Tedros A. Ghebreyesus naposledy zůstává v čele WHO

0
629
tedros
Tedros Adhanom Ghebreyesus po znovuzvolení do funkce generálního ředitele WHO / Foto: WHO

Funkci generálního ředitele Světové zdravotnické organizace [WHO] podruhé obhájil Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nový pětiletý mandát mu začíná 16. srpna 2022. Dr. Tedros byl jediný kandidát na funkci.

Zástupci členských států WHO Dr. Tedrose znovuzvolili do funkce na svém 75. Světovém zdravotnickém shromáždění v Ženevě, v centrálním sídle WHO.

Světové zdravotnické shromáždění znovuzvolilo Dr. Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse na druhé funkční období generálním ředitelem WHO,“ informovala Světová zdravotnická organizace v tiskové zprávě.

Členské země WHO mohly návrhy kandidátů na post generálního ředitele předkládat od dubna 2021. Tedrose, který organizaci vede od roku 2017, do funkce nominovala výkonná rada WHO na svém zasedání v lednu 2022.

Tedros Adhanom Ghebreyesus skončí v roce 2027

Podle pravidel Světového zdravotnického shromáždění mohou členské státy do čela WHO opětovně zvolit tutéž osobu nanejvýš jednou. To znamená, že v roce 2027 Dr. Tedros na pozici generálního ředitele kandidovat nemůže. Jde tak o jeho poslední funkční období ve vedení WHO.

V době předchozích pěti let v čele WHO Dr. Tedros zavedl rozsáhlou transformaci organizace. Podle zástupců WHO tím posílil působnost organizace na úrovni jednotlivých zemí. Což vede k větší podpoře zdravějších životů lidí po celém světe. Cílem WHO pod jeho vedením je chránit více lidí v nouzových situacích. A především zvýšit spravedlivý přístup ke zdravotní péči, jak zdůrazňují zástupci WHO.

„Dr. Tedros řídil také reakci WHO na pandemii covid-19, propuknutí eboly v Demokratické republice Kongo a zdravotní dopady mnoha dalších humanitárních krizí,“ shrnují zástupci WHO ve své zprávě.

Nutno dodat, že v době pandemie covidu se WHO dostala do ostrého sporu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten dokonce zastavil financování WHO ze strany USA. Nová administrativa Joea Bidena po svém zvolení avšak spolupráci okamžitě obnovila.

Tedros A. Ghebreyesus je první nelékař v čele WHO

Před prvním jmenováním generálním ředitelem WHO v roce 2017 působil Dr. Tedros v letech 2012 až 2016 jako ministr zahraničních věcí Etiopie. V letech 2005 až 2012 vedl ministerstvo zdravotnictví Etiopie. Působil také jako předseda správní rady Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií. Dále jako předseda Roll Back Malaria [RBM] Partnership Board a jako spolupředsedkyně představenstva Partnerství pro zdraví matek, novorozenců a dětí.

V Tigraji posílají pacienty na smrt. Nemají jídlo ani léky

Tedros Adhanom Ghebreyesus [1965] je profesí mikrobiolog a imunolog. Je tak prvním generálním ředitelem WHO bez lékařského vzdělání. Pochází ze severní části Etiopie, oblasti zvané Tigraj. V roce 1986 dokončil první stupeň vysokoškolského studia v biologii na Asmarské univerzitě. Roku 1992 vystudoval imunologii infekčních nemocí na Londýnské univerzitě ve Spojeném království. Roku 2000 získal titul PhD na Nottinghamské univerzitě za výzkum vlivu stavby přehrad na šíření malárie v jeho rodném etiopském regionu Tigraj.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here