Pomoc v prevenci nemocí srdce a cév nabízejí i lékárníci

0
1351
lekarnici
Foto: Pixabay.com

Covidem narušené zdraví společnosti nyní ohrožují zprávy z války na Ukrajině. Jde o stresory, jež vážně narušují psychické zdraví lidí. Potíže nemají lidé podceňovat, ale včas je řešit. A pomoc nabízejí i lékárníci.

Na včasnou prevenci, a to i při mírných potížích, které lidé často mylně přičítají momentální nedobré psychické náladě, upozorňují zástupci České lékárnické komory [ČLnK]. Zpozornět lidé mají již při symptomech, jako jsou bušení srdce, nepravidelný tlukot srdce nebo při návalech horka. I takové potíže totiž často doprovázejí kardiovaskulární onemocnění.

„Pandemie onemocnění covid-19 s sebou přinesla velmi přísná bezpečnostní opatření, omezení pohybu, prohloubila sociální izolaci a zhoršila psychickou pohodu mnoha lidí,” připomíná prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs.

A dnes, jak říká, je společnost zase konfrontována s dalším závažným problémem, jímž je ruská válka na Ukrajině. A ta se navíc odehrává jen několik stovek kilometrů od nás.

„Pokud se u vás projevují symptomy, jako je bušení srdce, bolest na hrudi, únava nebo nevolnost, není vhodné to zanedbávat. A pokud váháte nad návštěvou lékaře, přijďte se poradit aspoň do lékárny, kde vám mohou odborníci například změřit krevní tlak. Případně doporučit návštěvu lékaře,” doporučuje veřejnosti šéf českých lékárníků.

Vysoký krevní tlak a cholesterol je pro Čechy typický

To, že jsou obavy lékárníků namístě dokládají data kardiologů. Podle nich u nás v pandemii covidu klesl počet návštěv u kardiologů až o 50 procent. A to nejen ze strany chronicky nemocných pacientů. Což potvrdila i Česká asociace preventivní kardiologie České kardiologické společnosti. Problémy zhoršuje u zdravých i nemocných také stres.

Aktuální situace zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév

Byť stres je do jisté míry přirozenou součástí našich životů a v některých případech dokáže člověka i pozitivně ovlivnit, tak permanentní až chronický stres má na zdraví lidí vážné dopady. Často stojí za vznikem některých kardiovaskulárních onemocnění.

Zanedbaná péče u mnohých pacientů vede například k ischemické chorobě srdeční nebo ateroskleróze dolních končetin. Ale i k potenciálně fatálním následkům, jako jsou infarkt nebo mrtvice.

Cyril Höschl: Štěstí je, že jsem si nezapomněl vzít boty

 

Češi přitom v Evropě patří k národům s nejhoršími výsledky co do kondice fungování srdce a cév. Na nemoci srdce u nás dlouhodobě podle dat Českého statistického úřadu umírá vůbec nejvíce lidí.

„Problémem je, že zvýšený krevní tlak nebo vysoká hladina cholesterolu nebolí a mnoho pacientů ani neví, že mají tento závažný zdravotní problém,“ upozorňují dál lékárníci.

Pomoc nabízejí i lékárníci, a to přímo v lékárnách

Do prevence se negativně v posledních letech projevuje i skutečnost, že si lidé odvykli pravidelně navštěvovat lékaře. Anebo návštěvu u něj opakovaně odkládají a na prohlídku dorazí až při vážných zdravotních obtížích. Proto pomoc nabízejí lékárníci. Nejenže poradí, ale přímo v lékárně změří krevní tlak a současně vyhodnotí naměřeného hodnoty.

Jak se připravit na měření krevního tlaku v lékárně dle ČLnK
  • Měření probíhá vsedě po předchozím 5 až 10 minutovém zklidnění.
  • Měření krevního tlaku je přesnější na paži než na zápěstí.
  • Alespoň 30 minut před měřením nekuřte, necvičte, nepijte alkohol ani kávu.
  • Při měření krevního tlaku nemluvte.
  • Těsný rukáv není vhodný, respektive je nutné ho sundat, aby nedošlo k zaškrcení paže jeho vyhrnutím.
  • Při měření mějte záda opřená o opěradlo, nohy volně na zemi a bez překřížení.
  • Paže má být při měření ve stejné úrovni jako srdce – volně ji položte na stůl, nenechávejte ji viset podél těla.
  • Lékárník vám dle naměřených hodnot doporučí další měření nebo návštěvu lékaře.

„Prevence, včasné odhalení možných zdravotních potíží, systém spolupráce lékařů s lékárníky mohou pacientovi velmi účinně pomoci a v případě vysokého krevního tlaku předejít nebezpečným komplikacím,” chválí pomoc lékárníků profesor Jan Piťha z Kliniky kardiologie a Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.

I snímky a videa z války spouští trauma, existuje obrana

A sama lékárnická Komora dodává: Službu měření tlaku dnes nabízí téměř každá lékárna, obvykle bez nutnosti objednání se předem. Komora navíc pro lékárníky pravidelně organizuje školící programy, jež se týkají právě třeba měření krevního tlaku a srozumitelné interpretaci naměřených hodnot. Ve většině lékárnách pak odborník pacientovi dokáže poradit i s odvykáním kouření nebo poradí se screeningem diabetu.

„Díky novému školicímu programu jsou pacientům dostupné i lékárny, ve kterých je možné si změřit koncentraci cholesterolu. Ten má zásadní vliv na rozvoj kardiovaskulárních chorob, především aterosklerózy,” uzavírá prezident ČLnK Aleš Krebs.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here