Horečka dengue znovu zabíjí v přelidněné Bangladéši

0
338
horecka
V hlavním městě Bangladéše Dháce žije bezmála 17 milionů obyvatel. Město leží severně od řeky Burhi Ganga na jednom z ramen veletoku Brahmaputra. V lednu se teplota vzduchu pohybuje okolo 20 °C, v červenci okolo 28 °C. / Foto: Pixabay.com

Bangladéš letos hlásí rekordní počet úmrtí na horečku dengue. Dengue se v hustě osídlené zemi rychle šíří a podle oficiálních údajů se virem letos nakazilo téměř 61 500 lidí. Oběti se počítají ve stovkách. Informace přináší agentura Reuters.

První statisticky podchycenou pandemii horečky dengue země zažila v roce 2000. Ví se tedy, že aktuálně oficiálně nahlášené oběti v počtu 293 osob překonávají všechny dosavadní rekordy. Loni na dengue v Bangladéši zemřelo 281 osob. Odborníci varují, že očekávají další nárůsty obětí v srpnu a září.

Nemocnice, zvláště pak v metropoli Dháce a dalších velkých městech, se snaží najít volná místa pro vysoké počty pacientů trpících vysokými horečkami, bolestmi kloubů a zvracením, tvrdí zdravotníci. Včasné odhalení a přístup k lékařské péči může snížit počet úmrtí na méně než jedno procento nakažených.

Vláda zahájila iniciativy k omezení šíření nemoci přenášené komáry, od osvětových kampaní po snahu o hubení komářích larev v období dešťů. Na nemoc není lék, který by speciálně horečku dengue léčil. Problém je i to, že s počtem obyvatel 170 milionů je Bangladéš osmým nejlidnatějším státem světa. Přičemž tento počet obyvatel obývá jen 144 tisíc kilometrů čtverečních. Což z Bangladéše činí nejhustěji osídlený stát světa, pomineme-li městské a miniaturní státy.

Horečka dengue je v jižní Asii docela běžná v období monzunových dešťů od června do září, kdy se daří ve stojatých vodách tropickým komárům, které virus rozšiřují. Celosvětově se touto nemocí podle Světové zdravotnické organizace [WHO) ročně nakazí 100 až 400 milionů lidí.

Horečka Dengue v Česku

Zkušenosti s horečkou dengue mají i Češi. Letos si ji do Česka za první pololetí přivezlo 33 cestovatelů. Komáři přenášející virus horečnatého onemocnění se v Česku zatím neusadili. Ale jsou třeba již na Kypru, odkud se podle očekávání ECDC rozšíří do dalších evropských zemí. Proti dengue chrání očkování, laciné ale není.

„Vakcína registrovaná na území EU/EHP s názvem Qdenga poskytuje ochranu proti dengue a brání riziku hospitalizace v důsledku onemocnění způsobeného kterýmkoli ze čtyř sérotypů viru dengue,“ informuje Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Dengue si do Česka letos přivezlo 33 lidí, nabízí se i očkování

Vakcína proti dengue obsahuje oslabené verze sérotypů viru dengue 1, 2, 3 a 4. Očkovat se jí mohou dospělí, dospívající a děti od čtyř let věku. Dostupné jsou v očkovacích centrech, k navození ochrany se podávají dvě dávky vakcíny s odstupem tří měsíců. Zdravotní pojišťovny vakcíny nehradí, některé na ni přispívají z fondů prevence. Jedna dávka vakcíny vyjde na zhruba 3 600 korun.

„Bylo prokázáno, že tato vakcína je účinná při prevenci horečky způsobené onemocněním horečkou dengue u dětí a dospívajících během 12 měsíců po podání druhé injekce,“ uvádí v manuálu k vakcíně Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA].

Virus dengue a migrace komárů

Virus dengue komáři přenášejí ve většině tropických a subtropických oblastech světa. Tedy v Asii, Africe, Tichomoří, jižní oblasti Spojených států. Dále se běžně vyskytují v Karibské oblasti, Latinské Americe a jižní Americe. Vzhledem ke změnám v počasí, kdy se prodlužují období s vyššími teplotami a k tomu dochází častěji k záplavám, se komáři přenášející virus dengue mohou usazovat i na evropském kontinentu.

Podle dat ECDC v roce 2022 v Evropě úřady zachytily více případů horečky dengue než za celé uplynulé desetiletí. Významnou příčinou šíření dengue jsou opět změny klimatu. Vlny veder a záplav totiž podle odborníků umožnily komárům, aby pronikli dále na sever a západ kontinentu.

Evropa se musí připravit na šíření tropických virů

Ředitelka ECDC Andrea Ammonová v této souvislosti varuje, že Evropě hrozí zvyšování výskytu potenciálně smrtelných nemocí, jako jsou právě horečka dengue, chikungunya [slovo pochází z jazyka Makonde, v překladu znamená „to, co ohýbá/kroutí“, název vystihuje projev nemoci, držení těla postiženého krutou bolestí, pozn. red.] a západonilská horečka.

Při náhlých horečkách, nevolnostech, mdlobách a dalších zdravotních problémech po návratu z tropických regionů, doporučují odborníci co nejdříve navštívit lékaře.

–ČTK/RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here