Vyšetření dělohy neboli hysteroskopii zvládají ženy i bez narkózy

0
1257
hysteroskopii
Foto: Pixabay.com

Endoskopické vyšetření dělohy zvané hysteroskopie zvládají ženy bez anestezie. Výkon vezme čtvrt hodiny a žena odchází za hodinu domů. Nicméně u nás většina žen podstupuje hysteroskopii v narkóze. Zatěžuje to jejich zdraví i účty pojišťoven.

Zatímco v Česku stráví kvůli vyšetření dělohy takzvané hysteroskopii většina žen v nemocnici dva i tři dny, tak na západ od nás odcházejí pacientky již hodinu od výkonu domů. A ty, které se cítí v pořádku, dokonce i do práce. Důvod? Lékaři jim dělohu vyšetří nebo ošetří bez bolesti i při plném vědomí, tedy bez narkózy.

„V Česku jsme tak trochu zaspali dobu. Hysteroskopie, která patří k nejčastějším gynekologickým výkonům vůbec, se tady ať už v celkové, nebo částečné anestezii provádí přes 30 let a zvyk se těžko mění,“ říká gynekolog a specialista na hysteroskopii bez anestezie Petr Kovář.

V Česku lékaři provedou kolem 2 500 hysteroskopií ročně. V západních zemích podle Kováře dominuje provádění zákroku bez anestezie, který je vhodný pro 90 procent pacientek.

„Mnoho lékařů tuto možnost pacientkám nezmíní a posílá je rovnou do nemocnic. Nicméně pokrok nezastavíme, a stejně jako například cystoskopie, u níž se endoskopicky prohlíží dutina močového měchýře a trubice bez umrtvení, se časem i podoba hysteroskopie promění tak, aby byla pro pacientky co nejméně zatěžující,“ vysvětluje Petr Kovář.

Hysteroskopie bez narkózy nebolí nebo jen lehce

Při hysteroskopii specialista pacientce prohlédne dělohu, odebere vzorky tkání k analýze [biopsie] a zvládne s její pomocí i odstranit případné polypy, myomy, srůsty a další léze v děložní dutině. K výkonu lékaři ženy indikují často kvůli silnému či nepravidelnému krvácení například v důsledku polypu v děloze. Používá se i při potížích s nitroděložním tělískem, při ultrazvukovém nálezu nebo pro odstranění placentární tkáně u žen po porodu nebo potratu. Hysteroskopii ženy podstupují také za účelem vyloučení děložního faktoru sterility.

Endoskopie nachází v medicíně stále větší uplatnění

Samotný zákrok bez uspání trvá podle lékařů maximálně 15 minut. Provádí se tenkým operačním nástrojem o maximální tloušťce 3 mm a je prakticky bezbolestný. Žena po něm hned odchází domů. Nepotřebuje dovolenou nebo neschopenku.

„Nástroj, který při zákroku používáme, je tenčí než ten, kterým se zavádí děložní tělísko. Podle našich zkušeností polovina pacientek necítí vůbec nic, asi 45 procent z nich zažívá lehkou nepohodu srovnatelnou s menstruací a asi pět procent žen při zákroku lokálně umrtvíme, podobně jako zubař znecitliví chrup,“ popisuje praxi Petr Kovář.

Anestezie lidskému zdraví neprospívá

Podle předsedy Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP Štěpána Machače je provedení hysteroskopie bez uspání pro pacientku a její organismus podstatně šetrnější a rychlejší.

„Žena, která jde na zákrok do nemocnice, v ní obvykle stráví dva až tři dny. Musí absolvovat předoperační vyšetření včetně rentgenu srdce a plic a zátěž spojenou s anestezií,“ vysvětluje Machač s tím, že taková praxe mimo jiné stojí zdravotní systém nemalé peníze.

A vyšetření stejně jako zákrok pomocí hysteroskopie se podle Machače netýká pouze mladých a zcela zdravých pacientek. Naopak bez uspání lékaři vyšetřují i pacientky s chronickými onemocněními. Jelikož právě pro ně přináší narkóza neúměrné zdravotní riziko. K výkonu bez uspání doporučují specialisté rovněž pacientky v seniorním věku.

„Ošetřujeme zde například ženy ve věku nad 90 let,“ říká k šíři pacientek indikovaných k vyšetření dělohy bez anestezie Petr Kovář.

Endometrióza trápí mnoho žen. Vědci na ni testují nový lék

Jako další skupinu pacientek, které by měly zákrok bez uspání absolvovat, jmenuje ženy krátce po porodu. Právě ony by musely kvůli anestezii odstavit své dítě od kojení.

Avšak zatím podle Kováře nabízí hysteroskopii bez anestezie v Česku méně než desítka pracovišť. To znamená, že se tento šetrnější zdravotní trend sice postupně dostává i do české praxe, ale jen velmi pomalu. Podle specialistů ale i tak se stane za čas v nemocnicích a na klinikách běžnou záležitostí.

RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here