Předčasná menstruace se váže k nadváze i obezitě. A má rizika

1
12226
predcasna_menstruace
Foto: Pixabay.com

Předčasná menstruace se častěji dostaví u dívek s vyšší tělesnou hmotností. V těle mají totiž ve srovnání s dívkami s běžnou váhou vyšší hladinu estrogenů. Potíž je, že měsíčky před jedenáctým rokem věku dívky značí i zdravotní rizika.

Průměrný věk dívek při první menstruaci se stále snižuje a lékaři se dnes docela běžně setkávají s pacientkami, u kterých se první krvácení dostavilo už v jejich devátém roce života. Předčasná menstruace, tedy ta, která u dívek přijde před dovršením jedenácti let, s sebou ale přináší i vyšší zdravotní rizika.

„Zatímco dnes se jako norma nástupu první menstruace bere rozpětí mezi dvanácti až patnácti lety, například ve viktoriánské době to bylo v průměru kolem šestnáctého roku života dívky. Ke snižování průměrného věku dívek při první menstruaci dochází i nadále,“ říká gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Mnohé z dívek podle něj dnes zažijí první krvácení již i v devíti letech. Příchodem první menstruace u dívek se zabývají odborné studie, kdy jedna z nich sledovala dívky ve Francii. Průměrný věk první menstruace se u nich za posledních patnáct let snížil z 12,78 roku na 12,6 roku.

Předčasná první menstruace někdy nazývaná jako předčasná menarche je takový stav, kdy dívka dostane první měsíčky ještě před dovršením jedenácti let.

Předčasná menstruace a její příčiny

Podle Pavla Turčana se důvody brzkého příchodu menstruace zabývá mnoho vědeckých studií. Nejčastěji jejich výsledky ukazují, že čas příchodu menstruace u dívek ovlivňuje výživa, životní styl a genetika. Svou nezanedbatelnou roli v načasování ale sehrává i tělesná hmotnost dívek, respektive tukové vrstvy.

„Lidé dnešní doby se mají v oblasti výživy rozhodně lépe, než tomu bylo v případě jejich předků. Můžeme proto uvažovat o vlivu dostatku na načasování menstruace. Lze říci, že dívky s vyšším množstvím tělesného tuku mohou očekávat příchod měsíčků dříve. Důvod je vyšší hladina estrogenů, které jsou více tvořeny v tukové tkáni,“ vysvětluje lékař.

Obezitu u dětí již diskutují i poslanci zdravotního výboru

Současně upozorňuje, že předčasná menstruace bývá někdy i důsledek neléčeného zánětu, onkologického onemocnění nebo třeba McCune-Albrightova syndromu. Což je dědičné onemocnění vyvolávající poruchu pigmentace kůže a hormonální nestabilitu, kvůli čemuž pacienti předčasně dospívají.

I když bývá předčasná menstruace obvykle méně pravidelná, pro dívky ve věku před jedenáctým rokem je velmi nepohodlná především v kolektivech spolužáků. Mimo to ale příliš brzká perioda u dívek do budoucna zvyšuje riziko rozvoje některých onemocnění.

Předčasná menstruace a zdravotní rizika

„Dívky, které začnou menstruovat před jedenáctým rokem, jsou vystaveny vyššímu riziku některých zdravotních problémů. Může se jednat například o kardiovaskulární choroby, diabetes druhého typu, rakovina prsu, a dokonce i psychické problémy, jakými jsou deprese a úzkost,“ vyjmenovává Pavel Turčan.

Tyto dívky podle něj mívají v období dospívají a dospělosti častěji sklony k nadváze a obezitě. Nabízí se proto otázka, jak u dívek předčasné menstruaci zabránit, tedy ji o nějaký čas oddálit. Odborníci doporučují, aby se dívky zdravě stravovaly, hlídaly si tělesnou hmotnost, pravidelně se hýbaly a vyhýbaly se pasivním aktivitám. Jako je například trávení času hraním her na telefonu a sledováním sociálních sítích. Už i dětští lékaři totiž v ordinacích u dětí a dospívajících stále častěji řeší digitální závislosti. Rodičům malých dětí a mládeži pak jako prevenci doporučují víkendový „digitální detox“.

Sociální sítě a digitální hry likvidují českou mládež

Pokud již dívka přeci jen začala menstruovat, a to bez ohledu na její věk, pak lékaři doporučují se zaměřit na zmírnění s menstruací spojených nepříjemných bolestí břicha, výkyvy nálad a časté únavy.

„Přibližně první dva roky je menstruace obvykle nepravidelná a dochází k častým výkyvům v cyklu. To je však normální. Podpořit zpravidelnění cyklu a větší pohodu dívky je možné za pomoci přírodních produktů s fytoestrogeny a mateří kašičkou,“ doporučuje Pavel Turčan.

Od bolesti dívkám uleví i nenáročný pohyb, jako je krátká procházka nebo domácí práce. Pozornost od menstruace odvede i dobrá kniha a nenáročný výlet do přírody. Pavel Turčan závěrem upozorňuje, že nejvhodnější hygienickou pomůckou pro zachytávání menstruační krve u mladých dívek jsou vložky. Tampony a menstruační kalíšky totiž vyžadují pečlivější hygienu a častou výměnu, aby u dívky nedošlo k rozvoji infekce.

–VRN–

1 komentář

  1. Jste si tímto zcela jistí?
    Mě se to “objevilo” na začátku mých 10 narozenin a to jsem vážila pod 25 kg, dle lékařů jsem byla podvyživená.. Ve svých 18 jsem měla stále jen 37 kg.. A to jsem byla žravá asi jako Homer Simpson, ale z nějakého důvodu jsem vypadala jako anorektik.. Pohybu jsem měla dost, neustále jsem byla někde venku, neb venku je dle mého názoru mnohem lépe, než doma u televize nebo u počítače…
    Jinak ještě teda nesouhlasím s tím doporučením, u toho něco dělat, jít na procházku apod.. To ty bolesti naopak zhoršuje. Nevím jak ostatní, ale já vždy měla tak silné bolesti, že se mi sevřeli svaly a nemohla jsem dýchat, opakovaně jsem zvracela a dokonce omdlévala, často jsem si těmi šílenými bolestmi nehty nebo nějakým ostrým předmětem drásala kůži do krve.. Mívala jsem u toho horečky a ztrátu rovnováhy, musela jsem se něčeho přidržovat nebo mě musel někdo podepírat a vést… Nedovedu si představit jít ještě na procházku 😀
    Pamatuju že tohle vše mě hodně traumatizovalo, děsilo, že jsem 14 dní před tím než jsem to měla zase dostat, začala mít noční můry a velké deprese, strach z těch šílených bolestí a zvracení… V zoufalství jsem vymýšlela šílené věci, jak to ukončit jednou provždy a nemuset to už nikdy znovu prožít.. Furt dokola a dokola každý měsíc.. Ty bolesti a křeče se nedají ani popsat, hlavně to jak se těmi silnými bolestmi stáhli všechny svaly v těle, čili i hrdlo, a nedalo se dýchat, dokud člověk neomdlel..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here