Zlínští urologové díky novému ultrazvuku provádí fúzní biopsii

0
1685
fuzni_biopsii
Primář Urologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Martin Kučera / Foto: KNTB

Diagnostiku zhoubných nádorů prostaty ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati zpřesňuje nový ultrazvuk. Díky němu lékaři provádí fúzní biopsii. Jde o spojení výstupů z magnetické rezonance a ultrazvuku pro lepší zacílení odběru vzorku.

Díky novému přístroji se zpřesní diagnostika nálezu na prostatě a tím i rychlost nasazené léčby. Urologové už totiž nemusí odebírat vzorky tkáně takzvaně necíleně podle speciálního schématu, který lékařům definoval osm až dvanáct míst z okrajové části prostaty. Tkáň pro histologické vyšetření díky použití magnetické rezonance a moderního ultrazvuku nyní odeberou přímo z podezřelých ložisek.

„Fúzní biopsie umožňuje propojení obrazů ze dvou různých zdrojů, magnetické rezonance a ultrazvuku, a je tak přesnější pro zacílení biopsie. Nyní můžeme u indikovaných pacientů odebírat méně vzorků s daleko vyšší přesností,“ říká k nové metodě primář Urologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Martin Kučera.

Ve Zlínském kraji je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] nejvyšší záchyt rakoviny prostaty v České republice. Poslední data ÚZIS z roku 2018 říkají, že incidence, tedy poměr nově vzniklých onemocnění v daném časovém období k celkovému počtu osob ve sledované populaci, dosáhla 172,6 pacienta na 100 tisíc obyvatel. V ČR přitom činí průměr 151,8 pacienta na 100 tisíc obyvatel.

Zlínští urologové ovládají i fúzní biopsii

Zobrazení rakovinného bujení v prostatě je podle primáře Kučery velmi složité. O diagnóze a vhodné onkologické léčbě karcinomu prostaty rozhodne podle něj vždy až histologické vyšetření. Ještě nedávno se pacienti s podezřením na zhoubný nádor prostaty vyšetřovali pouze pod kontrolou hmatu. Později pak pomocí ultrazvuku.

„I tak se však vzorky odebíraly necíleně, podle určitého schématu,“ podotýká primář.

Až v posledních letech se lékařská věda a zobrazovací metody, v urologii nevyjímaje, posunuly dopředu. Díky fúzní biopsii nyní lékaři dokáží nemoc přesněji diagnostikovat, odebrat vzorek přímo z podezřelé části tkáně a tím i dříve zahájit účinnou léčbu.

„Už samotné podezření na rakovinu prostaty je velkou psychickou zátěží pacientů. Fúzní biopsie jim přinese – především těm, u kterých by hrozilo nepříjemné opakované vyšetření – daleko větší komfort,“ říká Kučera.

Česko otevřelo další screening, tentokrát rakoviny slinivky břišní

Přidává i další dobrou zprávu. Na podzim začnou na jeho pracovišti vůbec jako první ve Zlínském kraji pacienty s nádorem prostaty operovat robotickou asistovanou radikální prostatektomií.

„Což je minimálně invazivní, spolehlivá a bezpečná metoda léčby pacientů s karcinomem prostaty,“ dodává primář.

Radikální prostatektomie je operační odstranění prostaty a semenných váčků kvůli zhoubnému nádoru prostaty. K výkonu lékaři přistupují s cílem odstranit nádor obvykle při radikálním odstraněním celého orgánu, tedy prostaty. Což u většiny pacientů vede v konečném důsledku k trvalému vyléčení. Při návratu onemocnění pak lékaři obvykle přistupují k pooperačnímu ozařování pacienta.

Rakovina prostaty se dá dobře léčit

Ročně lékaři rakovinu prostaty diagnostikují přibližně osmi tisícům mužů. U 1 600 z nich je nemoc v pokročilém stadiu. Na rakovinu prostaty v Česku ročně umírá 1 500 mužů.

Pacienty, kteří dlouhodobě přehlíží problémy s močením, tak podle zkušeností urologů do ordinací často přivedou až silné bolesti pohybového aparátu. Přestože i těmto pacientům umí lékaři díky moderním lékům prodloužit život v dobré kvalitě, úplné uzdravení u nich většinou možné ale není. Pacienti tak umírají předčasně.

„Bohužel pro ty, kteří přijdou v pokročilé fázi nemoci, je fatální konec nevyhnutelný. Přitom bychom mohli časným záchytem rozvoji nemoci zabránit,“ říká primářka Onkologicko-chirurgického oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Jana Katolická.

EU dá peníze na další onkologické screeningy

Všechny muže, potažmo i ženy, které mohou rozhodnutí k návštěvě urologa u svého muže ovlivnit, upozorňuje, že i v uroonkologii platí to, co pro celou onkologii.

„Čím dříve rakovinu prostaty u pacienta odhalíme, tím větší naději na úplné uzdravení má. V časné fázi onemocnění lze nádor odstranit chirurgicky nebo radioterapií, někdy v kombinaci s hormonální léčbou,“ popisuje.

Při jakýchkoli problémech s močením by podle ní měl okamžitě zbystřit každý muž po čtyřicítce. Může totiž jít o první příznak rakoviny prostaty. V Česku tuto diagnózu lékaři sdělí ročně přibližně 8 000 mužů. Zhruba 20 procent z nich až ve chvíli, kdy mají metastázy v jiných částech těla a nádor lékaři chirurgicky neodoperují.

Byť, jak upozorňují, současná medicína, um českých lékařů a v tuzemsku dostupná léčiva dokáží pomoci i pacientům v pozdějším stadiu nemoci. Výsledky léčby a doba přežití ale nejsou v porovnání s léčbou pacientů s karcinomem v časném stadiu nemoci srovnatelné.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here