Suchý měsíc je tady, a co dál? Pít, či nepít?

0
465
Ilustrační foto: Pixabay.com

Zatímco Suchý únor je v Česku v plném proudu, v Británii už mají měsíc bez alkoholu za sebou. Měsíc abstinence tam totiž připadá na leden. Otázkou je, jak se k alkoholu postavit v “nesuchých” měsících.

Po dnech strávených na poušti bývá zvykem uspořádat pořádnou pijatiku. A ta je, jak upozorňují lékaři, pro zdraví mnohem nebezpečnější, než se může zdát. Na rizika spojená s nárazovým pitím [binge drinking], která u mnohých hrozí právě po měsíci vzdání se alkoholu, upozorňuje v článku What a post-January booze blowout does to your body britský list The Telegraph.

Co si tedy v únoru [v Česku v březnu] počít? Dát se do toho na plný plyn znovu, nebo pít s mírou? Měsíc bez alkoholu nám pomůže uvědomit si pár důležitých věcí. Pokud jste překvapeni, jak snadné bylo abstinovat, pak jste na dobré cestě budoucí spotřebu alkoholu bez problému omezovat. Pokud se však těšíte, až si znovu “zapaříte”, pak je načase se nad sebou zamyslet.

Profesor psychiatrie Adam Winstock strávil dvacet let přesvědčováním Britů o tom, aby si uvědomili, co všechno nárazové pití způsobuje. Konkrétně v Británii nárazové pití značí konzumaci šesti nebo více drinků během jednoho večera, pokud jde o ženu. A osmi a více alkoholických nápojů u mužů.

Britové pijí víc než je zdrávo

Pro představu uveďme, že nízké riziko definují zdravotní úřady v Británii jako vypití 14 jednotek, pro muže i pro ženu, během jednoho týdne. Což představuje šest pint piva, tedy 7,96 litru nebo sedm „dvojek“ vína. Ve srovnání například s kanadskými normami jde o vysokou míru spotřeby alkoholu. Podle kanadských norem není žádné množství vypitého alkoholu „bezpečné“ a jednotlivec by neměl vypít více než dva obvyklé drinky za týden. Jedině tak podle nich omezí riziko chronického onemocnění. Profesor Winstock ale i tak věří, že je doporučení britských zdravotních úřadů dostačující.

„Pokud se ho dlouhodobě držíte, je riziko nemocí spojených s alkoholem nízké,“ domnívá se.

Alkohol nepijte vůbec, nebo ho pijte méně, budete žít déle

Avšak problém tohoto doporučení podle něj spočívá v tom, že většina lidí v Británii, kteří se opíjejí, toto množství zkonzumují za den. Co si pak mají počít po zbytek týdne?

Práce profesora Windstocka se zaměřuje na změnu pohledu veřejnosti, jak by mělo setkávání nad alkoholem vypadat.

„Studie ukazují, že skupina pijáků, která vypije osm pint [4,5 litru], by si setkání užila stejně i při konzumaci pěti pint [2,8 litru]. Pokud tyto konzumenty k tomu přesvědčíme, pak jsme zvítězili,“ říká s tím, že iniciativa Suchého ledna je dobrým stimulem k omezení pití.

Alkohol nikomu neprospívá

Zdravotní rizika spojená s dlouhodobým užíváním alkoholu jsou dnes všem dobře známá. Zahrnují vysoký krevní tlak, mozkovou mrtvici, srdeční problémy, onemocnění jater a zažívací problémy. Konzumace alkoholu přispívá i k rozvoji rakoviny. V této souvislosti Ian Gilmore z Alcohol Health Alliance dodává.

