Očkování proti covidu se blíží, upozorňují autority

10
20096
ockovani_proti_covidu
Výkonná ředitelka Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] Emer Cooke se očkuje proti covidu. / Foto: EMA

Na podzim připravují výrobci vakcíny upravené na nové varianty koronaviru. Očkování proti covidu se tak blíží. Na síti X to uvedl předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP Roman Chlíbek.

Na očkování proti covidu se chystá i ministerstvo zdravotnictví. Jeho ministr Vlastimil Válek [TOP 09] již řekl, že s očkováním pro zájemce se na podzim počítá. Podle informací vakcinologů se již nerozlišuje mezi základním očkováním a posilovací dávkou.

„Vakcína Comirnaty adaptovaná na omikron XBB.1.5 pro očkování na podzim a zimu 2023/2024 je momentálně v posuzování Evropské lékové agentury. Zažádáno je pro všechny věkové skupiny od šesti měsíců,” popsal dění kolem proticovidových vakcín Roman Chlíbek, který šéfuje Národnímu institutu pro zvládání pandemie [NIZP]. To je ministrův poradní orgán.

Novou vakcínu na variantu XBB připravuje také firma Novavax, která drží část výroby v Česku. Na rozdíl od Comirnaty od Pfizer/BioNTech, která je založená na virové mRNA, je vakcína Novavaxu založená na proteinech.

„Naše data ukázala, že vakcína […] vyvolává široce neutralizující odpovědi proti subvariantám XBB, včetně EG 5.1 a XBB 1.16.6.,” uvedl Filip Dubovsky, prezident výzkumu a vývoje společnosti Novavax.

Podle Dubovskyho firma usiluje o schválení vakcíny proti covidu pro letošní podzim.

Co dělá Evropská léková agentura

Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] podle informací zveřejněných Českou vakcinologickou společností upravila očkovací schéma vakcín Comirnaty na varianty omikron BA.4 a BA.5. Nově je možné ji podávat i dříve neočkovaným. Dosud se doporučovala původní varianta vakcíny. Základní očkování tvoří tři dávky.

„Přeočkování další dávkou je nejdříve tři měsíce po předchozí pro již dříve očkované,” uvedli zástupci společnosti.

Kanada zaplatí Novavaxu za objednané covidové vakcíny

Podle dat ministerstva zdravotnictví se dosud proti covidu očkovalo 6,997 milionu osob, tedy asi 65,5 procenta populace. V poslední době jich přibývá jen málo. Od začátku roku zdravotníci podali 36 870 dávek vakcíny, většinou již očkovaným lidem. Nově se letos nechalo očkovat asi 1 500 osob.

Česká strategie očkování proti covidu

Českou očkovací strategii na podzim podle ministra Válka připravuje vědecká rada Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. Pro podzimní měsíce dostane ČR od Pfizer/BioNTech nejnovější typ vakcíny, v případě schválení půjde o typ proti variantě XBB.

Některé země evidují nárůst počtu případů nákaz koronavirem. V Česku je podle Válkova vyjádření situace stejně jako v okolních zemích stabilní. Od konce července počty pozitivních testů mírně rostou. Zatímco v červenci jich bylo zhruba 50 za týden, v pondělí 21. srpna se jich potvrdilo více než 90.

Vakcínám a lékům proti covidu odzvonilo, tržby Pfizeru padají

Lidé se ovšem při příznacích onemocnění testují jen výjimečně. Někteří si test udělají sami doma. Dalším ho provede třeba praktický lékař. V pondělí, kdy pozitivních testů na covid-19 připadalo nejvíc v minulém týdnu, lékaři evidovali asi 120 PCR testů a necelých 600 testů antigenních. V maximálních vrcholech epidemie dosahovaly počty provedených testů stovky tisíc denně a pozitivně testovaných vyhodnotily i desítky tisíc za den.

–ČTK/RED–

10 KOMENTÁŘE

  1. Vakcinační byznys s jasnými rysy a historií organizovaného zločinu – to je můj pocit. Jsem lékař se 43 letou praxí. Vyvolat paniku a pak ve velkém prodávat neúčinné a životu nebezpečné látky – opět vyjadřuji svůj osobní pocit. Je na každém, aby se spojil se svým vlastním pocitem. Přeji všem dobrou volbu.

  2. Ono je to ještě nepřešlo, když se jasně ukázalo, komu je covid nebezpečný? A těm, pro které skutečně nebezpečný je, jsou určitě pod pozorným a pravidelným dohledem lékaře, který jim jistě řekne, co v této věci a jak. A těm ostatním? Pro ty je covid jen přirozené riziko, ostatně jako každá virová nemoc. Nebýt problémů na východě a navíc s cenami energií, ty tzv. autority a někteří politici by viděli ten mazec, až by se začalo účtovat! Tak mohou být rády, že se to, co říkali a co způsobili a co se táhne ještě do dneška, zamlžilo novými vážnými událostmi. Být jimi, tak bych raději ani nedýchal, aby si mě náhodou nevšimli a nevzpomněli si na mě.

  3. No jo,mají pořád málo nahrabáno z minulých vakcín tak potřebují další peníze…lidi dejte rozum do hrsti,nenechte se pořád obalamutit lží a nenávistí ..

  4. Ale k něčemu ten kovidismus přece jen byl – pochopil jsem, že se vyskytuju na planetě idiotů. A to je dost zásadní, protože pak už vás tady nic nepřekvapí 😀

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here