Dengue si do Česka letos přivezlo 33 lidí, nabízí se i očkování

0
4555
dengue_ockovani
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Horečku dengue si ze zahraničí do Česka za letošní první pololetí přivezlo 33 lidí. Komáři přenášející virus horečnatého onemocnění se v Česku zatím neusadili. Ale jsou třeba už na Kypru. Proti dengue chrání očkování, laciné ale není.

Komáři [Aedes albopictus a Aedes aegypti] přenášející virus horečky dengue se na českém území zatím neusídlili. Nicméně podle monitoringu Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] se komár Aedes albopictus v Evropě rozšiřuje dále na sever a na západ. A od roku 2022 už se vyskytuje na Kypru, odkud se podle očekávání ECDC rozšíří do dalších evropských zemí. V Česku se dosud šíření dengue komáry nepotvrdilo, nemoc si lidé vždy dovezli ze zahraničí.

„Od začátku roku do konce června evidujeme 33 importovaných případů u lidí vracejících se z endemických oblastí,“ informují zástupci Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Počty v Česku potvrzených případů horečky dengue nepovažují epidemiologové za nijak alarmující.

„V ČR jsou dosud hlášeny pouze importované případy onemocnění dengue u lidí vracejících se z endemických oblastí,“ tvrdí zástupci SZÚ.

V letech 2013 až 2022 se podle dat Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] potvrdilo v Česku celkem 517 nákaz horečkou dengue. Nejvíce pak v roce 2016, kdy se nemoc rozvinula u 123 pacientů. Ve všech případech se pacienti tropickým virem nakazili při návštěvě regionu, kde se virus běžně objevuje.

Dvoudávkové očkování proti dengue

Virem se většina lidí nakazí zmiňovanými druhy komárů, ti se nakazí buď sáním od člověka, nebo od opice. Lékaři připouští mezi lidmi rovněž přenos viru pohlavním stykem, který se prvně potvrdil ve Španělsku v roce 2019. Spíše vzácně se infekce dengue šíří krevní transfuzí, transplantací orgánů nebo poraněním infikovanou injekční jehlou. Virus se může přenést i z matky na plod v době těhotenství nebo při porodu.

„Zdrojem onemocnění je nemocný člověk, opice, případně infikovaný komár,“ shrnují epidemiologové SZÚ.

Vzhledem k rozšiřujícím se oblastem, ve kterých se komáři přenášející dengue natrvalo usazují, doporučují epidemiologové cestovatelům do těchto regionů očkování.

„Vakcína registrovaná na území EU/EHP s názvem Qdenga poskytuje ochranu proti dengue a brání riziku hospitalizace v důsledku onemocnění způsobeného kterýmkoli ze čtyř sérotypů viru dengue,“ informuje SZÚ.

Vakcína proti dengue obsahuje oslabené verze sérotypů viru dengue 1, 2, 3 a 4. očkovat se jí mohou dospělí, dospívající a děti od čtyř let věku. Dostupné jsou v očkovacích centrech, k navození ochrany se podávají dvě dávky vakcíny s odstupem tří měsíců. Zdravotní pojišťovny vakcíny nehradí, některé na ni přispívají z fondů prevence. Jedna dávka vakcíny vyjde na zhruba 3 600 korun.

„Bylo prokázáno, že tato vakcína je účinná při prevenci horečky způsobené onemocněním horečkou dengue u dětí a dospívajících během 12 měsíců po podání druhé injekce,“ uvádí v manuálu k vakcíně Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

Evropa se musí připravit na šíření tropických virů

Do hlavní studie při testování vakcíny se zapojilo 20 tisíc dětí ve věku od 4 do 16 let v osmi zemích Latinské Ameriky a asijsko tichomořského regionu.

Výsledky studie ukázaly, že u dětí očkovaných touto vakcínou došlo k 80% snížení počtu případů horečky způsobené onemocněním horečkou dengue.

„Díky vakcíně se také o 90 % snížila míra hospitalizace kvůli horečce dengue,“ dodává EMA.

Teplejší a vlhké počasí komárům prospívá

Virus dengue komáři přenášejí ve většině tropických a subtropických oblastech světa. Tedy v Asii, Africe, Tichomoří, jižní oblasti Spojených států. Dále se běžně vyskytují v Karibské oblasti, Latinské Americe a jižní Americe. Vzhledem ke změnám v počasí, kdy se prodlužují období s vyššími teplotami a k tomu dochází častěji k záplavám, se komáři přenášející virus dengue mohou usazovat i na evropském kontinentu.

Virus západonilské horečky cirkuluje i u komárů v Česku

Při cestách do zemí s výskytem infikovaných komárů odborníci mimo očkování doporučují používat také repelenty, moskytiéry a vhodné oblečení hlavně v dobách nejvyšší aktivity komárů. Což bývá obvykle v ranních a večerních hodinách. Obezřetnější v používání repelentů mají být na doporučení epidemiologů těhotné ženy a děti mladší 12 let a používaný ochranný přípravek pro jistotu předem probrat s lékařem nebo lékárníkem.

„Pro novorozence mladší 3 měsíců se použití repelentů nedoporučuje, lze však použít repelentem ošetřená lůžka, moskytiéry a sítě do oken,“ radí odborníci SZÚ.

Při náhlých horečkách, nevolnostech, mdlobách a dalších zdravotních problémech po návratu z tropických regionů, doporučují odborníci co nejdříve navštívit lékaře.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here