R. Chlíbek: Bojím se, že zájem o očkování bude malý

8
5043
chlibek
Předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

„V tuto chvíli je ta zpráva poměrně jednoduchá. Bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou,“ řekl na tiskové konferenci ke covidu předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek.

Jinak řečeno při ochraně před covidem očkováním před letošní sezonou respiračních onemocnění už se nepočítá, o kolikátou jde dávku očkování. Zda jde o přeočkování. S ohledem na neustále se měnící varianty a subvarianty koronaviru podle Romana Chlíbka ochrání před těžkým průběhem infekce každá jedna dávka adaptované vakcíny, která reflektuje nové varianty.

„Očkování [proti covidu] bude přístupné všem,“ uvedl vakcinolog s tím, že očkovat se proti infekci může kdokoli, tedy i nerizikové skupiny.

Očkování doporučuje odborná společnost stejně jako ministerstvo zdravotnictví hlavně lidem ve vyšším věku, pacientům s chronickými onemocněními a zvlášť pak těm s oslabenou imunitou. Například pacientům po transplantacích.

„Nesmíme zapomínat ani na domácí kontakty,“ dodal prof. Chlíbek.

O očkování tak podle něj mají popřemýšlet i zdraví lidé, kteří třeba navštěvují starší rodiče či prarodiče. Zvlášť pokud ti se léčí s nějakou nemocí. Stejně tak očkování, a nejen proti covidu ale i chřipce, doporučuje odborná společnost profesním skupinám, jako jsou zdravotníci, pracovníci v sociálních službách i jejich klientům.

„Jediné, čeho se bojím, je, že zájem o očkování bude malý,“ uvedl k očkování proti respiračním virům prof. Chlíbek.

K očkování jsou Češi docela nedůvěřiví

Česko patří v Evropě k zemím s nejnižší proočkovaností proti chřipce a zřejmě tomu tak bude i letos, a to i proti covidu.

„Pořád tady je a bude platit individuální dopad covidu,“ upozornil prof. Chlíbek a vyjmenoval některá rizika spojená s infekcí covidu.

Jde například o trvalé poškození zdravotního stavu, zhoršení stávajícího onemocnění, dlouhodobá hospitalizace a úmrtí.

„Pro vybrané skupiny jedinců individuální efekt očkování tady pořád je,“ řekl.

Očkování proti covidu se blíží, upozorňují autority

S jeho slovy souhlasila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Ale i ona vyjádřila pochyby: „Česká republika patří k tomu konci Evropy, který se moc neočkuje.“

Avšak i podle ní lidé ve věku 60 a více let i nemocní by neměli váhat a nechat se před podzimem proti covidu a chřipce včas naočkovat.

Co se týče epidemiologické situace kolem covidu, tak ČR zatím nijak nevybočuje z běžných trendů a stav odpovídá běžným zářijovým hodnotám. V minulém týdnu došlo podle Svrčinové k mírnému nárůstu infekcí covidu [+8 %]. V některých krajích nemocných ubylo, v jiných zase naopak přibylo, řekla hlavní hygienička.

NIZP přešel pod Státní zdravotní ústav

Veřejnost Pavla Svrčinová ubezpečila, že vakcín proti covidu i chřipce má Česká republika objednáno dostatek. Proti covidu do Česka výrobci dodávají vždy ty vakcíny, které reagují na nejnovější mutace a submutace cirkulujícího koronaviru.

Hlavní hygienička i apelovala, aby lidé nerezignovali na hygienická opatření. Při kýchání používali kapesníky nebo alespoň rukáv svetru nebo mikiny. A pokud se necítí dobře, pak ať zůstanou doma v posteli a nechodí do práce ani do školy.

Roman Chlíbek zmínil, že Národní institut pro zvládání pandemie [NIZP] zřízený ministerstvem zdravotnictví loni v lednu nově přešel pod Státní zdravotní ústav [SZÚ]. Nadále v něm funguje pět oborných skupin.

„Sešli jsme se 6. září a dohodli se na postupech,“ uvedl prof. Chlíbek, který stojí v čele Institutu.

Český Kochův institut má 5 odborných skupin a 49 členů

Nadále v Institutu zasedají analytická skupina, diagnostická a mikrobiologická skupina a klinická skupina. Dále i epidemiologická a vakcinologická skupina.

Institut vydává odborná doporučení a stanoviska kolem šíření infekce covidu-19 pro ministerstvo zdravotnictví, která následně zváží a projedná poradní orgán vlády  Centrální řídící tým.

Odborná doporučení pak dostanou jednotliví ministři věnující se problematice covidu. Dále zástupci krajů i Ústřední krizový štáb fungující jako pracovní výbor Bezpečnostní rady státu.

VRN

8 KOMENTÁŘE

    • Nic se neděje co se nespotřebuje tak se spálí. Tato vakcína, kterou nikdo nezná a neví co způsobí nahradí endiaron a další léky ,které nemáme. Covid je vždy na prvním místě. Hlavně mediální masáže už probíhají a dokonce již jedna nemocnice vydala zákaz návštěv pro dlouhodobě hospitalizované. Pokud jsem špatně pochopil článek o tomto případu, tak se omlouvám.

  1. Rád bych toho pána ujistil, že se nemusí trápit strachem. Zájem nemám malý, ale vůbec žádný.
    Z nátlaku, lhaní, šikany a ovlivňování, jsem nadosmrti vyléčen. Otevřete stránky s dobrovolným zrušením tečkovací objednávky. Tak aby se zbytečně neutrácelo a obsah teček bez přínosu, nešel k drahé likvidaci a lidé nemuseli řešit, jak nahradit i acylpyrin nějakým vrbovým listím.

  2. Co to plácá? Když začalo to slavné očkování, tvrdili že jedno očkování a tečka. To už si na to nepamatuje? Pak začali s tzv. posilovací dávkou, protože se zjistilo, že jedna dávka je jako nic, a po roce zjistili, že už zřejmě očkovací látky jaksi vyprchaly. Anebo mají hoši plné sklady a blíží se expirace.

  3. Jistě že bude, všichni chtějí antibiotika a bohužel každý praktický lékař je napíše když si pacient řekne, můžou se vztekat jak chtějí ale je to tak, dejte praktikům bonus za každou vakcínu na chřipku a uvidíte.

  4. Jistě , může si to nechat píchnout sám , pak ještě pár bláznivých leštičů klik se tam postaví do fronty dvakrát a tím to asi hasne. Tak bych to s tím nákupem moc nepřeháněl 😀

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here