Komentář: Léky nezlevní, i kdyby se Fiala, Stanjura i Válek ulhali

5
18085
leky
Léky zlevní, léky zlevní, léky zlevní, přesvědčuje veřejnost ministr Válek. / Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Fiala, ministr financí Stanjura [oba ODS] a ministr zdravotnictví Válek [TOP 09] opakovaně veřejnost přesvědčují, že léky zlevní i poté, kdy u nich ve vládním ozdravném balíčku zvedli daň z přidané hodnoty z deseti na dvanáct procent.

Nejdříve o tom, jako o jisté věci hovořili zástupci vlády na své prezentaci ozdravného balíčku ve čtvrtek [11.5.]. Pak svá tvrzení zástupci vlády několikrát uvedli v médiích. Naposledy včera [12.5.] na tiskové konferenci věnované tématu psychiatrická péče v Česku informaci znovu potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Léky zlevní,“ odpověděl na otázku České televize, zda léky při vyšší DPH skutečně zlevní. A pak opět na otázku ZdraveZpravy.cz, zda by vysvětlil, jak zlevní lék, u něhož se zvedne sazba DPH z deseti na dvanáct procent. K odpovědi ještě ale přidal následovné: „Vaše otázka mě uvrhla do deprese. Protože jsem myslel, že už je to naprosto všem jasné.“

V obou případech byl ministr ve svých odpovědích samozřejmě mnohem obšírnější. Ceny a sazby DPH u léků směšoval se zdravotnickými prostředky. I když na ty konkrétně se ho nikdo neptal. Argumentoval, jak sníží ceny centrových léků. To, až v novele zákona o zdravotním pojištění, kterou se chystá otevřít v příštím roce, dá zdravotním pojišťovnám možnost centrálního nákupu léků. A také řekl, že ne všechny léky spadají do nižší 10% sazby DPH. Odvolával se přitom na informace uvedené na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Povětřím létaly stovky miliard výdajů na léky a zdravotnické prostředky a miliardy úspor.

Ministr Válek se rovněž rozhovořil o svém chystaném plánu dát více základních léků do úhrad. Třeba Nurofen, který v posledních měsících často není k dostání. Tvrdil, že bude plně hrazený a vázaný na lékařských předpis. K odpovědi na otázku, za bude nadále volně prodejný, aby se k němu dostali i ti rodiče, kteří nemají čas chodit s dítětem po doktorech při každé zvýšené horečce, už ale nedošlo. Po doktorech, jež často nejsou k zastižení nebo prostě nejsou…

Vyšší DPH na léky značí vyšší cenu léků

Ceny léků ale nezlevní, i kdyby se ministr Válek rozkrájel. Vláda DPH u léků snížila jen v nemnoha případech. U naprosto drtivé většiny léků ji naopak zvýšila. Většina léčiv totiž spadá do nejnižší kategorie DPH. Tedy deseti procent, nikoli 15 nebo snad 21 procent, jak se nám snaží nyní namluvit. A tím, že dojde ke zvýšení DPH u většiny léků, dojde ke zvýšení jejich finální ceny. Velice jasně se k tématu vyjádřil výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] David Kolář.

„U volně prodejných léčiv se zvýšení DPH projeví přímo u pacientů, protože cena pro konečného spotřebitele se skládá z ceny výrobce, obchodní přirážky a DPH. U hrazených léčiv je situace složitější, protože zvýšení DPH dopadne na rozpočty zdravotních pojišťoven. V realitě tak státní rozpočet vlastně neušetří, protože jde pouze o přesun nákladů státu z jedné kapsy do druhé,“ uvedl.

Přitom nejde o žádnou novinku. Na nesmyslnost navyšování cen DPH u léků upozorňoval již před několika měsíci předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása v podcastu ZdraveZpravy.cz, jehož úvod nabyl nyní ještě více na aktuálnosti: „Já vůbec nechápu, jak vláda může mluvit o tom, že bude zvyšovat DPH na léky, když evropský trend je přesně opačný.“

A také vyjasnil dopady vyšší DPH na léky. Dojde k navýšení úhrad za léky z veřejného zdravotního pojištění, anebo to zaplatí občané. Jak prosté, milý Watsone. Ostatně i sám ministr Válek na tiskové konferenci připustil, že zdravotní pojišťovny budou mít o 2,5 miliardy vyšší náklady na léky. A oproti svému zvyku ani košatě nerozvinul svou načatou větu o tom, o kolik více lidé zaplatí v lékárně za volně prodejné léky.

