V Británii chtějí zavést elektronické cigarety na předpis

1
727
e-cigarety
Ministr zdravotnictví Velké Británie Sajid Javid / Zdroj: Gov.UK

E-cigarety, jak oznámil 29.10. britský ministr zdravotnictví Sajid Javid, mohou být na předpis jako ostatní léky. Jisté to ale není. A to i s ohledem na rizika, že rozhodnutí přivede ke kouření další lidi.

O přidání e-cigaret mezi léky na předpis nyní uvažuje britský National Health Service [NHS]. Vychází přitom ze studií, které uvádějí, že e-cigarety mají dobrý potenciál zbavit kuřáky závislosti na klasických cigaretách.

„Otevření dveří předpisům na licencované elektronické cigarety v NHS má potenciál omezit počet kuřáků v zemi, pomoci jim přestat kouřit,“ uvedl Javid.

To v situaci, kdy počet dospělých kuřáků ve Velké Británii v posledních deseti letech trvale klesá. A to z 20 procent v roce 2011 na 14 procent v roce 2019. Avšak pozor – britské statistiky rakoviny publikované letos v srpnu ukazují, že naopak stoupá počet mladých kuřáků ve věku 18 až 34 let [z 21 % na 26 %]. Stejný trend lze sledovat i v Česku.

V USA provedli transplantaci plic kuřákovi e-cigaret

V Británii je i přes pozitivní vývoj v posledních deseti letech stále ještě 6,1 milionu kuřáků. Existují také značné rozdíly mezi chudými a bohatými regiony. V oblastech s nízkými příjmy, jako jsou například Blackpool, kouří 23 % dospělé populace, v Kingston upon Hull pak 22 % z dospělých. Oproti tomu v Richmondu upon Thames činí podíl kuřáků pouhých osm procent.

Elektronické cigarety na předpis

Britská vláda tvrdí, že elektronické cigarety byly nejoblíbenější prostředek kuřáků, kteří chtěli v roce 2020 s kouřením skoncovat. Používalo je na 27 procent kuřáků, to ve srovnání s 18 procenty kuřáků, kteří využívali jiné nikotinové terapeutické výrobky, například náplasti nebo žvýkačky. Ukázalo se tak, že e-cigarety jsou efektivní náhražkou pro ty, kteří se rozhodli skoncovat s kouřením běžných cigaret.

Výrobci těchto kontroverzních produktů je mohou nově registrovat u Medicines and Healthcare products Regulatory Agency [MHRA]. U něj pak projdou stejným schvalovacím procesem jako ostatní léky, které jsou k dispozici u NHS. Britský lékový regulátor výrobcům se zájmem o udělení licence k elektronickým cigaretám vydal dokonce i pomocný návod, jak ji získat.

Skutečnost je, že i ze zkušeností tuzemských odborníků je zřejmé, že jen málokterý z kuřáků je schopný se závislosti zbavit bez vedlejší pomoci. V podcastu ZdraveZpravy.cz to nedávno potvrdil přednosta Plicní kliniky LF UK a FN v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Screening plic zprvu osloví jen ty nejodvážnější kuřáky

„Většina lidí už se kouření nikdy nezbaví,“ řekl s tím, že pouhé jedno až dvě procenta z kuřáků, kteří se rozhodnou, že chtějí přestat kouřit, to opravdu dokáže. S pomocí léků, odborníků v poradnách a při silné vůli se pak úspěšnost pohybuje kolem 40 procent. Na druhou stranu v podcastu zmiňuje zdravotní rizika, která jsou spojena výhradně s kouřením e-cigaret.

Britové následují Ameriku

Britská vláda tak ve svém záměru následuje Spojené státy. Americká Food and Drug Administration [FDA] totiž nedávno oznámila, že hodlá schválit prodej e-cigaret. FDA již schválila marketing tří produktů od společnosti RJ Reynolds pod názvem Vuse. Registrované produkty mají mít ale tabákovou příchuť. Na rozdíl od sladkých příchutí, které jsou oblíbené právě mezi mladými lidmi.

FDA ve svém rozhodnutí uvedla, že přínosy pro dospělé, kteří se snaží přestat kouřit, převažují rizika, že s kouřením začnou mladí lidé. Avšak i toto schválení může být zrušeno. To, pokud se ukáže, že e-cigarety začali kouřit lidé, kteří dosud nekouřili, a to včetně mladých lidí.

Ve svém rozhodnutí FDA zdůraznila: „Mladí lidé zřejmě nezačnou používat e-cigarety bez příchutí, aby poté přesedlali na vysoce rizikové produkty jako jsou klasické cigarety. Data rovněž ukazují, že většina mladých, kteří používají e-cigarety, začíná těmi s příchutěmi, jako jsou ovoce, bonbóny nebo máta peprná, a nikoliv s příchutí klasického tabáku.“

FDA zatím neoznámila své rozhodnutí schválit e-cigarety z produkce vůbec největšího výrobce v zemi, firmy Juul.

E-cigarety jsou v Austrálii zakázané

Zatímco americké a britské úřady hodlají povolit zvýšené využívání e-cigaret za určitých okolností, v ostatních zemích je situace podstatně pestřejší. V některých státech se jejich používání nedoporučuje. Například Austrálie vůbec nepovolila vapovací cigarety s nikotinem, a plošně je zakázala. Jsou k dostání pouze na předpis u praktického lékaře jako pomůcka při odvykání kouření.

Lidl v Nizozemsku končí s cigaretami, v Česku nikoli

Na druhou stranu si Australané našli cestu, jak tuto prohibici obejít. Vapovací cigarety s nikotinem si do země zkrátka dovážejí. Australská federální vláda proto letos v říjnu představila zákon, který zakazuje dovoz nikotinových vapovacích produktů. Zároveň omezila jejich prodeje na předpis od lékaře.

Jak regulují e-cigarety v Hongkongu

Možná mnohem více znepokojující pro výrobce e-cigaret je uvažovaný zákaz dovozu, prodeje a výroby e-cigaret, který letos v říjnu zavedl Hongkong. To totiž může naznačovat, že obdobná opatření zavede v blízké budoucnosti také Čína. Čímž by se pro výrobce uzavřel největší trh tohoto zboží na světě. Hongkongský zákon vstoupí v platnost v dubnu 2022.

Avšak Hongkong neprohlásil používání e-cigaret za ilegální. A to přesto, že někteří tamější politici požadují přísnější opatření proti kouření, včetně zákazu kouření na veřejných místech s výjimkou speciálně vyhrazených prostor. Nový zákon ale i tak zpřísní dosavadní restrikce na propagaci tabákových výrobků, a to včetně jejich alternativ, jako jsou e-cigarety.

„Zvyšující se používání alternativních tabákových produktů je nebezpečné pro veřejné zdraví a zcela to eliminuje dlouholeté úsilí kampaně proti kouření,“ uvedla hongkongská ministryně zdravotnictví Sophia Chan Siu-či v parlamentu.

A dodala, že studie, které uvádějí, že e-cigarety mají mírnější vliv na poškozování zdraví než klasické cigarety, jsou financované tabákovými společnostmi.

„A ani neexistuje vědecký důkaz, že by e-cigarety pomohly kuřákům tohoto zlozvyku se zbavit,“ uvedla závěrem.

Michal Achremenko