Kanada zaplatí Novavaxu za objednané covidové vakcíny

0
367
Novavaxu
Foto: Novavax

Cena akcií biotechnologické společnosti Novavax včera [10.7.] vyskočila přes 20 procent. Důvodem bylo oznámení firmy, že Kanada zaplatí 350 milionů dolarů [cca 7,6 mld. Kč] za dříve nasmlouvané, ale ještě nedodané covidové vakcíny.

Podle burzovních analytiků je dohoda o proplacení dříve objednaných vakcín výsledkem vzájemných jednání o podmínkách dodání. Vedení firmy už v minulosti varovalo, že odstoupení od smlouvy ze strany Kanady by mělo pro společnost, která působí i v Česku, fatální dopady.

Smluvní urovnání je v případě Novavaxu významné. Vedení společnosti totiž vyjádřilo počátkem roku vážné pochybnosti o jejím životaschopnosti.

Vývoj ceny akcií Novavax v posledních dnech [k 11.7. 2023]

[Zdroj: xStation 5]

„Doslova se hovořilo o životaschopnosti firmy. Teď ale firma obdrží úhradu za vakcíny proti covidu-19 ve dvou stejných splátkách už letos. Za zmínku stojí, že vakcíny proti covidu-19 jsou dnes hlavním artiklem firmy,“ okomentoval pro ZdraveZpravy.cz včerejší obchodování akcií společnosti Novavax analytik brokerské společnosti XTB Štěpán Hájek.

Nuvaxovid jde plně na trh v EU

Nejde ale o jedinou dobrou zprávu pro americkou farmaceutickou společnost. Firma v těchto dnech oznámila, že Evropská komise schválila plné užití její vakcíny proti covidu-19 na evropskému trhu. To značí zejména nové povolení pro podání vakcíny Nuvaxovid jako posilovací série u dospělých [i od 12 let, pozn. red.]. Tomu předcházelo schválení ze strany Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA], která již dříve vakcínu schválila v primární sérii.

Firma ve zprávě uvedla, že jde o její vůbec první registraci na trhu EU. Vakcínu evropským zemím nabídne už letos na podzim. Což je pro ni úspěch. Její vakcínu dosud plně neschválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA]. FDA přípravek zatím jen povolil k nouzovému použití v rámci prevence covidu-19.

Zástupci výrobce ve své zprávě zdůrazňují, že výsledky 3. klinické studie [Prevent-19] prokázaly bezpečnostní profil Nuvaxovidu a jeho účinnost v primární sérii u dospělých a osob starších dvanácti let. I prokázaly účinek a bezpečnost v posilovací dávce u dospělých.

„Vakcínu proti covidu společnosti Novavax příslušné autority povolily k použití už na více než 40 trzích po celém světě,“ stojí ve zprávě Novavaxu.

Proteinová vakcína od Novavaxu

Očkovací látka Novavaxu funguje proti covidu-19 za pomoci laboratorně připravené verze S-proteinu [spike protein] koronaviru. Právě ten se v jeho přirozené podobě nachází na povrchu koronaviru SARS-CoV-2. Po podání vakcíny imunitní systém člověka rozpozná cizorodé částice bílkovin a začne si proti nim vytvářet přirozenou obranu. Tedy protilátky a specifické buňky imunitního systému.

Pokud později očkovaná osoba přijde do kontaktu s virem, imunitní systém rozpozná S-protein na viru a obratem proti němu spustí imunitní odpověď. Protilátky a imunitní buňky společně působí proti viru a zabraňují jeho vstupu do buněk. Tím zároveň zabrání jeho množení a ničí buňky, které už se koronavirem nakazily.

Proti covidu se dá posílit i vakcínou Novavaxu

Podle odborníků se proteinové vakcíny vyrábějí touto technologií několik desítek let a jejich fungování je tedy prověřené. Což potvrzují odborníci z Akademie věd České republiky: „Jedná se o desetiletími prověřenou technologii, kterou využívá například vakcína proti hepatitidě typu B.”

Za zmínku stojí i to, že americká firma Novavax k výrobě vakcín využívá svůj český závod ve středočeské Bohumili u Kostelce nad Černými lesy.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here