Hra s výdaji na léky a zdravotnické prostředky

Kdokoli se kohokoli z vlády zeptá, proč se zvyšuje DPH u léků, uslyší, jak vláda snížila DPH u zdravotnických prostředků. To je velký argument vlády. Do jednoho pytle přitom házejí léky a zdravotnické prostředky. Ono to totiž lépe vypadá. A je to hned o něco složitější. A tak ministři Stanjura i Válek opakovaně tvrdí, že za léky a zdravotní prostředky s 10% DPH zdravotní systém vydá deset miliard korun ročně. Za ty s 15% daní vydá podle ministra Válka 100 miliard korun. Podle ministra Stanjury pak jen za léky dokonce 140 miliard korun. To je velice zajímavé. Už třeba kvůli tomu, že loni se v Česku prodalo volně prodejných léků za 32 miliard korun a léků na předpis za 87 miliard.

Své k vyjádření ministrů píše v trefném komentáři na SeznamZpravy.cz i právník Jakub Král, který se specializuje na zdravotnické právo: „Toto tvrzení už není chyba. To je prostě skrz naskrz lež. Nechme stranou, že český trh s léky vůbec nedosahuje 150 miliard ročně – je to ve skutečnosti něco málo přes 100 miliard. Už jen léky na recept a takzvané zvlášť účtované léčivé přípravky – to jsou například léky podávané v centrech specializované péče –, které zcela prokazatelně spadají do 10procentní sazby DPH, dalece překračují Stanjurových deset miliard korun. Jenom náklady třeba právě na centrové léky činí zhruba 25 miliard korun každý rok.“

A i jeho by zajímal seznam léků v 15% DPH, jejichž spotřeba má podle ministra Stanjury generovat roční náklad 140 miliard korun.

„Kdokoli se může jít zeptat do jakékoli lékárny. A bude mít fakt velký problém najít tu vůbec nějaký lék, který by dnes spadal do 15% sazby,“ píše a vyjadřuje naději, že si na financích nepletou léky s doplňky stravy a kosmetickými přípravky či umělými sladidly.

Skutečná deprese teprve přijde, pane ministře

Nejspíš by nebylo fér upírat ministrovi Válkovi snahu o to, aby zdravotnictví a trh s léky v Česku fungoval lépe, než funguje nyní. Aby ceny léků byly přijatelné a nedocházelo k jejich výpadkům. Aby se snižovaly náklady na zdravotní systémy, které se pomalu ale jistě blíží půl bilionu korun ročně.

Hrát fér by měl ale i ministr Válek, Stanjura, premiér Fiala a vůbec celá jejich vydařená vláda!

A to značí, že by veřejnosti neměli vyprávět pohádky, nalhávat a šířit dezinformace o tom, jak zlevní ceny léků poté, kdy u nich zvednou DPH. Normální by bylo říci: Vyšší sazbou DPH zdražíme léky. Nižší sazbou DPH zlevníme zdravotnické prostředky. A mohli by ještě dodat: A našim kamarádům z Moravy nenapaříme žádnou spotřební daň na tichá vína. To, když už jsme u těch daní…

Kdyby toto řekli, mohl být klid. A pan ministr Válek by navíc nemusel propadat depresi z novinářských dotazů. Totiž, a to by měl vědět, vytrvale tvrdit, že černá je bílá, je velký nápor na duševní zdraví.

Daniel Tácha

Aktualizace 16.5.: Česká asociace farmaceutických firem vyčíslila vyšší náklady na léky na předpis pro zdravotní pojišťovny po změně DPH na 1 až 1,5 mld. Kč. U volně prodejných léků pak na plus 300 milionů korun.

5 KOMENTÁŘE

  1. Vidím to jako v kostele. Pacient dojde 3x denně k přepžce lékárny, vyplázne jazyk a lékárnik mu pinzetou vpraví do úst tabletu. Bude to odpočítané na ks a sledované PC

  2. Premiérovi a ostatním členům vlády už nevěřím ani to , že mají nos mezi očima. Lžou, jak se jim to hodí. Když přijdu do lékárny a vidím ty ceny léků za hotové, jak jsou drahé, tak se nestačím divit. Hlavně že s daní u vín se nehýbe, ale u vody pro kojence ano. Děti mohou pít vodu s chlorem z kohoutku. To je logika.

  3. Ministr Válek se postupně vyprofiloval jako mystifikátor. Léky bohužel budou zase dražší a já je musím kupovat, jinak bych s moji invalitidou druhého stupně nepřežil. A nemohu si brát například na žaludek Helicid, protože beru mnohé další léky na srdce atd. a proto musím brát předepsanou Nolpazu na žaludek, za kteroužto Nolpazu však stále platím stále vyšší příplatky. Jakožto starobní důchodce jsem ještě nikdy nedostal od VZP vráceny nějaké peníze, ač platím každý měsíc nejméně tisícovku za léky. VZP zřejmě vrací peníze jen privilegovaným…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here