O vyšetření ve spánkové laboratoři je enormní zájem

1
4193
spankove
Vyšetření ve spánkové laboratoři / Foto: KNTB

Na vyšetření ve spánkové laboratoři Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně čekají lidé i deset měsíců. Důvod je obrovský zájem veřejnosti a stále častější problémy se spánkem. Spánek je přitom klíčový pro činnost mozku a regeneraci celého těla.

Příčiny obtíží se spánkem lékaři ne vždy zjistí při běžném ambulantním vyšetření. Správná diagnostika se neobejde bez pobytu pacienta na specializovaném pracovišti. Tím je takzvaná spánková laboratoř, v níž lékaři vyšetřují pacienty většinou během jedné noční hospitalizace pomocí moderního elektronického systému, který průběh spánku následně vyhodnotí [na fotografii vpravo, zdroj: KNTB].

„Vyšetřujeme pacienty s celým spektrem spánkových poruch. Od spánkové apnoe, přes respirační selhávání, syndrom neklidných končetin až po parasomnie [noční můry, náměsíčnost], insomnie, nespavost, a podobně,“ říká vedoucí spánkové laboratoře Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně [KNTB] Marta Vránová.

Poruchy spánku se začínají řadit mezi civilizační choroby. Často za nimi stojí stres, absence pohybu, špatné stravovací návyky a nedodržování spánkové hygieny. Jenže za nekvalitní spánek v mnoha případech mohou i poruchy dýchání ve spánku, takzvaný syndrom spánkové apnoe [SSA]. A to už je vážný problém vyžadující lékařský dohled.

Za nespavostí stojí často i stres

Marta Vránová upozorňuje, že častými pacienty spánkové laboratoře jsou mladí lidé, kteří nespí kvůli stresu. Na to samozřejmě podle ní existují nejrůznější terapie, ale to už je spíše úloha pro psychology.

„A k nim zpravidla tyto pacienty posílám,“ říká lékařka.

Takových pacientů podle ní přibývá, což potvrzují tuzemské i mezinárodní studie. Například z průzkumu v 15 evropských zemích STADA Health Report 2022 vyplynulo, že více než každý třetí [35 %] obyvatel Evropy si stěžuje na špatnou kvalitu spánku. To je o 20 procent více než v roce 2021. V Česku dosahuje počet lidí s nekvalitním spánkem 33 procent dospělé populace.

Cyril Höschl: Štěstí je, že jsem si nezapomněl vzít boty

Dlouhodobý problém je i pocit vyhoření. Již před pandemií podíl osob, které uváděly, že trpí syndromem vyhoření nebo mají pocit, že jsou na pokraji vyhoření, anebo jsou s tímto pocitem alespoň obeznámeny, přesahoval 50 procent. Letos jejich počet stoupl o deset procent na 60 procent. A platí to i pro Českou republiku.

„Asi nepřekvapí, že syndrom vyhoření či pocit, že se k němu schyluje, podstatně výrazněji potvrzují lidé, kteří mají finanční potíže,“ stojí v závěrech průzkumu.

Spánkovou apnoe léči v KNTB přetlakovou terapií

Za nekvalitním spánkem ne vždy ale stojí pouze stres. Složitější pacienty, například s respiračním selháváním, v KNTB nastavují při hospitalizaci na domácí neinvazivní ventilaci. A spánkovou apnoi, která je v laboratoři KNTB nejčastější poruchou, léčí přetlakovou terapií.

„Díky tomu u pacientů dochází k výraznému prodloužení i zlepšení kvality života,“ vysvětluje Vránová.

Při přetlakové terapii se pacientovi přes speciální masku vhání do dýchacích cest pod tlakem vzduch, čímž se udržují dýchací cesty otevřené. Ve spánkové laboratoři KNTB je k dispozici řada masek různých typů a velikostí. Pacienty zdravotníci naučí s maskou zacházet a půjčují je i domů.

Na Karlovarsku otevřeli první spánkovou laboratoř

Na otázku, co vlastně způsobuje poruchy spánku, Marta Vránová odpovídá: „Je to různé. Může to být genetika, nadváha, nadměrný stres ale i nedodržování zásad spánkové hygieny. Po naší diagnostice pokračují někteří pacienti v léčbě se specialisty z neurologie, psychiatrie, psychologie, ORL, stomatochirurgie a dalšími. Někdy ale při nespavosti stačí dodržovat zásady spánkové hygieny.“

Jaké jsou zásady spánkové hygieny

Takzvaná spánková hygiena má daná pravidla. Lékaři doporučují od pozdního odpoledne, čtyři až šest hodin před usnutím, nepít kávu, černý či zelený čaj, kolu a už vůbec ne různé energetické nápoje. Ty doporučují omezovat nejen kvůli spánku i během dne, hlavně pak u dětí. A jaké jsou další zásady spánkové hygieny?

  • Vynechejte večer těžká jídla a poslední pokrm zařaďte 3–4 hodiny před ulehnutím.
  • Lehká procházka po večeři může zlepšit spánek.
  • Po večeři již neřešte témata, která vás mohou rozrušit.
  • Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli – alkohol kvalitu spánku zhoršuje.
  • Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočního probuzení.

A pak jsou tu počítače, tablety a telefony s jejich modrým světlem. Ty bývají velice častou příčinou nekvalitního spánku. Což potvrzuje docentka Iva Příhodová z Neurologické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Problém to je zejména u mládeže.

„Problematické z hlediska vylučování sekrece melatoninu je zejména spektrum modrého světla, které blokuje vylučování melatoninu,“ říká s tím, že je to právě hormon melatonin, který je důležitý pro správný biorytmus spánku a bdění.

I poruchy spánku mají své řešení, říká psycholog

A dobrý nápad rozhodně není v ložnici umisťovat televizi. Postel i ložnice totiž slouží hlavně ke spánku a intimnímu životu. Důležité je v ložnici správně větrat a mít vhodnou teplotu [18 až 20 stupňů]. Kvalitnímu spánku dále napomáhá pravidelný režim, to značí chodit spát a vstávat ve stejnou dobu.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here