ČSÚ potvrdil 11% meziroční pokles porodnosti v Česku

1
1257
v_cesku
Foto: Pixabay.com

Meziroční pokles narozených, který v Česku započal loni v lednu, trvá. Letos se od ledna do června podle předběžných dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] narodilo 45,2 tisíce dětí. To je počet meziročně nižší o 5 700 dětí [-11 %].

A jak uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ, nejvíce ubylo dětí narozených ženám ve věku 28 až 31 let. Již loni došlo k výraznému propadu počtu takzvaně živě narozených dětí. Po mírném zvýšení v roce 2021 se jich v roce 2022 narodilo o jedenáct procent méně. Šlo o nejvyšší propad od poloviny 90. let. Celkem se loni živě narodilo 99,8 tisíce dětí a po 17 letech tak roční úhrn opět nepřekročil hranici 100 tisíc. Klesající trend v počtu narozených dětí ČSÚ eviduje s výjimkou roku 2021 od roku 2018.

Mimo manželství se letos v prvním pololetí podle statistiků narodilo 47,7 procenta dětí, mírně méně než o rok dříve. A jedna desetina narozených měla matku s cizím státním občanstvím. Z toho ze dvou pětin šlo o občanku Ukrajiny a z jedné čtvrtiny o Slovenku.

Přesto počet obyvatel České republiky od ledna do června letošního roku dále rostl. Celkem se zvýšil o 46,0 tisíce na 10,87 milionu k 30. červnu. Veškerý přírůstek zajistilo kladné saldo zahraniční migrace, které dosáhlo 57,5 tisíce. Naopak přirozenou měnou obyvatel Česka o 11,5 tisíce ubylo. Což byla ztráta o 2,3 tisíce osob větší než v 1. pololetí roku 2022. Meziročně nižší byl jak počet živě narozených dětí, tak počet zemřelých obyvatel.

Loni se v Česku narodilo nejméně dětí za posledních 17 let

A rovněž v letošním prvním půlroce ubylo sňatků a rozvodů. Během prvního pololetí do manželství vstoupilo 19,1 tisíce párů snoubenců, meziročně o 3,0 tisíce méně. Počet rozvodů se meziročně snížil o 0,5 tisíce na 9,9 tisíce. Ve stejném období pak zemřelo 56,7 tisíce obyvatel Česka. To je o 3,4 tisíce méně než ve stejném období o rok dříve.

Cizinci zachraňují demografii v Česku

Podle bilance ČSÚ patřilo k 30. červnu 2023 do populace Česka 10,87 milionu osob. To včetně těch, jimž stát udělil dočasnou ochranou v souvislosti s válkou na Ukrajině.

„Česká republika zřejmě brzy bude mít 11 milionů obyvatel. Již nyní jsme devátou nejlidnatější zemí Evropské unie a necháváme za námi země jako jsou Portugalsko, Švédsko nebo Řecko. Osmou nejlidnatější zemí Evropské unie je Belgie, která má přibližně o 900 tisíc obyvatel více než Česká republika,” říká k datům analytik BHS Štěpán Křeček.

[Zdroj: ČSÚ]

Ze zahraničí se do Česka během letošního ledna až června přistěhovalo 79,8 tisíce osob. Naopak z Česka se odstěhovalo 22,3 tisíce osob. Saldo zahraničního stěhování bylo meziročně výrazně nižší díky vysokým ziskům v loňském roce [příchod uprchlíků z Ukrajiny]. Ve srovnání s předchozími lety ale zůstalo vyšší. V obou proudech zahraniční migrace nadále dominovali občané Ukrajiny. Přirozenou měnou obyvatel Česka o 11,5 tisíce ubylo. Což byla ztráta o 2,3 tisíce osob větší než v 1. pololetí roku 2022.

„Z hlediska počtu obyvatel se aktuálně pohybujeme vysoce nad úrovní před začátkem pandemie koronaviru,“ uzavírá Štěpán Křeček.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here