Akce Než přiletí čáp přilákala budoucí maminky

0
292
porodnice
Foto: Vladislav Podracký

Přes dvě stovky maminek a jejich blízkých přilákal do roudnické porodnice tradiční den Než přiletí čáp. Akci Nemocnice Roudnice nad Labem pořádá při příležitosti Světového dne těhotenství a Mezinárodního dne porodních asistentek.

Akce Než přiletí čáp opět nabídla tematické besedy, přednášky a pestrý doprovodný program. Vedle besedy s primářkou porodnice a dalšími odborníky se letos vůbec poprvé na pódium postavila i jedna z maminek Vendula Příhodová.

„Snažíme se, aby program akce byl vždy něčím nový a zajímavý. Proto jsme si letos pozvali zpěvačku a herečku Vendulu Příhodovou, kterou lidé znají z pražského divadla Kalich,“ uvedl ředitel nemocnice Peter Kysela.

Mladá umělkyně se s nastávajícími maminkami podělila o své vlastní zkušenosti s porodem a péčí v roudnické porodnici.

„Loni se u nás narodilo nejvíce dětí za posledních 45 let a hodnocení porodnice ze strany maminek je velmi vysoké, za což bych chtěl poděkovat celému týmu v čele s paní primářkou Tkáčovou a vrchní sestrou paní Valentovou,“ uvedl Peter Kysela.

Roudnická porodnice investuje do modernizace

Účast dvou stovek lidí na akci potvrdila podle primářky roudnické porodnice Márie Tkáčové aktivní přístup budoucích maminek k přípravám se na porod. Což je ostatně trendem posledních let.

„Tak velký zájem žen nás rozhodně těší,“ řekla primářka a dodala: „I proto byly součástí letošního dne například přednášky o právech a povinnostech žen při hospitalizaci, o podpoře správného psychomotorického vývoje dítěte, ale také skupinové cvičení pro těhotné, o které mají ženy velký zájem.“

Nemocnice v Roudnici má novou porodnici i gynekologii

Důležitá je ale i samotná porodnice. Oddělení letos pořídí další nové porodní postele, novorozenecká lůžka a nainstaluje nové klimatizační jednotky do nadstandardních pokojů. Již zkraje roku přitom i za přispění Ústeckého kraje nakoupila dva zbrusu nové novorozenecké inkubátory Shelly s moderní technologií SpO2 Masimo. Přístroj české firmy platí díky unikátní technologii Masimo Rainbow SET za špičku v oboru.

„Ta umožňuje i u takto malých dětí neinvazivně monitorovat nejen puls, ale také další parametry. Jako je například nasycení krve kyslíkem, index perfuze nebo obsah hemoglobinu v krvi,“ vysvětluje Kysela.

Inkubátor má navíc zdvojené zabezpečení. Personál tak má jistotu, že v případě jakýchkoliv neočekávaných událostí dostane okamžité upozornění.

Nemocnice Roudnice nad Labem si předchází veřejnost

Součástí dne Než přiletí čáp se staly také prohlídky porodnice pro veřejnost. Dobrou zprávou je, že ti, kdo je nestihli, mají možnost přijít si prohlédnout porodnici každé pondělí v 16 hodin.

Roudnická nemocnice získala akreditaci SAK. Prověřil ji Stopař

Nemocnice Roudnice nad Labem funguje jako okresní nemocnice. V 80. letech minulého století prošla rozsáhlou přestavbou. Součástí nemocnice se stala i poliklinika. Od roku 2019 je zařízení součástí skupiny Penta Hospitals CZ. Do ní patří sedm nemocnic, ambulantní služby a síť specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou – Alzheimer Home. Skupina je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů zdravotnických služeb v České republice a zároveň největším poskytovatelem sociálních služeb.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here