„Pokud pijete 14 jednotek, máte šanci jedna ku stu, že zemřete na nemoc spojenou s požíváním alkoholu.“

Ian Gilmore, který je ředitelem liverpoolského centra pro výzkum alkoholu, k tématu konzumace alkoholu dále říká: „Lidé vědí málo o rakovině prsu a tlustého střeva. Dokonce i mírné pití, tří až pěti drinků týdně, zvyšuje riziko rakoviny prsu.“

Pokud žena vypije týdně lahev vína, zvyšuje si riziko rozvoje karcinomu prsu o deset procent, dodává s tím, že stejně jako ve všem, tak i v životě, je třeba rizika vyvážit.

„Pacientům říkám, že i vstát z postele je riskantní, ale riskantní je i v ní zůstat,“ říká Gilmore.

Otázkou nyní je, která z těchto rizik se úzce váží právě k nárazovému pití alkoholu.

„Největším rizikem je riziko úrazu v dopravě nebo pád na hlavu,“ uvádí.

Nárazové pití rovněž zvyšuje riziko udušení se vlastními zvratky. Namol opilý člověk má poruchy chování a výpadky.

„Neexistují žádné viditelné dlouhodobé následky nárazového pití. Ne pokud se tak děje jednou za několik týdnů, nikoliv denně. Pokud jednou týdně vypijete osm pint [4,5 litru] a za předpokladu, že mezitím nepijete, není riziko tak vysoké,“ tvrdí Ian Gilmore.

Časté nárazové pití organismus devastuje

Avšak profesor Winstock upozorňuje, že pravidelné nárazové pití je pro srdce a imunitní systém ve srovnání s pravidelným mírným pitím podstatně horší.

Vlivem opakovaného nárazového pití se zabývali výzkumníci z American Heart Association. Zaměřili se na osoby ve věku 18 až 45 let. Zjistili, že tito nárazový pijáci trpěli kardiovaskulárními problémy. To znamená vysokým krevním tlakem, vyšší hladinou LDL cholesterolu a vyšší hladinou cukru v krvi. Nárazoví pijáci, muži, mají ve srovnání s abstinenty také vyšší hladinu cholesterolu, včetně LDL cholesterolu. Vysoký krevní tlak u lidí mladších 45 let se spojuje s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, včetně infarktu a mozkové mrtvice. Autoři studie si ale nedovedou vysvětlit, proč se tyto problémy nevyskytovaly u nárazově pijících žen.

Užívání alkoholu v těhotenství poškodí dítě na celý život

Vliv pravidelného nárazového pití na imunitní systém zveřejnila studie z roku 2015 uveřejněná v časopisu Alcohol. Uvádí se v ní, že nárazové pití oslabuje i schopnost bílých krvinek bojovat s infekcí.

Pozor na zavádějící informace

Pokud máte rádi víno a vítáte zprávy, že jedna sklenka denně posiluje zdraví, pak vězte, tvrdí profesor Winstock, že jediná epizoda nárazového pití jednou za dva týdny nebo jednou za týden naprosto zdevastuje pozitivní efekt přínosů malého množství vína, jak ho propagují vinaři. Dojem, že to prospívá zdraví, je naprosto nesmyslný.

„K tomu, aby šlo o zdraví prospěšné pití vína, by musela lahev vína vydržet půldruhého týdne,” dodává profesor.

Zatímco nárazové popíjení jedenkrát týdně dává játrům alespoň mírnou šanci na regeneraci a snižuje riziko závislosti. Britský zdravotní systém National Health Service [NHS] doporučuje rozprostřít vypité množství alkoholu do celého týdne, nikoli do jednoho dne. Ale to s sebou přináší nemalá rizika, jak dodává vedoucí výzkumu na Institute of Alcohol Studies doktorka Sadie Bonifácová.

„Denní popíjení se rovněž nedoporučuje z důvodů vzniku návyku, a tak je dobré několik dnů v týdnu nepít vůbec,“ říká Sadie Bonifácová.

Akce Suchý leden

Každoroční národní britská kampaň Suchý leden má za sebou už desátou sezónu v řadě a její popularita u veřejnosti docela stoupá. To je dobrá zpráva, říká doktorka Bonifácová. Každý třetí muž a každá sedmá žena pijí nad doporučenou hranicí.

