Obezitu u dětí již diskutují i poslanci zdravotního výboru

0
942
poslanci
Předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti JEP Jan Boženský při diskusi k dětské obezitě v Poslanecké Sněmovně PČR. / Foto: PS PČR

Obezity a nadváhy u dětí v Česku si všimli už i poslanci. Minulý týden ve Sněmovně dokonce diskutovali o škodlivosti vysoké spotřeby energetických nápojů u dětí a mládeže na jejich tělesnou hmotnost a celkové zdraví.

Odborný kulatý stůl nazvaný „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace – jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“ se minulý týden ve středu 1. června konal pod záštitou předsedy Výboru pro zdravotnictví Bohuslava Svobody [ODS]. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl primář dětského oddělení a předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti JEP Jan Boženský.

U dětské obezity se zaměřil především na vliv zmiňované vysoké spotřeby energetických nápojů u českých dětí a dospívajících. Což ovlivňuje nárůst jejich tělesné hmotnosti především v době dospívání. A současně strmě zvyšuje riziko rozvoje dalších, především civilizačních nemocí. Společně s tím navíc rostou náklady zdravotních pojišťoven na léčbu lidí s nadváhou a obezitou.

„Pojďme dát dětem šanci nebýt obézní,“ vyzval v odborné diskuzi Jan Boženský s tím, že vedle legislativy hraje ve snižování počtu obézních dětí a mládeže také celková osvěta k tématu obezity a nadváhy.

Energetické nápoje popíjí dvě třetiny české mládeže

O tom, že je načase začít s vysokou spotřebou energeticky vysoce hodnotných nápojů u českých dětí něco dělat, svědčí i data Evropského úřadu pro bezpečnost potravin [EFSA]. Dle nich u nás energetické drinky pravidelně pije 68 procent dětí a mládeže ve věku deset až 18 let. A 18 procent dětských konzumentů těchto nápojů je dokonce mladší 10 let. Pro srovnání uveďme, že z dospělých energetické nápoje pije pravidelně zhruba 30 procent.

„Z toho polovina dospělých a mladistvých je pije dohromady s alkoholem,“ dodává další nedobrou zprávu Boženský.

Upozorňuje, že naprosto zásadním obdobím pro vývoj dítěte směrem ke zdravému BMI [body mass index] jsou právě kritická léta mezi 10. až 15. rokem života. Tedy jde právě o věk, ve kterém děti popíjejí vůbec nejčastěji a nejvyšší množství energetických drinků.

Obézními se v Česku stávají už i předškolní děti

Pro představu Jan Boženský uvádí, že energetická hodnota jedné plechovky energetického nápoje [250 ml] je zhruba 485 kJ [jeden tukový rohlík má v průměru 400 až 500 kJ]. Kofeinu pak obsahuje obvykle 75 mg. U dětí se potřeba energie na celý den dle EFSA uvádí v rozpětí od 8 tisíc do 12 tisíc kJ. Přičemž doporučená dávka kofeinu nemá dle EFSA u dospělého přesáhnout 400 mg, u těhotných žen pak 200 mg.

„U dospívajících by neměla denní dávka kofeinu přesáhnout 100 mg,“ doplňuje ve své prezentaci Jan Boženský.

Připomíná, že kofein stimuluje centrální nervový systém. Při nadměrném a dlouhodobém pití pak u lidí vyvolává nespavost, úzkosti a často deprese.

České děti se obézními nerodí, ale stávají

Odborníci se tak shodují, že k obezitě u českých dětí vysokou měrou přispívá nadměrné pití vysoce energetických a slazených nápojů. Jedna plechovka energetického drinku má totožnou energetickou hodnotu jako klasický 50 gramový rohlík. Při denní konzumaci takového nápoje, často i více než jednoho balení, je pak nadváha a obezita u dítěte nevyhnutelnou skutečností.

Ronaldo odsunul Coca-Colu a akcie firmy spadly přes 0,5 %

Proto, jak upozorňuje Jan Boženský, je načase se začít konečně zabývat prevencí dětské obezity. Přičemž za zásadní považuje se věnovat nejen samotným dětem, ale i rodině a prostředí, ve kterém děti vyrůstají. A v neposlední řadě i dostupnosti těchto velmi nezdravých potravin. Ať už jde o energeticky hodnotná jídla, nebo nápoje, která se navíc ve srovnání se zdravými potravinami stávají stále levnějšími.

Zdravotníci poukazují na boom obezity a nadváhy v ČR

Z příspěvku Jana Boženského jasně vyplynulo, že si společnost nemůže dovolit tento problém opomíjet. Už kvůli tomu, že se bude brzy citelně promítat mimo jiného do nákladů tuzemských zdravotních pojišťoven.

Nejen poslanci kulatého stolu se závěrem shodli, že diskuse je teprve na začátku. V průběhu příštích měsíců se proto uskuteční další diskusní akce. Problematiku dětské obezity poslanci a zástupci odborné společnosti proberou nejen ze zdravotnického úhlu pohledu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here