Aplikace Meddi app má certifikát jako zdravotnický prostředek

0
367
meddi_app
Foto: Meddi hub

Aplikace Meddi app od české společnosti Meddi hub získala evropskou certifikaci zdravotnického prostředku třídy I. vydanou podle nařízení EU o zdravotnických prostředcích Medical Device Regulation [MDR].

„Pro nás je získání této certifikace velkým krokem vpřed,“ uvedl zakladatel a ředitel Meddi hub Jiří Pecina.

Firmě, která aplikaci v Česku úspěšně nabídla velkými firmám a výrazně s ní uspěla na trzích v Jižní Americe, se evropským certifikátem MDR podle něj plně otevírá cesta k novým obchodním možnostem v zemích Evropské unie.

„Je to pro nás nejen obrovská příležitost, ale i závazek pokračovat v dalším rozvoji a růstu,” říká Pecina.

V zemích EU společnost prozatím působí v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Nyní, jak dodává Pecina, ale zacílí na Německo, Francii a Itálii.

K tomu, aby výrobek získal certifikaci upravenou nařízením MDR, musí projít nezávislým a detailním auditem. Jeho výsledek potvrdí, nebo vyvrátí, že výrobek je kvalitní, bezpečný a splňuje veškeré požadavky stanovené evropským nařízením. Proces stojí nemalé peníze a vyžaduje značnou dávku byrokracie. Komplikuje ho i nepřipravenost zemí EU na evropskou směrnici o zdravotnických prostředcích.

Co je aplikace Meddi app

Aplikace Meddi app, která je na trhu od roku 2020, funguje především jako komunikační platforma. S vysokým zabezpečením spojuje uživatele s lékařem kdykoli a odkudkoli na světě. Aplikace uchovává i nejrůznější zdravotnická data. Lze přes ni sdílet data z chytrých hodinek. Lékaři přes ni zasílají také eRecepty. Umožňuje rodičům přidat si do účtu i jejich děti. Rodiče pak mají v mobilu zdravotní dokumentaci svých potomků. Meddi app připomíná a pomáhá sjednat návštěvy u lékaře. Aplikaci v praxi využívají v ČR nemocnice sítě AGEL.

„První viditelná změna je, že sestřičkám přestanou zvonit telefony. Pacient, který má jít například na operaci, si veškerou předoperační dokumentaci obstará přes telefon. A v momentě, kdy třeba neudělá vše, co má, tak jeho termín dostane ten, kdo už má všechno nachystáno. To, aniž by někdo musel zvednout telefon a někam telefonovat, složitě zjišťovat, kopírovat a někam nosit,“ vysvětlil přínos aplikace v nemocniční praxi v nedávném podcastu Zdravé Zprávy Jiří Pecina.

Zdravotnictví potřebuje apizaci, říká Jiří Pecina

Kromě Meddi app vyvíjí společnost další specializované aplikace, jako je Meddi Diabetes. Ta zefektivňuje a usnadňuje léčbu cukrovky. V portfoliu má také aplikaci Meddi Baby, jejímž cílem je sledování nenarozeného dítěte a celková pomoc nastávajícím maminkám.

Jiří Pecina: technologické možnosti jsou neomezené…

Společnost Meddi hub uspěla se svou aplikací v Latinské Americe, zejména v Ekvádoru, Kolumbii a Peru. Tedy v zemích, kde je dostupnost zdravotních služeb i pro zeměpisný charakter regionu značně omezena. Online aplikace v těchto zemích přesto umožňuje přístup k odborné a zdravotní péči.

„Technologické možnosti jsou přitom neomezené. My vám z čelní strany telefonu už dnes změříme jednoduché EKG, saturaci kyslíkem, krevní tlak i to, jakou máte hladinu stresu. To nabízíme už teď. A během dvou, tří měsíců k tomu přidáme stanovení hemoglobinu v krvi a na přelomu roku okamžitou hladinu cukru. To vše bez jakýchkoli odběrů krve, pouze za pomoci fotopletysmografie,“ popsal v podcastu Zdravé Zprávy další možnosti využití chytré aplikace Jiří Pecina.

Krevní tlak i doma spolehlivě naměří Meddi BioScan

Meddi hub patří k zakládajícím společnostem Aliance pro telemedicínu a digitalizaci zdravotnictví a sociálních služeb [ATDZ]. Jejím cílem je sdružovat klíčové stakeholdery v oblasti telemedicíny a digitalizace zdravotnictví a sociálních služeb.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here