Vakcínám a lékům proti covidu odzvonilo, tržby Pfizeru padají

1
1964
covidu
Na vývoji nejprodávanější vakcíny proti covidu-19 spolupracovala s Pfizer německá biotechnologická společnost BioNTech. / Foto: BioNTech

Americký farmaceutický gigant Pfizer vykázal ve druhém čtvrtletí meziroční propad tržeb o 54 procent. Důvodem poklesu je nízký zájem o vakcíny a léky proti covidu, díky nimž Pfizer v posledních dvou letech dosahoval rekordních zisků.

Zatímco po uvedení vakcíny proti covidu-19 zvané Comirnaty se zvýšil obrat Pfizeru v druhém čtvrtletí roku 2021 o 60 procent na 19 miliard dolarů [cca 414 mld. Kč], tak letos výrobce nejrozšířenější proticovidové vakcíny zažívá kvůli nezájmu o očkovací látku prudký propad. Podle aktuální zprávy Pfizeru o výsledcích hospodaření za letošní druhé čtvrtletí dosáhly tržby v tomto období 12,73 miliardy dolarů [cca 277 mld. Kč]. To je v meziročním srovnání propad o 54 procent a horší výsledek, než vedení firmy očekávalo.

Hlavním důvodem propadu tržeb je pokles zájmu o vakcíny proti covidu-19, jichž je Pfizer významným světovým producentem. Čistý zisk ve sledovaném období se snížil o 77 procent na 2,33 miliardy dolarů [cca 50,8 mld. Kč], píše firma ve své zprávě.

Na vývoji nejužívanější vakcíny proti nemoci covid-19 spolupracovala s americkým Pfizerem německá biotechnologická firma BioNTech. Přičemž i té výrazně klesly zisky po opadnutí pandemie nemoci covid-19.

Vedení Pfizeru připouští, že letošní rok nebude co do prodeje výrobků proti covidu-19 [tedy nejen vakcín, ale i léků na covid-19] dobrý. Patrně půjde o nejslabší období od vrcholu zájmu o tato léčiva, který firma zažila v letech 2021 a 2022. Tehdy kontrakty na dodávky jejích léčiv proti covidu-19 uzavíraly všechny země světa.

Kanada zaplatí Novavaxu za objednané covidové vakcíny

Navíc za pro firmu velmi výhodných podmínek, kdy se země zavazovaly k určitému objemu odebíraných vakcín. Nicméně management Pfizeru přesto předpokládá zvýšení poptávky po proticovidových preparátech v příštím roce.

Pfizer počítá s koncem patentové ochrany

Pfizer se přesto připravuje na postupný pokles tržeb v nadcházejících letech, kdy některé z jeho nejprodávanějších léků budou brzy čelit konkurenci levnějších generických přípravků. Společnost na konec patentové ochrany u svých léků reaguje miliardovými akvizicemi. K těm největším patří letošní převzetí firmy Seagen za 43 miliard dolarů [cca 937 mld. Kč]. Americká biotechnologická firma Seagen se zaměřuje na vývoj inovativních terapií na léčbu rakoviny pomocí monoklonálních látek. K dalším opatřením Pfizeru v tom, jak obstát v silné konkurenci, patří navýšení výdajů na výzkum a vývoj nových léků.

EK představila novou unijní Farmaceutickou strategii

Vedení podniku ve zprávě o hospodaření za druhé čtvrtletí rovněž upravilo odhad tržeb za celý letošní rok na 67 až 70 miliard dolarů [cca 1,46 bil Kč až 1,53 bil. Kč]]. Dosud se odhady pohybovaly v rozmezí 67 až 71 miliard USD [1,46 bil. Kč až cca 1,55 bil. Kč].

Comirnaty odzvonilo, ukazují data Pfizeru

Tržby z prodeje covidové vakcíny Comirnaty ve druhém čtvrtletí meziročně klesly o 83 procent na 1,49 miliardy dolarů [cca 32,4 mld. Kč], zatímco tržby z prodeje antivirotika Paxlovid se propadly o 98 procent na 143 milionů dolarů [cca 3,1 mld. Kč]. Analytici u Comirnaty očekávali tržby 1,40 miliardy [cca 30,5 mld. Kč] a u Paxlovidu 1,08 miliardy dolarů [23,5 mld. Kč].

Byznys s velkými objemy vakcín proti covidu skončil

Zejména u přípravku Paxlovid jde tedy o velké zklamání. I když firma s poklesem zájmu počítala, vzhledem k tomu, že pandemie covidu již skončila.

Co se týče celkových tržeb za druhé čtvrtletí, i ty zaostaly za odhady analytiků, kteří v anketě společnosti Refinitiv počítali s tržbami kolem 13,27 miliardy dolarů [cca 289,1 mld. Kč]. Zisk na akcii bez jednorázových položek meziročně klesl o 67 procent na 67 centů. To je naopak lepší výsledek, protože analytici v průměru počítali se ziskem na akcii 57 centů.

–RED/ČTK–

1 komentář

  1. Nejvyšší morální hodnotou je svoboda. Ten, komu je upírána, je oprávněn svobodu bránit, a ten, kdo ji jinému upírá, zasluhuje spravedlivě ohodnotit. Tím spíš, pokud je tak činěno kvůli kšeftu hrstky jednotlivců.

    Chtělo by se mi zajásat. Nejásám. Zatím. Protože tohle nemá být jen o poklesu tržeb, tohle má být o potrestání. To, co se tady dělo, nebyla pandemie. Byl to obrovský kšeft v článku jmenovaných firem, které si udělaly dealery svých výrobků i z médií a především z politiků. Se všemi by mělo být naloženo po zásluze.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here