Paxlovid a Lagevrio dostanou pacienti nově na eRecept

0
2555
Paxlovid_a_Lagevrio
Foto: Merck

Léky Paxlovid a Lagevrio na léčbu covidu-19 začnou lékaři pacientům od ledna předepisovat na eRecept. Pacienti si tak léky vyzvednou v kterékoli lékárně. U léků totiž došlo ke stanovení ceny a úhrady ze zdravotního pojištění.

Informaci o standardní elektronické preskripci antivirotických léků na covid-19 Paxlovid a Lagevrio určených pro domácí léčbu potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Resort po souhlasném stanovisku vlády vydal mimořádné opatření, podle něhož od 1. ledna 2023 stanovil cenu obou léků pro spotřebitele a úhradu z veřejného zdravotního pojištění.

„Díky vydaným opatřením bude možné uhradit tyto léčivé přípravky z veřejného zdravotního pojištění při výdeji v kterékoliv lékárně. A to na základě běžného elektronického receptu vystaveného ošetřujícím lékařem,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Prakticky to znamená, že od příštího týdne začnou lékaři pacientům s covidem-19, kteří jsou ve vysokém riziku rozvoje těžkého průběhu onemocnění, předepisovat zmiňované léky standardně elektronicky. Oproti vystavenému eReceptu si pak tito pacienti lék stejně jako každý jiný vyzvednou v kterékoli lékárně.

Paxlovid a Lagevrio budou od ledna 2023 na eRecept

Dosud praxe fungovala tak, že ošetřující lékař pacientovi vystavil pouze žádanku, na kterou si lék vyzvedl jen v nemocničních lékárnách. Takových míst je po celé České republice přibližně šedesát. Pacienti s odlehlejších regionů tak pro lék cestovali i do několik desítek kilometrů vzdálených větších měst. Což se nyní s příchodem nového roku změní. Pacienti si léky na covid-19 vyzvednou ve většině tuzemských lékáren.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

Antivirotický lék v tabletě Paxlovid vyvinula americká společnost Pfizer. Druhé antivirotikum taktéž ve formě tablety Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir vyvinula americká společnost Merck Sharp & Dohme [zkráceně MSD, v USA a Kanadě nesoucí jméno Merck & Co., Inc., pozn. red.] ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics.

EMA schválila první lék na covid-19 užívaný v tabletě

Oba léky mají při včasném podání, nejlépe do pěti dnů od prvních příznaků nemoci, zamezit rozvoji těžké formy onemocnění s nutností hospitalizace. Léky předepisují praktičtí lékaři stejně jako specialisté pacientům pro domácí užívání.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here