Pacienty s CHOPN ve FTN nově léčí elektrickými pulzy

2
1679
elektrickymi_pulzy
První bronchiální rheoplastiku v ČR provedli lékaři ve Fakultní Thomayerově nemocnici. V budoucnu očekávají rozšíření léčby do běžné praxe. / Foto: FTN

Neustupující kašel doprovázený hustými hleny dokáží lékaři z Fakultní Thomayerovy nemocnice [FTN] u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí [CHOPN] nově léčit elektrickými pulzy směřovanými na sliznici dýchacích cest.

V bronchoskopii, tedy ve vyšetřování a léčbě vnitřku dýchacích cest jde podle plicních lékařů z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice [FTN] o jednu z nejšetrnějších možností, jak léčit nemocnou sliznici dýchacích cest. Odborně se zákrok nazývá bronchiální rheoplastika. Vůbec jako první v Česku ji letos provedl pacientce s CHOPN bronchologický tým Pneumologické kliniky 1. LF UK z FTN pod vedením přednostky prof. Martiny Koziar Vašákové společně s primářem kliniky Luďkem Stehlíkem.

„Jedná se o metodu prováděnou při bronchoskopii, kdy aplikací krátce trvajících vysokofrekvenčních elektrických pulzů na sliznici dýchacích cest dochází k poškození a následnému odhojení zejména zmnožených pohárkových buněk odpovědných za zvýšenou produkci hlenů,“ popisují výkon lékaři z Pneumologické kliniky FTN.

Při výkonu podle nich nedochází k poškození navozenému zahřátím tkáně, ale k rozpadu buněk. Proces lékaři vyvolají změnou takzvaného osmotického tlaku v buňkách.

„To znamená, že zasažené buňky odumírají programovanou smrtí [apoptózou]. Tato léčebná metoda je tedy velmi šetrná a nedochází tak k poškození struktury tkáně ve stěně dýchacích cest,“ vysvětlují pneumologové.

Efekt léčby elektrickými pulzy je dlouhodobý

Někteří pacienti mohou podle lékařů po ošetření trpět vykašláváním malého množství krve nebo přechodným zhoršením chronické bronchitidy. Upozorňují ale, že jde pouze o dočasné a pro pacienty zvládnutelné pooperační potíže.

„Jasně převažuje výsledný efekt léčby. Tedy zlepšení příznaků, snížení kašle a vykašlávání hlenu, zlepšení plicních funkcí a zlepšení celkové kvality života,“ tvrdí lékaři s tím, že efekt léčby pomocí bronchiální rheoplastiky je pro pacienty s CHOPN dlouhodobý.

Ženy by kvůli CHOPN neměly vůbec kouřit. A i muži ne

K výkonu specialisté indikují pacienty s chronickou obstrukční plicní chorobou [CHOPN] s chronickou bronchitidou. Tedy ty, kteří trpí nejméně tři měsíce dva po sobě následující roky kašlem s vykašláváním hustého hlenu. Což je významně omezuje na životě. A ke zlepšení stavu u nich nedochází ani po nasazení jinak účinných léků a jiných léčebných terapií, jako je například dechová rehabilitace.

Zákrok odborníci provádí při běžné bronchoskopii v celkové anestezii. Kanálem bronchoskopu zavedou speciální jednorázový katétr, který slouží jako elektroda. Po aktivaci generátoru na vybrané místo, respektive vybranou průdušku vysílají pulz elektrického proudu.

„Provádí se od periferie dostupného bronchiálního stromu až k ústí hlavní průdušky,“ popisují pneumologové.

Nemoc CHOPN bude brzy třetí nejčastější příčinou úmrtí

V prvním kroku lékaři touto technikou ošetří nejprve všechny průdušky v jedné plíci. Obvykle s měsíčním odstupem dojde k ošetření dýchací cesty i u druhé plíce. Samotný zákrok je podle lékařů bezbolestný. Po zákroku jsou pacienti nadále v péči specialistů.

Bronchiální rheoplastiku provedli lékaři ve FTN vůbec jako první v ČR. První zkušenosti s ní se datují do roku 2019. Proběhlo několik klinických studií s přesvědčivými výsledky. V následujících letech proto specialisté očekávají rozšíření léčebné metody do běžné praxe.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. Ráda bych se tohoto zákroku dožila. Bohůžel má plicní doktorka CHOPIN moc neřeší stejné léky několik let a doporučení lázní. A obvodák ten přehlídl, že mám zápal plic jen říkal, že musím bojovat a vydržet , když jsem mu řekla že je to horší. Od té doby do mě spe antibiotika. Starý doktor který měl byt dávno už v důchodu ale nejsou doktoři. mám pocit že lidé umírají až moc často zbytečně díky doktorům.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here