Eurokomisařka v ČR: Všechno bude, říká ministr Válek

2
2435
eurokomisarka
Foto: Evropská komise

Lůžka pro pacienty z Ukrajiny, vakcíny pro dětské běžence a zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny v EU. To jsou témata, jichž se při návštěvě Česka dotkla eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová.

Při své čtvrteční [24.3.] návštěvě České republiky eurokomisařka Kyriakidesová vyzdvihla především úspěchy Evropské komise [EK] v zajištění deseti tisíců lůžek pro nemocné běžence z Ukrajiny, kteří potřebují akutní zdravotní péči. K dispozici jsou podle ní v několika unijních zemích. První pacienti se převozů dle eurokomisařky již dočkali.

„Samozřejmě vyzýváme i Českou republiku, aby neváhala využívat této možnosti v situaci, kdy by její zdravotnický systém byl pod příliš velkým tlakem,“ uvedla na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] eurokomisařka Kyriakidesová.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] Česko do péče přijalo asi 25 dětí s onkologickým onemocněním. Hospitalizovány jsou v pražské Fakultní nemocnici v Motole.

Přetížení východních zemí řešíme, říká eurokomisařka

Dalším tématem, kterým se aktuálně v Bruselu v souvislosti s uprchlickou krizí zabývají, je zajištění očkovacích látek. A to především pro ukrajinské děti. Komisařka uznala, že v některých unijních zemích s tímto očkováním nastává problém.

„Jsme si toho vědomi, snažíme se to řešit,“ uvedla.

TBC a spalničky nejsou jediné infekční riziko z Ukrajiny

Podle reakce ministra Válka se aktuálně debatuje o dodávce přibližně 30 tisíců dávek vakcín proti tuberkulóze.

„Tento problém vyřešíme v řádech týdnů,“ ubezpečil veřejnost ministr s dodatkem, že nyní v Česku nepanuje problém s tím, že by zdravotníci nemohli očkovat děti z Ukrajiny.

Ukrajinští zdravotníci v českých zařízeních

Tento týden EK dle Kyriakidesové přijala usnesení, které se zabývá vstupem běženců na unijní pracovní trh, včetně zdravotnických zařízeních. Požadavky na vzdělání a odborné zkoušky by dle ní měly platit jednotně pro všechny členské země.

Ministr Válek dodal, že v pátek [25.3.] bude na poradě ministerstva diskutovat materiál týkající se zaměstnávání Ukrajinců v českých zdravotnických zařízeních. Příští týden plánuje dokument představit vládě. Podle jeho představ by měli běženci se zdravotnickou profesí začít pracovat, respektive pomáhat například v péči právě o uprchlíky z Ukrajiny. Například v nově speciálně pro ně zřízených ambulancích nazývaných jako UA Pointy.

Zařízení s akreditací mohou vzít ukrajinské zdravotníky

Zájemci o vzdělávací kurzy pak mají příležitost nastoupit na akreditovaná pracoviště, kde ale pracují pod dohledem odborníka a později absolvují standardní proces uznávání odbornosti. Podle Válka se řeší krátkodobá strategie na příští tři měsíce a pak dlouhodobá na jeden rok, po který uprchlíkům platí vízum strpění.

„Ti zdravotníci z Ukrajiny, kteří budou chtít pracovat dlouhodobě v České republice, tak tu příležitost určitě dostanou,“ uvedl ministr.

Evropské předsednictví Česka má jasně daný program

Eurokomisařka při své návštěvě zmínila i nadcházející předsednictví Česka v čele Rady EU, kterého se země ujme od letošního července.

„Podporujeme priority, které si české předsednictví zvolilo. Podrobněji se věnujeme evropskému plánu boje s rakovinou, který je jedním z hlavních pilířů evropské zdravotní unie,” uvedla Kyriakidesová.

Česko se v době svého půlročního předsednictví mimo onkologii chystá zaobírat i problematikou vzácných onemocnění, očkováním a duševním zdraví unijních obyvatel.

A nejen jemu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka, který mimo jiné zajišťuje i české předsednictví v oblasti zdravotnictví, jsou již nyní priority jasné. Jedním z hlavních úkolů bude Europe‘s Beating Cancer Plan, dokument, jenž řeší onkologickou léčbu v zemích EU. Zde Česko naváže na francouzské předsednictví.

„Už nyní je na evropské úrovni připraven strategický dokument týkající se léčby pacientů s onkologickými nemocemi napříč Evropou. Jedná se o důležitý materiál, který se může stát vzorem pro další dokumenty obdobného typu,“ řekl v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz Jakub Dvořáček.

Jakub Dvořáček: Předsednictví bude hlavně o koordinaci

Podle něj v této oblasti může být české předsednictví velkým přínosem, protože léčba onkologických pacientů je v Česku dle jeho slov na velice vysoké úrovni.

Další klíčová agenda českého předsednictví bude nastavení standardů elektronické komunikace ve zdravotnictví [The European Health Data Space]. Tento dokument teprve vzniká a určí elektronickou zdravotnickou komunikaci ve všech evropských zemích. Klíčový tedy bude i pro Česko. Jeho přesná podoba má být známa již v letošním prvním čtvrtletí. Podle Dvořáčka právě zvládnutí a příprava tohoto dokumentu bude jedním z hlavních úkolů České republiky a jejího předsednictví.

Léková agenda, dodavatelské řetězce i výzkum a vývoj

K dalším agendám českého předsednictví náleží dle jeho slov léková politika, zejména pak v oblasti léků na vzácná onemocnění a pediatrických léčiv. Půjde také o problematiku duševního vlastnictví nebo o otázky spojené s lékovou soběstačností Evropy.

„Zde půjde hlavně o posílení a zkvalitnění subdodavatelských vztahů a udržení otevřeného evropského trhu i v době, jako je třeba ta pandemická,“ uvedl náměstek s tím, že Evropa dosud nahlíží na léčiva jako na běžnou komoditu, byť on si myslí, že by na ně měla nahlížet spíše jako na komoditu strategickou.

Důležitá podle něj bude práce na udržení konkurenceschopné Evropy ve zdravotnictví, a to včetně důrazu na posilování lokálního výzkumu a vývoje. V oblasti dotační politiky naopak v době českého předsednictví žádné významné úkoly, jak říká, nečeká.

Naopak klíčová bude v době předsednictví otázka posílení role Evropské lékové agentury [EMA]. Zde dle jeho slov půjde zejména o dotažení její poplatkové politiky. Další významné téma spatřuje v unijní vakcinační strategii proti covidu-19.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Válek chce být hezký a nekonfliktní a kýve hlavou na všechno.Ovšem s ukrajinou tahá do ČR nemoci co se zde již neobjevovali nebo jen opravdu zřídka. Co je to za ministra zdravotnictví, který vytváří stav pro neustálou pandemii. Kdo má neustále platit vakcíny pro uprchlíky? Válku uvědom si, že to není s tvé kapsy, ale daňových poplatníků. Vláda se chová jako by peníze byly jen a jen jejich a okrádá nás všechny. PRYČ S VLÁDOU DIKTÁTORŮ, ROZHAZOVAČŮ NAŠICH PENĚZ A VLÁDY CO NÁS TÁHNE DO CHUDOBY.

  2. Já jsem spíš zvědavý na tu vakcinační strategii proti Covidu. Není to tak dlouho, co nám zakazovali pomalu vyjít z domu. A teď sem natahali statisíce lidí, kteří nemají žádné očkování a nejenom proti Covidu. Kolik jich má očkovací certifikát a kolik jich bylo v karanténě. Takže jaká očkovací strategie.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here