Lékaři tlačí na úhrady AMH testů pro ženy

0
6838
AMH
Foto: Pixabay.com

Podle ultrazvukového vyšetření vaječníků a výsledků krevních testů lékaři vyhodnotí, zda ženě hrozí brzký nástup menopauzy. Ne všechny testy ale hradí zdravotní pojišťovny. Ten nejpřesnější AMH si ženy platí ze svého.

Lékaři nyní usilují o změnu. Zjištění hladiny Anti-Müllerian hormonu [AMH] lékaři doporučují ženám, které odkládají rodičovství na pozdější dobu. Měření takzvané ovariální rezervy využívají i ženy před gynekologickou operací nebo onkologické pacientky k tomu, aby si ověřily, že počet jejich vajíček zákrok či léčba nenarušily. AMH je hormon produkovaný folikuly ve vaječnících, jehož hladina přímo souvisí s počtem těchto folikulů, tedy jakýchsi měchýřků, v nichž zrají vajíčka.

Desítky tisíc žen potřebují zjistit svoji ovariální rezervu, tedy kolik mají vajíček. Existují krevní testy, které hradí zdravotní pojišťovny, ale jsou komplikované. Žena například musí přijít na odběr pouze v období menstruace. Šanci na vyšetření máme tedy jen několik dní v měsíci a výsledek nemusí být přesný. Testy navíc nelze provést, pokud žena užívá hormonální antikoncepci,“ vysvětluje předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Štěpán Machač.

Pojišťovny zaplatí onkopacientkám zmrazení vajíček

Lékaři proto usilují, aby zdravotní pojišťovny začaly proplácet přesnější AMH test, který lze provést kdykoliv, nejen během ženiny menstruace. Nyní za něj pacientky u lékaře platí až 800 korun.

Vyšetření hladiny AMH

Každá žena se rodí s určitou výbavou vajíček. Jejich množství v průběhu života postupně klesá. K nárůstu koncentrace AMH dochází v období puberty, kolem věku 30 let začíná množství AMH klesat a s menopauzou ustane úplně. Z koncentrace AMH v krvi dokáže lékař odhadnout individuální rezervu vajíček pacientky. Hodnota hormonu relativně přesně ukáže počet vajíček, a tak i plodnost ženy. Díky čemuž specialista stanoví její šance na otěhotnění.

„Měření ovariální rezervy provádíme nejčastěji u žen, které si přejí otěhotnět, ale z nějakého důvodu se jim to přirozenou cestou nedaří. Je to základní údaj, který potřebujeme k léčbě neplodnosti znát,“ vysvětluje vedoucí lékař reprodukční kliniky Reprofit Pavel Otevřel.

Zavedení spermií při IUI se nepočítá do úhrady cyklů IVF

Počet vajíček u žen lékaři potřebují znát, jak již bylo řečeno, i z mnoha jiných důvodů. Jedním z nich jsou gynekologické operace vaječníků. Specialisté změří stav pacientčiny ovariální rezervy před operací i po ní a na základě výsledků jsou pak schopni zhodnotit, zda byla její schopnost stát se matkou vlivem operace narušena.

Úhradu měření ovariální rezervy pomocí AMH testů podporují také onkologové. Jejich pacientky si často nechávají změřit ovariální rezervu před zahájením léčby. Podobně jako u chirurgických zákroků je i v tomto případě AMH měření mnohem lepší volbou než starší metody,“ popisuje Machač.

Test zdravotní pojišťovny nehradí

Měření ovariální rezervy pomocí AMH standardně hradí zdravotní pojišťovny ve většině západních zemích. Proplácí ho dokonce pojišťovny v sousedním Slovensku. Jiná situace bohužel panuje v Česku, kde si test ženy hradí samy. Podle návrhu specialistů by měly mít klientky pojišťoven nárok na zjištění počtu vajíček nejméně čtyřikrát za život, to v odstupu alespoň jednoho roku.

Každá žena se rodí s předem danou zásobou vajíček. Výchozí počet udává genetika. Běžně menstruující ženě se každý měsíc v těle připraví několik desítek vajíček. Jedno z nich dozraje a uvolní se, ostatní nenávratně zanikají. Jakmile se jejich zásoba vyčerpá, žena přechází do menopauzy, nemenstruuje a přestává být plodná. U některých pacientek dochází k takzvanému předčasnému ovariálnímu stárnutí, kdy do menopauzy vstupují již před 40. rokem věku.

„Tyto ženy se s nižším počtem vajíček již narodily, ale neví o tom. Odhalí to až speciální testy z krve. U některých pacientek se může nedostatek vajíček projevovat zkracujícím se intervalem mezi menstruacemi, který by měl standardně trvat 21 až 30 dnů,“ říká Pavel Otevřel.

Dodává, že předčasné ovariální stárnutí neznamená, že by žena nemohla mít v budoucnu děti. Je ale důležité, aby svůj stav znala a přizpůsobila mu plánování rodiny. Podle Otevřela si totiž v případě, že se na mateřství zatím ještě necítí, ale do budoucna by děti chtěla, může nechat svá vajíčka odebrat a zamrazit.

RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here