Delší užívání tamponů vede k toxickému šoku

0
301
uzivani_tamponu
Foto: Pixabay.com

Užívání menstruačních tamponů delší dobu zvyšuje riziko toxického šoku spojeného s vážnými zdravotními následky. A jak uvádí britská studie, i v západních zemích přibývá žen a dívek šetřících na menstruačních potřebách.

Menstruační chudoba se stává i v rozvinutých západních zemích stále větší téma. V jejím důsledku ženy a dívky, které nemají dostatek peněz na zakoupení si menstruačních vložek nebo tamponů, ohrožují své zdraví. Při užívání menstruačního tamponu delší dobu kvůli nedostatku pomůcek totiž hrozí syndrom toxického šoku.

„Případy syndromu toxického šoku jsou často popisovány ve spojitosti s menses, a to především s používáním vaginálních tamponů,“ potvrzuje na svém webu Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Syndrom toxického šoku se vyskytuje i jako komplikace všech forem stafylokokových nebo streptokokových nákaz. Například při infikované ráně, popáleniny, u puchýřků, zánětu ledvin, močového měchýře či kostní dřeně. V posledních letech přibývá ve světě případů výskytu syndromu toxického šoku. Dostupná data Ústavu ukazují, že v letech 1983 až 2011 u nás laboratoře potvrdily 159 případů syndromu toxického šoku. Z nich 47 případů bylo menstruální formy, dodává SZÚ.

Delší užívání tamponů ohrožuje ženské zdraví

Narůstající počty dívek a žen řešící, za co si každý měsíc nakoupí menstruační potřeby, potvrzuje britská studie nevládní organizace ActionAid, jíž se zabývá v článku „Period poverty forcing women to leave tampons in longer and risk their health“ britský deník Independent. Výsledky studie, do níž se zapojilo 2 060 žen, ukazují, že ženy musí často volit mezi nákupem jídla a menstruačních pomůcek. Mnohé z žen používají kvůli finanční tísni vložky a tampony déle než by měly, dokládají výsledky studie.

Konkrétně přibližně čtyři z deseti žen, které si v uplynulém roce nemohly dovolit dostatek menstruačních pomůcek, používaly vložky nebo tampony delší dobu. Přitom použití tamponů déle, než je doporučená doba významně zvyšuje riziko, že se u žen rozvine zmiňovaný syndrom toxického šoku. Ten i vzácně končívá úmrtím. Často ale zanechává vážné zdravotní dopady včetně amputace končetin.

„Přístup k menstruačním pomůckám, bezpečným a hygienickým prostorám, kde je lze používat, a právo na zvládání menstruace bez studu a stigmatizace jsou zásadní pro každého, kdo menstruuje. Miliony žen a dívek na celém světě však takovou realitu nemají,” uvedla Tasha Burgessová z britské pobočky neziskové organizace ActionAid.

Upozorňuje, že výsledky jejich nejnovějšího průzkumu naznačují znepokojivý trend. A sice, že přibývá žen a dívek v menstruační chudobě.

Mrzačení ženských pohlavních orgánů řeší už i Evropa

Výzkumníci dále zjistili, že přibližně osm procent z těch, které měly problémy s dostupností menstruačních pomůcek, používalo i vložky na jedno použití opakovaně. A počet žen a dívek, kteří mají problémy dovolit si menstruační pomůcky pro sebe nebo pro někoho jiného, se ve Spojeném království za poslední rok téměř zdvojnásobil. Během této doby vzrostl z dvanácti procent na 21 procent.

Tyto ženy jsou navíc většinou nuceny volit mezi nákupem jídla a periodických pomůcek. Šest z deseti žen, které si je v uplynulém roce nemohly dovolit, muselo dát přednost potravinám. Téměř polovina z nich místo menstruačních pomůcek zaplatila plyn nebo elektřinu.

Menstruace ženy často izoluje

Výzkumníci mimo jiné zjistili, že přibližně čtyři z deseti žen v Británii vynechaly cvičení nebo sport kvůli menstruaci. Zatímco 14 procent se ze stejného důvodu vyhnulo práci v kanceláři.

„Ať už je to kvůli strachu z posměšků nebo kvůli nedostatku peněz na nákup menstruačních pomůcek, vynechávání školy může mít škodlivý dopad na vzdělávání dívek,” upozorňuje na dopady nedostupnosti menstruačních potřeb Brugessová.

Endometrióza trápí mnoho žen. Vědci na ni testují nový lék

Téměř třetina žen, které vynechaly aktivity kvůli menstruaci, tak podle ní učinila proto, že se necítily pohodlně v oblečení, které by při nich musely nosit. Sedm procent z nich tak učinilo, protože si nemohly dovolit používat preferovaný menstruační přípravek.

Přibližně 22 procent dívek pak uvedlo, že se v době menstruace cítí trapně. Což je výrazný nárůst proti osmi procentům v loňském roce.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here