WHO se obává šíření horečky dengue kvůli změnám klimatu

0
573
dengue
Ilustrační foto: Pixabay.com

Letošní a příští rok zřejmě dojde podle Světové zdravotnické organizace [WHO] vlivem klimatických změn k masivnímu šíření horečky dengue i dalších nemocí, které přenáší komáři.

Výskyt horečky dengue podle WHO dramaticky vzrostl v posledních desetiletích po celém světě. Každoročně se virem, který přenášejí komáři, nakazí desítky milionů lidí. Z nich 20 tisíc až pětadvacet tisíc na nákazu umírá. Podstatně častěji horečnatému onemocnění podléhají malé děti.

„WHO se připravuje na velmi vysokou pravděpodobnost, že roky 2023 a 2024 budou ve znamení události El Niño, která by mohla zvýšit přenos horečky dengue a dalších takzvaných arbovirů, jako jsou Zika a chikungunya,“ řekl na tiskové konferenci [21.6.] generální tajemník WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

K šíření komáry přenášených nemocí podle něj přispívají změny klimatu, které mimo jiné podporují jejich rozmnožování i v dalších částech světa, ve kterých pro ně dříve nebyly vhodné přírodní podmínky. Riziko nákazy smrtelným virem podle šéfa WHO vzrostlo především v Americe, kde se loni potvrdilo 2,8 milionu nákaz a 1 280 lidí na infekci zemřelo.

Virus západonilské horečky cirkuluje i u komárů v Česku

Obavy z masivnějšího šíření komáry přenášených nemocí u odborníků vyvstávají i kvůli očekávanému přírodnímu jevu zvaném El Niňo. Ten by od letoška podle expertů mohl vyvolat extrémní projevy počasí včetně rekordních veder a záplav. El Niňo se totiž podle meteorologů oficiálně vrátil po třech letech jeho opačného cyklu zvaném La Niňa. A obvykle s ním souvisí nárůst teplot. Zatímco přírodní úkaz vyvolává v některých částech světa období sucha, tak v jiných vede naopak k vydatným srážkám.

Peru kvůli dengue vyhlásilo výjimečný stav

Dengue patří mezi virová onemocnění přenášené komáry, které se rozšiřuje hlavně v tropických a subtropických oblastech. Výjimečný ale dnes není výskyt nemoci ani mimo zmiňované oblasti. Horečnaté onemocnění na člověka přenáší komáři rodu Aedes.

Jednou z epidemií horečky dengue zasaženou zemí je aktuálně jihoamerické Peru, kde už tamní úřady kvůli rychle se šířící nemoci vyhlásily výjimečný stav.

„Od začátku letošního roku bylo v Peru hlášeno téměř 150 000 podezřelých případů. Více než polovinu z nich laboratoře potvrdily,“ upozornil Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Západonilskou horečku působí štípnutí komárem Culex

Letos potvrzené nákazy virem dengue v Peru už ukazují na více než dvojnásobný nárůst oproti stejnému období v loňském roce. A jde o více než čtyřikrát vyšší průměr než činí za posledních pět let, dodává šéf WHO. Obavy z nemoci mírní alespoň tím, že méně než jedno procento nákaz v Peru představuje život ohrožující závažný druh horečky dengue.

„V reakci na tuto hrozbu WHO v loňském roce založila Globální iniciativu Arbovirus, jejímž cílem je posílit schopnost světa předcházet propuknutí těchto chorob. Odhalovat je a reagovat na ně,“ zmínil aktivity WHO v zamezení šíření horečky dengue.

Za významná opatření, která by se měla v reakci na zdravotní hrozby jako je dengue přijmout, považuje Adhanom Ghebreyesus především ta, která směřují k ochraně klimatu.

Změny klimatu mohou přivést invazivní komáry do Česka

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC] existují čtyři sérologicky odlišné viry horečky dengue. Populace žijící v oblastech s endemicky se vyskytující dengue tak mohou za život prodělat i několik infekcí vyvolaných touto horečkou. Nicméně vlivem klimatických změn se i podle ECDC rozšiřuje onemocnění přenášené komáry do Evropy.

„Omezená ohniska se mohou objevit v kontinentální Evropě. V oblastech zamořených Aedes albopictus, invazivním druhem komárů, který se rozšířil za posledních dvacet let,“ potvrzuje ECDC.

Mladí lidé se vzdávají dětí i kvůli ochraně klimatu

Horečka dengue se nevyhýbá ani České republice. Podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] se u nás každoročně potvrdí desítky případů nákazy. Vždy jde však o importovaná onemocnění právě z tropických a subtropických oblastí, ke kterým došlo poštípáním komáry. Nejčastějšími místy nákazy u Čechů bývají země, jako je Thajsko, Indonésie a Srí Lanka.

Nicméně ani Česko není bez rizika šíření nemoci dengue přímo komáry. I proto výskyt jejich invazivních druhů monitorují jak odborníci SZÚ, tak Akademie věd.

„Komár Aedes albopictus byl sice v posledních letech několikrát zachycen v různých lokalitách na území České republiky, ale jednalo se o zavlečené případy,“ uvádí SZÚ.

Stejně jako WHO i SZÚ připouští, že vlivem klimatických změn by mohlo dojít k usídlení komárů Aedes albopictus, které přenáší dengue, i na území České republiky.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here