Léky zdraží. Vláda je zdaní 12% namísto 10% DPH

0
1758
DPH
Ministr financí Zbyněk Stanjura dnes opakovaně uvedl, že ozdravný balíček vlády zlevní léky, ale pravda to není. / Foto: MF ČR

Od roku 2024 v Česku podraží léky. Dosud se daní 10% sazbou daně z přidané hodnoty [DPH], od ledna 2024 ale spadnou do nové a jediné snížené 12% sazby. Zdravotnické pomůcky vláda naopak zdaní 12% DPH místo současné 15% DPH.

Nově navrhované úpravy sazeb DPH v jediné snížené výši 12 % a zachované základní sazbě 21 % mají na návrh pětikoaliční vlády Petra Fialy [ODS] od ledna 2024 nahradit současné dvě snížené sazby DPH [10 % a 15 %] a stávající základní 21procentní sazbu DPH. I když ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] tvrdí, že důvodem pro redukci sazeb DPH není zvýšení daňových příjmů do státní kasy, ale zjednodušení systému, není tomu tak. Většina položek ze stávající 10% sazby DPH, jako jsou i léky [dále vodné, stočné, teplo, potraviny pro malé děti], totiž přejde do nové 12% sazby DPH. A to neznamená nic jiného, než zdražení těchto položek, tedy i léků.

„Sjednocením snížených sazeb DPH ve výši 12 % vláda současně snižuje DPH a tím i inkaso státního rozpočtu u řady citlivého zboží a služeb jako například u potravin bez nápojů, léků či stavebních prací, dětských autosedaček nebo pohřebních služeb,“ tvrdí přesto Ministerstvo financí ČR [MF ČR] v souboru úsporných opatření nazývaných Ozdravný balíček.

Ochranné limity na léky zdražení nezabrání

Opatření podle ministra Stanjury povede k efektivnosti a transparentnosti systému DPH. Dále k omezení příležitostí k daňové optimalizaci a také k odstranění absurdit. Příkladem takové absurdity uvedl tři sazby u točeného piva podle toho, kde ho zákazník vypije. Už ale nedodal, že navrhovaná redukce sazeb DPH zdraží ty položky, na které se nyní vztahuje 10% sazba DPH, tedy zmiňované léky a třeba i potraviny pro kojence.

A jak nedávno uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením [NRZP] Václav Krása, neobstojí v tomto případě ani argument o ochranných limitech na doplatky na léky.

„Zvýšení DPH by mělo dopad na všechny léky a léčivé přípravky. Tedy nejen ty předepsané, které osoby se zdravotním postižením také potřebují a zde samozřejmě k žádnému vracení překročeného limitu nedochází,“ vyjádřil se počátkem roku, kdy se začalo hovořit o vyšší sazbě DPH na léky, Václav Krása.

Navíc upozornil, že ani do ochranného limitu se zdaleka nezapočítávají všechny předepsané léky: „Nýbrž jen některé, zpravidla nejlevnější přípravky s předepsanou účinnou látkou.“ 

Jiné evropské země jdou přesně opačným směrem, jak uvedl i v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz.

„U léků a zdravotnických prostředků dochází ke snižování DPH. A v některých zemích je již sazba tato daň nulová,“ řekl.

Související problém je i to, že nejvíce léků užívají většinou lidé, kteří nevydělávají. A jejich sociální situace je tedy velmi obtížná. V Česku přitom v sociálním systému neexistuje žádný příspěvek či dávka, které by výdaje na léky potřebným nějakým způsobem kompenzovaly.

Zdravotnické pomůcky půjdou do 12% sazby DPH

Naopak ke snížení daňového zatížení dojde od nového roku, pokud projde vládní konsolidační balíček legislativním procesem, alespoň u zdravotnických prostředků. Ty totiž za stávajících podmínek spadají do první snížené sazby daně ve výši 15 procent. Byť stejně jako u léků by si i skupina zdravotnických prostředků podle Václava Krásy zasloužila nejlépe nulovou daňovou sazbu. Jako u léků tak i zdravotnických pomůcek se totiž ve vyspělých západních zemí od jejich daňového zatížení s ohledem na potřebnost pacientů ustupuje.

V Česku je to podle něj jinak. Uvedl příklad, kdy se seniorka neobejde bez klozetového křesla, které ale stojí osm až devět tisíc korun. Jen na dani z přidané hodnoty u něj státu odvede téměř dva tisíce korun.

„To je přeci až nesmyslné,“ podotkl Václav Krása.

Zarážející pak je, že na pomůcky, které nejsou zařazeny do úhrad ze zdravotního pojištění, stát uplatňuje dokonce základní sazbu ve výši 21 procent. A to se zřejmě nezmění ani od příštího roku. Tehdy má vejít v platnost vládou schválená úsporná opatření pro ozdravení veřejných rozpočtů.

Veronika Táchová

Aktualizace 16.5.: Česká asociace farmaceutických firem vyčíslila vyšší náklady na léky na předpis pro zdravotní pojišťovny po změně DPH na 1 až 1,5 mld. Kč. U volně prodejných léků pak na plus 300 milionů korun.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here