MZ ČR připomínkuje DPH na rostlinná mléka, vody nikoli

1
310
vody
Foto: Pixabay.com

V ukončeném připomínkovém řízení k vládnímu konsolidačnímu balíčku navrhuje Ministerstvo zdravotnictví 12% sazbu DPH na rostlinné náhražky mléka. Chce i zachovat osvobození benefitů pro zaměstnance. 21% DPH na vody je v pořádku.

Pětidenní připomínkování konsolidačního balíčku vládou navrhovaných úsporných opatření skončilo v pondělí [29.5.]. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] stejně jako Ministerstvo pro místní rozvoj ČR [MMR] požaduje přeřazení rostlinných náhražek mléka z vládou navrhované základní 21% sazby daně z přidané hodnoty [DPH] do jediné navrhované snížené 12% sazby DPH. Oba resorty označily připomínku za zásadní. Resort zdravotnictví argumentuje znevýhodněním osob trpících intolerancí laktózy. Místní rozvoj přidává důvody, jako je náboženské přesvědčení a světonázor na pití, respektive nepití mléčných výrobků.

„Daná položka [rostlinné mléko] je zásadní z hlediska zdravotního významu stran dopadů zdanění rostlinného mléka ve vztahu k pacientům trpícím poruchou vstřebávání laktózy,” uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Poukazuje na to, že laktózovou intolerancí trpí podle některých zdrojů asi deset procent obyvatel Česka. Podle resortu se tak jeví jako nežádoucí takto velkou část populace zatěžovat vyšší DPH u položky, která je pro ně v mnoha ohledech naprosto nezbytná.

Léky zdraží. Vláda je zdaní 12% namísto 10% DPH

Také MMR požaduje, aby do snížené sazby DPH spadaly alternativy mléka. Například rostlinné nápoje na bázi sóji, ořechů a obilovin.

„Nezařazení těchto alternativ mléka do snížené sazby DPH by vytvářelo bezdůvodně diskriminační přístup státu k osobám se zdravotním postižením, s určitým náboženským vyznáním či světonázorem,” připomínkuje MMR.

Zdůvodňuje to tím, že spotřebitelé rostlinné alternativy požívají místo mléka například z důvodu alergií na laktózu nebo kasein.

Ministr Válek a zdanění vody a alkoholu

V důvodové zprávě vládního návrhu se uvádí, že veškeré alkoholické a nealkoholické nápoje mají nově podléhat základní sazbě 21 procent. Výjimku mají tvořit tekuté mléčné výrobky, kde se má uplatňovat sazba jako pro potraviny, tedy 12 procent.

Naopak do základní 21% sazby DPH mají od příštího roku spadnout i kojenecké a minerální vody. Což považují nejen odborné společnosti, ale i širší veřejnost za nesmyslné. Dvakrát pak kvůli tomu, že vláda nakonec odmítla zavést spotřební daň na tichá vína z Moravy. Zarážející je pak nedávný argument ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09], který tvrdí, že neexistuje souvislost mezi daní na alkohol a zdravím občanů.

Ministrův názor okomentoval v pořadu televize CNN Prima News v pondělí 29.5. prezident České lékařské komory [ČLK] Milan Kubek následovně.

„Lze o nás říct, že jsme země, která má obrovské problémy s alkoholismem. Řada lidí prostě nezřízeně chlastá. A jsme nejspíš jediná země na světě, kde máte v restauraci levnější alkoholické nápoje než nealkoholické.“

Přičemž jednoznačně odmítl názor ministra Válka. „Zvýšení daní na škodlivé látky snižuje jejich spotřebu,“ zdůraznil docela známou věc šéf lékařů.

Po vládě lže lidem už i Národní rozpočtová rada

Obdobně se pro CNN Prima News vyjádřil emeritní primář Psychiatrické nemocnice Bohnice Karel Nešpor. Ten dlouhodobě poukazuje na benevolentní přístup státu v oblasti užívání alkoholu a dalších návykových látek.

„Pravděpodobně pan ministr nezná materiály Světové zdravotnické organizace, která dává do souvislosti škody působené alkoholem. Tyhle kategorie spolu úzce souvisejí. Nebo možná pan ministr při studiu medicíny nedával pozor,“ prohlásil Nešpor.

MZ ČR připomínkuje zdanění volnočasových benefitů

Ministerstvo zdravotnictví ve svých připomínkách mimo sazby DPH na rostlinná mléka poukazuje ještě na důsledky zrušení daňového zvýhodnění volnočasových benefitů. To chce kvůli zvýšení příjmů do státního rozpočtu ministerstvo financí zrušit. Podle resortu zdravotnictví ale může nastat situace, kdy velká část zaměstnanců omezí sportovní a pohybové aktivity, na které jim zaměstnavatelé přispívají. Což se následně nedobře promítne do zdravotního stavu zaměstnanců a dlouhodobých výdajů na zdravotní péči.

Další z připomínek k vládní konsolidaci směřuje k sazbám DPH na dětské pleny a dámské menstruační potřeby, nikoli však z resortu zdravotnictví ale Ministerstva pro místní rozvoj. Zmiňované položky mají podle vlády spadat do základní 21procentní sazby DPH. MMR v připomínkování ale zásadně požaduje menstruační potřeby a dětské pleny zdanit sníženou 12% sazbou DPH.

„Menstruační potřeby, jako jsou tampony, vložky, menstruační kalhotky a kalíšky, jsou základními životními potřebami pro všechny menstruující ženy,” zdůvodňuje návrh MMR.

Většina zemí po celém světě již podle úřadu zavedla snížené sazby DPH, nebo dokonce osvobodila menstruační potřeby od daně úplně. Mezinárodní trend tak naznačuje, že tato zdanění je potřeba přehodnotit kvůli zachování rovnosti i z hlediska zdravotního dopadu.

VRN/ČTK–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here