V USA provedli transplantaci plic kuřákovi e-cigaret

0
811
e-cigaret
Ilustrační foto: Pixabay.com

Lékaři v americkém Detroitu provedli oboustrannou transplantaci plic pacientovi trpícímu zatím neobjasněnou nedostatečností. Domnívají se ale, že by mohla být následkem kouření e-cigaret. Oznámila to agentura AP.

Pacient požádal lékaře, aby fotodokumentaci zákroku zveřejnili jako varování ostatním. Choroba se stala i předmětem zájmu Bílého domu. Prezident Donald Trump včera oznámil, že se setká se zástupci výrobců e-cigaret a s delegací amerických lékařů, aby s nimi řešil “dilema elektronických cigaret”. Vláda podle agentury Reuters uvažuje o tom, že podmínky prodeje těchto cigaret zpřísní.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] přitom zahájilo již letos v červnu rozsáhlé vyšetřovaní. Do počátku září bylo v souvislosti s užíváním e-cigaret identifikováno 450 případů poškození plic. Počet úmrtí dávaných do souvislosti s kouřením elektronických cigaret činí 42 případů. Oběti pocházejí ze 24 států USA. Potvrzených případů nemocných je nyní 2 172.

THC a vitamín E u e-cigaret

Zatím odborníci nenašli důkazy, že by příčinou onemocnění byla infekce a úřady proto předpokládají, že zdravotní problémy jsou pravděpodobně spojeny s vystavením určitým chemickým látkám. Mnoho nemocných uváděla, že užívali náplně pro e-cigarety k inhalaci kanabinoidů, například THC [tetrahydocannabinolu]. Ve zplodinách byl při výzkumech také nalezen acetát vitamínu E. Ten může být podle lékařů rovněž příčinou onemocnění.

Nejde jen o plíce. Mnohé studie tvrdí, že kouření elektronických cigaret může mít za následek zvýšená onemocnění kardiovaskulárního systému. Zatím největší studie zahrnovala více než 90 tisíc Američanů. Došla k závěru, že vapeři mají významně vyšší riziko srdečního infarktu až o 34 %. Dále mají zhruba o čtvrtinu vyšší pravděpodobnost onemocnění klíčových, tzv. koronárních cév, které zásobují krví srdeční sval.

Uživatelé e-cigaret také mají o 55 % vyšší riziko výskytu depresí. Srovnání dále naznačuje možné větší riziko vzniku vysokého krevního tlaku a mozkové mrtvice. Analýza ale ukázala, že v tomto případě by rozdíl mohl být patrně ovlivněn také jinými rizikovými faktory jako jsou věk, obezita nebo hladina cholesterolu.

Vanilkovou, ovocnou nebo jinou příchuť

Vědci zkoumali i vliv několika náplní s různými populárními příchutěmi – vanilkovou, ovocnou, karamelovou, mentolovou nebo skořicovou, a také s rozdílným obsahem nikotinu [od 0,6 až po 18 miligramů na mililitr náplně].

Buňky cévní výstelky vystavené náplním e-cigaret se ukázaly být méně životaschopné a projevovaly se u nich mnohočetné příznaky poškození jejich funkcí. Zvýšil se v nich obsah chemických látek, které jsou projevem poškození buněčné dědičné informace [DNA] nebo buněčné smrti. Zkoumané buňky také ztrácely schopnosti migrovat, vytvářet nové cévy a podílet se na hojení ran.

Vážnost poškození buněk endotelu se u různých náplní lišila a podle výzkumníků nejhůře v testech dopadly náplně s příchutí mentolu a skořice.

Výpary, ne kouř

Uživatelé e-cigaret na rozdíl od kuřáků běžných cigaret nevdechují kouř, ale výpary, které vznikají zahříváním směsi chemických látek. Těm se říká „liquid“, tedy kapalina. Samotní uživatelé jsou pak „vapeři“, jejichž zálibou je „vapování“ nebo „vaping“. Tento název je odvozen z anglického slova „vapour“, které znamená pára nebo výpary.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here