledně vapování.

„Dokud nezávislý výzkum neukáže skutečné riziko těchto výrobků, měly by být vlády na pozoru,“ říká Adriana Blanco Marquizová, šéfka odboru WHO Framework Convention on Tabacco Control ve zprávě o nových tabákových výrobcích z roku 2021.

Prasad uvedl, že postoj k e-cigaretám, který WHO zaujala před šesti lety, se od té doby příliš nezměnil. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus tvrdí, že narativ, že e-cigarety pomáhají, „není pravdivý“ a je „past.“

Mladým suplují drogy e-cigarety, zjistili v Británii

Podobné komentáře ilustrují postoj Johna Brittona k debatě o vapování. Před odchodem do penze byl Britton ředitelem britského Centra pro studie o tabáku a alkoholu na Univerzitě v Nottinghamu. Proto měl značný vliv na formování postoje Británie k vapování.

A byla to právě Velká Británie, která e-cigarety vítala jako prostředek k odvykání kouření a letos vyhlásila „světové prvenství“ schématu, v jehož rámci kuřákům poskytuje spolu s poradenstvím startovací vapovací balíček.

„Sami se zaženete do kouta, když na začátku řeknete: mně se to nelíbí, zakážeme to, ale pak se postupně objeví důkazy, že zákaz není ta nejlepší cesta. Pak buď musíte mít odvahu říct: rozhodli jsme se špatně a postoj změnit, nebo se zakopete na místě a čekáte,“ obhajuje britský přístup Britton a dodává, že takový postoj zvolila WHO.

Role tabákového průmyslu

Hartmann-Boyseová tvrdí, že jádro pudla nespočívá v rozhodnutí o tom, zda „má kuřák dostat e-cigaretu, aby se mohl zlozvyku zbavit, ale v tom, zda povolit jejich prodej v obchodech“.

„A nad každou diskuzí o vapování se vznáší obchodní politika velkých tabákových firem. V jistém ohledu je to problém číslo jedna,“ říká.

Upozorňuje, že tabáková firmy vydělávají stejně dobře na vapování jako na klasických cigaretách. Vapování pak představují jako atraktivní záležitost, k níž lákají kuřáky i nekuřáky, včetně dětí. I proto se podle ní nabízí možnost zákazu vapování.

„Tabákoví výrobci na tom budou vydělávat, jak jen budou moci a jak dlouho budou moci,“ potvrzuje Britton a dodal: „Velké tabákové společnosti jsou nesmrtelné a zavrženíhodné. Vydělávají na vytváření závislostí u dětí a zabíjí je.“

Zbrojovka přidala 36,5 procenta, Philip Morris ČR 11 procent

Podobně to vidí i Vestbo. Podle něj je tabákový průmysl „tak mocný, tak dominantní a zná všechny možné triky.“

„Takže pokud nejste proti e-cigaretám, pak jste možná koupeni nebo podvedeni tabákovým průmyslem. V pozadí stojí silné monstrum,“ uzavírá zkušený lékař Vestbo.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Tak shodnout se ale dá na tom, že vapování a obecně elektronická cigára tolik nesmrdí a smrad se všude neusazuje jako u klasiky. Některé vyloženě i voní, já poslední dobou kouřím jednorázové … [red. upr.], jsou hodně ovocné a po tom typickém zápachu tabáku v bytě a v šatech ani památky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here