Do Česka se vrací Abilympiáda, soutěž pro děti s hendikepem

0
191
Dovednostní soutěž pro děti a mládež se zdravotním hendikepem Abilympiáda se po třech letech vrací do Česka. / Foto: Nadace Jedličkova ústavu

Po tříleté pauze se do Česka vrací dovednostní soutěž pro děti a mládež se zdravotním hendikepem zvaná Abilympiáda. Účastníci akce ukáží své dovednosti v sobotu 13. května v jedenácti disciplínách.

Letos již 19. ročník Abilympiády tradičně organizuje Nadace Jedličkova ústavu ve spolupráci s Jedličkovým ústavem a jeho školami. Na akci se dosud přihlásilo více než 70 dětí a mladých lidí s hendikepem, kteří se nebojí tvořit a zasoutěžit si v takových disciplínách, jako je malování, aranžování květin, keramika, korálkování, skládání lega či malování. Dále ukáží své dovednosti při práci se dřevem, ve skládání puzzle, studené kuchyni nebo tkaní a vyšívání. Celkem si účastníci zasoutěží v jedenácti disciplínách, to pod přísným dohledem rozhodčích.

„Akce se znovu koná po tříleté přestávce. Jsme rádi, že můžeme navázat na tradici soutěže. V tuto chvíli máme přihlášeno přes 70 dětí a mladých lidí s handicapem,“ říká k letošní Abilympiádě výkonná ředitelka Nadace Jedličková ústavu Markéta Balvínová.

Do akce se mohou zapojit všechny děti a mladí lidé se zdravotním postižením ve věku od šesti do 18 let z celé České republiky. Smyslem Abilympiády je všestranná podpora dětí s nějakým typem postižení v dovednostech, které využijí často i v běžném životě a práci.

Abilympiáda přišla z Japonska

Celým soutěžním dnem doprovodí děti a mládež i jejich doprovody moderátor Martin Zach. Abilympiáda se koná již tuto sobotu 13. května v pražském Jedličkově ústavu. Účastníci přijíždějící vlastními vozy, parkují v areálu za budovou školy v ulici U Jedličkova ústavu.

„Po zaregistrování prosím noste obdržené pásky viditelně umístěné, na ruce nebo kompenzační pomůcce – po celou dobu konání. Tyto pásky Vás opravňují nejen k pohybu v areálu, ale také k využívání nabídky občerstvení,“ upozorňují organizátoři akce.

Škola chůze pomáhá lidem s protézou správně chodit

Zahájení akce je naplánováno na 9:15 hodin na nádvoří Staré budovy a v 10 hodin už začnou děti a mládež plnit úkoly a soutěžit. Odpoledne budou moci soutěžící i se svými doprovody shlédnout Pošťáckou pohádku v podání Divadla jedeme k vám. Letošní ročník abilympiády skončí vyhlášením výsledků v jednotlivých soutěžích a předáním cen. Celá akce by měla trvat do čtvrté hodiny odpolední.

Abilympiády se těší ve světě a již i v České republice velké oblibě. Své kořeny má soutěž v Japonsku. Právě země vycházejícího slunce patří k prvním státům, které se začaly více zabývat zapojením lidí se zdravotním hendikepem na pracovní trh.

„Protože anglické slovo „ability“ znamená „schopnost“, bylo hnutí pojmenováno „Abilympics movement“ neboli Abilympijské hnutí,“ vysvětluje, odkud pochází název akce, Tereza Vojtová z oddělení komunikace Nadace Jedličkova ústavu.

V souvislosti s prvním hnutím začaly postupně po celém světě vznikat abilympiády, tedy soutěže pracovních schopností a dovedností zdravotně postižených. Abilympijskému hnutí se dnes věnuje většina států jihovýchodní Asie, Spojené státy a Austrálie. A postupně se jeho myšlenky rozšířily také do Evropy.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here