Mladým suplují drogy e-cigarety, zjistili v Británii

0
1104
e-cigarety
Foto: Pixabay.com

Vapování a e-cigarety se stávají mezi britskými středoškoláky stále populárnější. Vyplývá to z průzkumu britské NHS Digital, která ho provedla mezi devíti tisíci studenty na 119 středních školách od září 2021 do února 2022.

Podle průzkumu elektronické cigarety loni kouřil jeden z pěti patnáctiletých školáků v Británii. Ve věku 11 až 15 let elektronické cigarety užívá devět procent z dotázaných středoškoláku. V roce 2018 je užívalo šest procent dospívajících v této věkové skupině.

„Jsem velice znepokojen růstem počtu vapujících dětí a mladých lidí. E-cigarety jsou stále ještě velmi novým produktem a jejich dlouhodobý vliv na zdraví je neznámý,“ uvedl pro BBC Mike McKean z Royal College of Paediatrics and Child Health.

Tom Philipp natočil video o nikotinových sáčcích

Podíl vapujících 15letých dívek vzrostl z deseti procent v roce 2018 na 21 procent v roce 2021. Dívky všech věkových kategorií podléhají tomuto návyku více než chlapci. E-cigarety kouří deset procent dotázaných dívek ve věku 11 až 15 let, zatímco chlapců je to sedm procent. Zhruba 60 procent dětí je získalo od jiných lidí, nejčastěji kamarádů. 57 procent si je kupuje v obchodech, většinou v trafikách, zatímco před třemi lety to bylo 29 procent.

„Je zřejmé, že děti a mladí lidé jsou cílovou skupinou výrobců e-cigaret v lákavých obalech, s exotickými příchutěmi a přitažlivými názvy,“ dodává Mike McKean.

Lékaři varují před závislostí na tabáku

Podle dostupných informací, ale stále ještě ne 100% ověřených a potvrzených dat, e-cigarety škodí zdraví méně než klasické cigarety. Avšak i elektronické cigarety obsahují nikotin. Britští dětští lékaři proto žádají zpřísnění pravidel pro jejich prodej a reklamu.

„Mladí platí za typickou cílovou skupinu výrobců e-cigaret. Ti se jim podbízejí atraktivním balením, exotickými příchutěmi a přitažlivými názvy e-cigaret,“ říká McKean.

Lidl v Nizozemsku končí s cigaretami, v Česku nikoli

Podle něj tyto výrobky snesou propagaci nanejvýš jako nástroj na pomoc při odvykání kouření. Nikoli jako vyjádření radostného životního stylu. Navrhuje proto, aby vláda nařídila výrobcům zavedení jednoduchých a prostých balení e-cigaret i jejich náplní.

„Pokud se tak nestane brzy, vystavujeme se riziku, že nová generace bude závislá na nikotinu,“ argumentuje.

V Británii už platí přísná regulace

Volání lékařů pro zpřísnění pravidel prodeje a reklamy e-cigaret přichází navzdory tomu, že v zemi již existují přísná pravidla. Mluvčí ministerstva zdravotnictví a sociální péče sdělila, že Británie má nejpřísnější předpisy na ochranu mládeže před vapováním. Existují například pravidla bezpečnosti pro všechny tyto produkty včetně obalů a propagace.

„Předpisy jsou mnohem přísnější než pro potraviny a kosmetické přípravky. Obsah nikotinu povolujeme maximálně ve výši 20 mg/ml. Jsme si vědomi, že by vapování mělo sloužit jen jako nástroj pro odvykání kouření a že vapovat nemají osoby mladší 18 let nebo nekuřáci,“ uvedla mluvčí pro BBC.

V USA provedli transplantaci plic kuřákovi e-cigaret

Upozornila, že prodej e-cigaret a vapovacích pomůcek dětem zakazuje zákon. Každý tento produkt obsahující nikotin registruje Medicines and Healthcare products Regulatory Agency [MHRA]. Jak ale uvedl server BBC News, trh je zaplavený tisíci neregulovanými vapovacími produkty s obsahem potenciálně nebezpečných látek.

Nejsou tu ale jen špatné zprávy

Zmíněný průzkum NHS Digital mimo jiné zjistil, že v letech 2018 až 2021 klesl počet nezletilých, kteří užívají drogy a kouří cigarety. Naopak spotřeba alkoholu zůstala na přibližně stejné úrovni.

Zhruba 18 procent dotázaných ve věkové skupině 11 až 15 let uvedlo, že drogy zkoušelo. V roce 2018 to bylo 24 procent. Nejpopulárnější drogou mezi mladistvými zůstává marihuana, šest procent dotázaných odpovědělo, že ji užívalo.

O užívání zahřívaného tabáku i e-cigaret má vědět lékař

Výsledky průzkumu ukázaly, že děti, které se často vídají s kamarády mimo školu a domov, se setkají s kouřením, alkoholem a drogami s větší pravděpodobností. Z dospívajících, kteří se schází denně, devět procent kouřilo, dvanáct procent pilo alkohol jednou týdně a 19 procent během uplynulého měsíce užilo drogy. Navíc uvádí menší spokojenost se svým životem než děti, které se nesetkaly s kamarády třeba i několik týdnů.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here