Stabilitu lékovému trhu přinese až novela o léčivech

0
466
lekovemu
Foto: ZdraveZpravy.cz

Stabilitu lékovému trhu v Česku přinese nyní připomínkovaná novela o léčivech. Platit by mohla od 1.7. 2023, v horším případě od ledna 2024. Uvedl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Výpadky léků v letošní vlně respiračních nemocí řešilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] mimo jiné mimořádnými nákupy léků z jiných zemí Evropské unie [EU]. Na českém trhu se pak distribuovaly s cizojazyčnými obaly, ale s do českého jazyka přeloženými příbalovými letáky. Resortu to umožnila stejně jako jejich mimořádnou úhradu ze zdravotního pojištění loňská novela zákona o léčivech. Nyní se chystá do vnějšího připomínkového řízení další, obšírnější, novela zákona o léčivech. Od ní si MZ ČR slibuje trvalou stabilizaci tuzemského lékového trhu.

„Výrazně nám tato novela umožní, aby byla lepší stabilita trhu. Lepší odolnost České republiky proti různým výpadkům,“ uvedl na tiskové konferenci [10.2.] MZ ČR ministr Válek.

Usilovat bude, jak uvedl, o co nejrychlejší projednání normy. Jakmile novela projde meziresortním připomínkovým řízením, zamíří k projednání do vlády. Za ideální považuje Válek termín platnosti normy od letošního 1. července. V horším případě pak od ledna 2024.

„Chtěl bych, abychom zkusili, aby platnost tohoto zákona byla od 1.7.,“ uvedl.

V takovém případě by ale podle něj braly kontrolní orgány ohledy na distributory a výrobce léků. To tak, aby si zvládli postupně vytvořit takové skladové zásoby, jaké jim novela o léčivech nově uloží za povinnost.

Trh s léky ministerstvo nepřestane sledovat

Zkušenosti z loňského a letošního roku s výpadky především na předpis vázaných léků na trhu vedly resort k aktivnějšímu přístupu v řešení lékové politiky. Podle náměstka ministra Jakuba Dvořáčka proto loni na ministerstvu zřízená pracovní skupina, která sleduje tuzemský trh s léky a jedná s jejich výrobci a distributory o případných změnách v dodávkách, zůstává fungovat natrvalo.

„Pracovní skupina, která pracuje od prosince loňského roku, bude postupně přetvořena v tým, který bude [v monitoringu lékového trhu, pozn. red.] celoročně pracovat,“ uvedl Dvořáček.

Hlavní změnou, kterou přinese zmiňovaná novela o léčivech je, že výrobci budou muset u předem vyjmenovaných léčiv držet jejich skladové zásoby v takovém objemu, který pokryje zhruba dvouměsíční poptávku trhu. V opačném případě je čekají finanční postihy.

Důvodů, proč chybějí léky, je více, říká šéf Zentivy Sananes

Nově by distributoři léků i lékárny ministerstvu povinně poskytovali data z oběhu u vybraných léčivých přípravků. Od čehož si ministerstvo opět slibuje lepší přehled o dostupnosti léků. A včasnou reakci na jejich hrozící nedostatek. A to tím, že začne jednat o mimořádných dodávkách na skladech ubývajících preparátů.

„Zároveň budeme díky novele schopni u těchto léků ohrožených výpadky řídit objednávání těchto léčiv do lékáren,“ řekl Jakub Dvořáček.

Novela o léčivech přináší povinnosti výrobcům

Na požádání lékárny bude mít podle návrhu novely distributor daného léčiva povinnost jeho doručení nejpozději do 48 hodin od odeslání žádosti.

„To znamená žádná preference na určitý typ lékárny, smluvní, nesmluvní…,“ dodal náměstek.

Lékárny v momentě, kdy bude léčivo v ohrožení výpadku, pak budou moci podle návrhu novely objednávat jeho množství jen v takovém objemu, ve kterém jej v lékárně běžně vydávají. Anebo v množství typickém pro daný časový úsek, například týden. Což má podle Dvořáčka zabránit hromadění léků v některých lékárnách i jiných zdravotnických zařízeních.

K aktuální situaci na trhu s léky Jakub Dvořáček řekl, že co se týče standardních dodávek, tak není stále ještě úplně stabilní. Nicméně vzhledem k pokrytí poptávky mimořádnými dodávkami a tím, že ubývá i nemocných pacientů, se situace plně zklidní na přelomu února a března.

„Ale u pevných lékových forem už je většina antibiotik dostupná,“ řekl s tím, že u lékových suspensí očekává ještě po určitou dobu mírnou volatilitu trhu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here