Endometrióza trápí mnoho žen. Vědci na ni testují nový lék

0
3620
Endometrioza
Ilustrační foto: Pixabay.com

Britští vědci testují léčbu endometriózy pomocí dichloroacetátu. Lék by u nich mohl mírnit menstruační bolesti. Při úspěšné studii by šlo o první nehormonální a nechirurgickou terapii. Endometrióza postihuje ženy v reprodukčním věku.

Endometrióza patří k nejčastějším gynekologickým onemocněním žen v reprodukčním věku. Lékaři nemoc potvrdí přibližně u jedné z deseti žen. Britští vědci nyní v klinických studiích testují lék, který by ženám s touto diagnózu mírnil silné bolesti doprovázející jejich měsíční periodu. Zprávu přinesl britský deník The Guardian.

„Víme, že ženy s endometriózou si zoufale přejí více možností léčby a lepší způsoby, jak zvládat často vysilující bolest, kterou způsobuje,“ uvedla lékařka Lucy Whitakerová.

Dosavadní výsledky výzkumu léčby endometriózy pomocí dichloroacetátu podle ní těmto pacientkám dávají velkou naději na účinnou a dostupnou léčbu.

„Doufám, že naše nová studie to potvrdí a dá ženám naději, že nové léky a lepší kvalita života jsou na obzoru,“ dodala Whitakerová.

Lékaři tlačí na úhrady AMH testů pro ženy

Endometrióza vzniká, když se tkáň podobná děložní sliznici rozrůstá na jiných místech těla. Například ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní. Dokonce i na plicích či mozkových obalech. Endometrium uložené kdekoliv v lidském těle reaguje na hladiny pohlavních hormonů. To znamená, že v době menstruace dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení a rozvoji chronického zánětu. Takové tkáňové změny často stojí za ženskou neplodností.

Endometrióza se nyní léčí velmi těžko

Problém i je, že povědomí o onemocnění endometriózou je mezi lidmi nedostatečné. Což souvisí s tím, že endometriózu lékaři potvrzují laparoskopicky. Nejen ženy v Británii tak čekají na diagnózu i několik let od doby, co se u nich poprvé objeví příznaky.

Současné možnosti léčby zahrnují běžná analgetika, hormonální antikoncepci a chirurgický zákrok. Hormonální léčba ale má vedlejší účinky a není vhodná pro každého. Včetně těch, kteří se snaží otěhotnět. A operace s sebou nese rizika. Navíc není vždy dlouhodobě účinná. Studie ukazují, že přibližně u poloviny operovaných pacientek se do pěti let příznaky vrátí.

„Je naprosto nepřijatelné, že za čtyřicet let nebyla zavedena žádná nová léčba endometriózy,“ řekla Janet Lindsayová, výkonná ředitelka charitativní organizace Wellbeing of Women, která spolu se skotskou vládou financuje tuto studii.

„Příliš mnoho žen a dívek trpí vysilujícími příznaky. Jako jsou chronické pánevní bolesti, únava, a dokonce i problémy s plodností, a současná hormonální a chirurgická léčba není vhodná pro všechny,“ dodala.

Muži mohou kvalitu spermií zlepšit vlastním přičiněním

Nejnovější studie vychází z předchozího výzkumu, který ukázal, že buňky z pánevní stěny žen s endometriózou vytvářejí vyšší množství laktátu. Potenciálně škodlivého odpadního produktu, který normálně produkují svaly a červené krvinky, když má tělo během cvičení nedostatek kyslíku. Laboratorní experimenty ukázaly, že u endometriózy vytváří laktát prostředí, které podporuje vývoj a růst endometriální tkáně.

Naději ženám dává dichloroacetát

Když vědci buňky ošetřili dichloroacetátem, v laboratoři a v pokusech na myších se produkce laktátu snížila na normální úroveň a velikost endometriózních lézí se následně zmenšila. Tento lék již úřady registrují jako lék k léčbě vzácných dětských metabolických poruch a různých druhů rakoviny. V pilotní studii, které se zúčastnila třicítka žen, byly hlavními vedlejšími účinky mírná žaludeční nevolnost při zahájení léčby a pocit brnění v prstech.

Plánované klinické studie se účastní stovka žen v Edinburghu a Londýně. Polovina z nich dostane dichloroacetát a polovina placebo. Tablety budou užívat dvanáct týdnů. V průběhu dvou a půl roku budou účastnice vyplňovat několik dotazníků. Zdravotníci jim odeberou vzorky krve, aby zjistili, zda je léčba účinná při zmírňování bolesti a dalších příznaků.

–ČTK/RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here