„Spotřeba alkoholu prudce stoupla během pandemie. A nejnovější data ukazují, že ve srovnání s předchozími třemi roky vzrostl v tomto období počet úmrtí v důsledku alkoholu o 27 procent,“ přidává statistická data.

I když popularita Suchého ledna stoupá, stále se do akce zapojuje jen menšina obyvatel. Její vliv na změnu obecného postoje k alkoholu tak není zřejmý. Podle profesora Winstocka přístup „všechno nebo nic“ podporuje v lidech přesvědčení, že jenom přestat pít je dobré, a proto nesouhlasí s tím, že to tak zůstane, i když se vrátí k mírnému pití. A tak pro mnoho Britů znamená pití po Suchém lednu jen odměnu za to, že měsíc abstinovali, myslí si..

K dalším zdravotním následkům pití alkoholu patří i fakt, že jde o obrovský zdroj kalorií, jak zdůrazňuje profesor Winstock.

„Pokud pijete 10 až 15 pint týdně, znamená to dvoudenní potřebu kalorií. Máte-li nadváhu, tak jste ještě více náchylnější na onemocnění jater v důsledku požívání alkoholu. Pokud pijete méně, uberete na váze a ochráníte tak svoje játra,“ upozorňuje na další dopady pití alkoholu profesor.

Zbavte se lidí, kteří pijí alkohol hodně a často

A proč tedy pijeme nadmíru? Výzkum institutu Global Drug Survey, jehož je profesor Winstock zakladatel, se ptal lidí, proč pijí více, než chtějí. Jak tři hlavní důvody se ukázaly:

  • Pijeme moc rychle,
  • mícháme drinky,
  • scházíme se s lidmi, kteří hodně pijí.

Všechny jmenované faktory však můžeme dostat docela jednoduše pod kontrolu, říká profesor Winstock.

„Zpomalte pití. Nikdo nepotřebuje pít od 23. hodiny a nestýkejte se s lidmi, kteří hodně pijí,“ radí profesor.

Podle něj existuje i další faktor, který bychom měli vzít v úvahu, pokud se věnujeme nárazovému pití.

„Pokud toho vypijete moc, tělo nemůže alkohol rychle odbourávat, takže jste najednou velmi opilí,“ dodává.

Je proto velmi užitečné najít tu správnou míru a držet se jí. Pokud vypijete několik drinků za hodinu a v další hodině v tempu pokračujete, obsah alkoholu v těle prudce vzroste.

„Je dobré vědět, kdy zpomalit. Dejte si pintu každou hodinu nebo dvě, pijte i nealkoholické nápoje a budete se cítit lépe,“ radí, jak na rozumné pití Winstock.

Pít, či nepít? A když pít, tak jak pít

Pokud se po Suchém lednu těšíte na únor a na další měsíce a chcete si uchovat některá pozitiva Suchého ledna, co ještě musíte udělat? Stanovte se týdenní limit a dodržujte ho. Zkuste pít nealkoholické nápoje. Anebo se věnujte jiným aktivitám a najděte si třeba i jiné známé pro trávení volného času. Pravdou ale i je, že přestat pít nebo pití omezit není pro každého snadné.

„Někteří lidé potřebují podporu. Pokud jim hrozí závislost na alkoholu, pak potřebují pomoc lékaře nebo organizace, která se závislým lidem věnuje,“ vysvětluje Winstock.

Zároveň připomíná, že lidem nenařizuje, aby přestali pít. Iniciativa The Global Drug Survey podle něj lidem radí, aby si zrekapitulovali, co minulý týden vypili a usoudili, co vypili zbytečně. A právě to v budoucnu vynechali.

„Já říkám lidem, pokud nebudete pít den nebo dva a ve zbývajících dnech pít méně, poznáte to na svém zdraví, ale i peněžence,“ uzavírá profesor Winstock.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here