Ředitel WHO Hans Kluge ocenil, jak Praha vítá běžence

0
872
Kluge
Foto: Kancelář WHO v ČR

Regionální ředitel WHO Hans Henri P. Kluge navštívil Českou republiku, aby s českým ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09] podepsali dohodu o zlepšení zdraví lidí. A podíval se i na ukrajinské uprchlíky v Praze.

Na své jednodenní návštěvě Češka regionální ředitel Světové zdravotnické organizace [WHO] pro Evropu Kluge ocenil český systém zdravotnictví. Právě v něm se dle jeho slov dostává každému občanovi dostupné a kvalitní zdravotní péče.

„Dokladem toho je pozice země jako regionálního lídra, který zajišťuje spravedlivý přístup ke zdravotní péči a ochranu proti nepřiměřeným platbám za zdravotní péči,” uvedl Kluge.

S ministrem Válkem podepsali dvouletý plán na zajištění zdraví pro všechny občany v Česku. Součástí dohody je i podpora země jako světového lídra v oblasti zdravotnictví.

„Věřím, že nová dohoda, kterou jsme podepsali, posílí naši spolupráci v prioritních oblastech, které zahrnují dostupnost léků, vhled do jednání při tvorbě politik, zdravotnické služby v oblasti péče o duševní zdraví, ozdravení po pandemii, digitální transformaci a imunizaci,“ vyjmenoval při své návštěvě regionální ředitel WHO.

Dohoda s WHO o zajištění zdraví pro všechny v Česku

Spolupráci Česka s WHO ocenil i ministr Válek. Přičemž připomněl letošní české předsednictví v čele Rady EU, na které se země již chystá.

Dvouletý plán spolupráce mezi Regionálním úřadem WHO pro Evropu a Ministerstvem zdravotnictví ČR pro roky 2022 a 2023 zahrnuje společný postup:

  • V oblasti finanční ochrany, zdravotnických služeb zaměřených na jedince a posílení primární zdravotní péče.
  • V oblasti připravenosti na nouzové situace a reakčních kapacit.
  • Při péči o duševní zdraví s důrazem na škodlivé účinky alkoholu a tabáku. V péči o zdraví ve vztahu k životnímu prostředí a u nepřenosných očkovatelných i přenosných nemocí.
  • V plnění evropského pracovního programu pro roky 2020 – 2025, “Společná akce pro lepší zdraví” [United Action for Better Health].
  • Při prosazování mezioborové spolupráce a dobrého řízení zdravotní péče.
  • V zapojení českých institucí do regionálních a celosvětových zdravotnických sítí.
  • Při podpoře zdravotnických priorit během českého předsednictví Radě Evropské unie v roce 2022.

Hans Kluge ocenil i to, jak Praha vítá běžence z Ukrajiny

Regionální ředitel WHO při své návštěvě zamířil i do pražského Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině [KACPU]. V něm pochválil zdravotníky, ale i všechny ostatní pracovníky, kteří běžencům v Česku pomáhají.

„V centru pro uprchlíky pak regionální ředitel také na vlastní oči spatřil, jak město Praha vítá příchozí z Ukrajiny a poskytuje jim více než jen základní zdravotnické služby,“ píší zástupci Kanceláře WHO v ČR v tiskové zprávě k návštěvě regionálního ředitele.

Za měsíc trvající ruské války na Ukrajině Česko přijalo již více než 300 tisíc běženců. Zajistilo jim ubytování, stravu i plnou zdravotní péči. Zákonodárci již přijali několik zákonných norem, jež běžence integrují nejen do českého systému zdravotnictví, školství, ale i do sociální oblasti a umožňují jim jednodušší vstup na trh práce.

„S pokorou jsem sledoval vřelé přijetí, jež Češi poskytují svým bližním v nouzi, kteří v těchto dnech přijíždějí z Ukrajiny,“ dodal při návštěvě uprchlického centra Kluge.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba [Piráti] do metropole a Středočeského kraje současně již dorazilo přes 88 tisíc běženců z Ukrajiny.

Česko v týdnu navštívila i eurokomisařka Kyriakidesová

Ať už v důsledku uprchlické vlny či blížícího se českého předsednictví v Radě EU, teď nemá ministerstvo zdravotnictví o významné zahraniční návštěvy nouzi. O den dříve, ve čtvrtek 24.3., do Česka přiletěla eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Při své návštěvě vyzdvihla především úspěchy Evropské komise [EK] v zajištění deseti tisíců lůžek pro nemocné běžence z Ukrajiny, kteří potřebují akutní zdravotní péči. K dispozici jsou podle ní v několika unijních zemích.

„Samozřejmě vyzýváme i Českou republiku, aby neváhala využívat této možnosti v situaci, kdy by její zdravotnický systém byl pod příliš velkým tlakem,“ uvedla na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] eurokomisařka.

Eurokomisařka v ČR: Všechno bude, říká ministr Válek

Dalším tématem, kterým se aktuálně v Bruselu v souvislosti s uprchlickou krizí dle ní zabývají, je zajištění očkovacích látek. A to především pro ukrajinské děti. Komisařka uznala, že v některých unijních zemích s tímto očkováním nastává problém. Zmínila i to, že EK již přijala usnesení, které se zabývá vstupem běženců na unijní pracovní trh, včetně zdravotnických zařízeních. Požadavky na vzdělání a odborné zkoušky by dle ní měly platit jednotně pro všechny členské země.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here