Molnupiravir na covid už do Česka proudí bez omezení

1
7393
omezeni
Foto: Merck

Dodávky tablet molnupiraviru na léčbu covidu budou do českých nemocnic proudit bez omezení. Nemocnice si je nově objednají dle aktuální potřeby. Dohodl se na tom výrobce léku s Ministerstvem zdravotnictví [MZ ČR].

V Česku vůbec prvně dostupný lék proti covidu-19 v pevné formě molnupiravir, který pacienti užívají i v domácí léčbě, do země dorazil loni v polovině prosince. Objednávku v objemu 20 tisíc balení léku, kterou si tehdy s výrobcem léku – americkou společností MSD – úřad zasmluvnil, již čeští pacienti vyčerpali. Nyní se výrobce dohodl s MZ ČR na dalších závozech léčivého přípravku. Jeho dodávané množství již ale nebude omezené. Odvíjí se tak od aktuální poptávky a potřeby ze strany českých nemocnic.

„Vzhledem k vyčerpání první dodávky přichází dohoda v nejvyšší čas. S přechodem na kontinuální dodávky léku již žádná nemocnice nemusí řešit, kde je kolik přípravku k dispozici,“ potvrzuje vedoucí komunikace společnosti MSD Jakub Zadák s dodatkem, že to, co si zařízení nyní objedná, to také dostane.

„Bohužel, ohledně cesty výdeje zatím ke změně nedošlo, molnupiravir je tedy dostupný v nemocnicích,” upřesnil Zadák pro ZdraveZpravy.cz

Molnupiravir brání množení RNA virů

Molnupiravir je experimentální a orálně podávaný antivirotický lék na bázi ribonukleosidového analogu. Právě ten pomáhá zabraňovat množení RNA virů, mezi které patří i koronavirus SARS-CoV-2 způsobující onemocnění covid-19.

Molnupiravirem se pacienti s covidem-19 ve zvýšeném riziku rozvoje těžší formy onemocnění v Česku začali prvně léčit v druhé polovině loňského prosince. Šlo o vůbec první dostupné léčivo v pevné formě, u něhož je výhoda domácího užívání. Do té doby předepisované přípravky jako remdesivir či monoklonální protilátky totiž zdravotníci podávali pouze infuzí, tedy výhradně v nemocničních zařízeních.

Léčivý přípravek s molnupiravem zvaný Lagevrio vyvinula americká společnost Merck Sharp & Dohme [zkráceně MSD, v USA a Kanadě nesoucí jméno Merck & Co., Inc., pozn. red.] ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics.

EMA vydala doporučení k užívání tobolky na covid-19

Podle doporučení evropského regulátora [EMA] se jím po nákaze covidem-19 léčí pouze dospělí pacienti ve vyšším riziku zhoršení zdravotního stavu. A současně bez nutnosti doplňkové léčby kyslíkem.

„Molnupiravir by měl být podán co nejdříve po diagnóze covid-19, nejpozději však do pěti dnů od začátku příznaků,“ uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] ve své zprávě.

Pacienti by měli lék s molnupiravirem podle doporučení od EMA užívat dvakrát denně po dobu pěti dnů.

–VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here